Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2009

Ha valaki nem olvasta volna

Tündérkertem

Kép
Kinyíltak a liliomok és az aprócska rózsáim is, a nagyobbacska rózsák lassan elnyílnak már. Gondoltam hozok pár fotót, de csak kettőre futotta, lemerültek az elemek. Majd folytatom, ha Esőisten is úgy gondolja. Bár haragszom egy picit Esőistenre, rengeteget kell öntözni, ültettem paradicsomot, tépősalátát, krumplit, a csicsókám is szép és rengeteg, és...és.. és... már nem mi fogunk enni belőle. Majd mesélek, talán már holnap.

Gyönyörű a begónia, a pistike és az összes többi is, valami eszméletlen finom virágillat lengi be az egész kertet, bejön a nappaliba is, még ilyenkor is élvezem, mikor a gépnél múlatom az időt. Hajnalban a legintenzívebb, írtam erről már. Érdemes korán kelni:)

Egy eltűnt hercegnő nyomában

Kép
I. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918 áprilisának végén az uráli Jekatyerinburgba szállították.

1918. július 16-a. Egy teherautó közeledik a földúton egy szibériai kastély felé az újonnan kikiáltott Szovjet-Oroszországban. Ugyanebben az időben II. Miklós cár, a trónfosztott orosz uralkodó, felesége Alexandra, fia Alekszej trónörökös, és négy lánya, Tatjána nagyhercegnő, Olga nagyhercegnő, Mária és Anasztázia nagyhercegnők, valamint kíséretük belépnek a kastély nyomorúságos pincehelyiségébe. Sorsuk megpecsételődött. Innen már csak holtan, tizenkét hidegvérű orgyilkos áldozataként kerülnek ki.
Az uralkodó család úgy tudta, hogy a szűkös pincehelyiségben fényképezéshez készülődnek. A fényképész helyett azonban Jakov Jurovszkijnak, a kivégzőosztag vezetőjének a fegyveresei rontotta…

Szeretet és szabadság

Kép
Ez az emberi lények minden problémája: szeretet és szabadság. Ez a két legfontosabb szó az emberi nyelvben. És az állati nyelvben is, csak azt nem minden ember érti. De a beavatottak igen.

Nagyon könnyű választani közöttük: a szeretetet választani és lemondani a szabadságról, de akkor mindig kísérteni fog a szabadság és el fogja pusztítani a szeretetet. Úgy tűnik majd, hogy a szeretet a szabadság ellen van, a szabadság ellensége, szemben áll a szabadsággal. Hogyan hagyhatnád el a szabadságot? Azt nem lehet elhagyni, még a szerelemért sem. Lassan-lassan megelégeled a szerelmet és a másik szélsőség felé mozdulsz.

Egy nap elhagyod a szerelmet és elrohansz a szabadság felé. Na de csupán szabadnak lenni szeretet nélkül - hogy lehet úgy élni? A szeretetre borzasztó nagy szükség van. Szeretve lenni és szeretni szinte spirituális légzés. A test nem tud lélegzet nélkül élni, a lélek pedig nem tud szeretet nélkül élni. Ezért aztán szaladgálunk, mint az inga: a szabadságtól a szerelemhez majd viss…

Emberi érzések

Kép
Kétféle emberi érzés létezik: jó és rossz. A kettő közti különbséget mindannyian ismerjük. Ott van például a depresszió, a düh, a harag vagy a bűntudat. Ezek az érzések nem töltenek fel energiával, tehát rosszak.

Jó gondolatokkal a fejünkben képtelenség rosszul éreznünk magunkat. Ellentmondana a törvénynek, miszerint a gondolataink határozzák meg az érzéseinket. Vagyis ha rosszul érezzük magunkat, olyan gondolatok járnak a fejünkben, amelyek ezt okozzák.Ha rosszul érezzük magunkat, de nem próbálunk meg jobb érzéseket kiváltó gondolatokat elültetni elménkben, az olyan, mintha azt mondanánk: " még több kellemetlenséget kérek az életembe!" Akarjuk ezt? Nem akarjuk.

Az álmok értelmezése

Kép
Folytatva a tibeti gyógyítás művészetét - amit a Konzervatóriumra írtam - az álmok értelmezéséről írnék most. Legalább értelmezem, ha már nem álmodom, ugyanis nagyon rosszul alszom mostanában, nem hagynak pihenni a nyugtalanító gondolataim. Költözni, maradni, házat felújítani, mit is kellene tenni, szóval ilyesmiken töprengek és alvás helyett a Bakony-beli falvacskákban keresgélek nekünk való házikókat. Na de térjünk csak vissza az álmokra.

Az álmok elemzése a diagnózis kiegészítő formájaként szolgál. A szél egyensúlyhiánya rendszerint repülés és lovaglás álomfoszlányait eredményezi. Vagyis a száguldást, a sebességet. Akiknél az epe működésében valami zavar keletkezik, azoknál lassú álomképek jelennek meg, sárga és vörös színekben.

Az olyan betegeknél, akiknél erős a nyáltermelődés, az álom gyakran fizikai kapcsolattal, örömmel párosul, és fehér képekkel: hóval, vízzel, virágokkal, gyöngyökkel. Egyes álmok a halál fenyegető közelségét jelzik: ilyenek a rókán vagy emberi holttesten való …

Egy kis hinduizmus

Kép
A hinduizmusra nem mondhatjuk, hogy filozófia, sem azt, hogy vallás. Sokkal inkább társadalmi-vallásos szerveződés, amely számtalan szektából, kultuszból és filozófiai rendszerből áll. Megtalálhatók itt a legkülönbözőbb rítusok, ceremóniák és vallásos tanok éppúgy, mint a különféle istenek és istennők tisztelete.
A fennálló erős befolyású spirituális hagyomány sokféle arca jól tükrözi a hatalmas indiai szubkontinens földrajzi, nyelvi és kulturális sokszínűségét. A hinduk nagy része egyszerű falusi ember, akik mindennapos ceremóniákkal tartják elevenen a népszerű vallást (egyszerűbb így neveznem, ha írok róla), a hinduizmus ugyanakkor számos kiemelkedő spirituális tanítót adott a világnak.A hinduizmus spirituális forrása a Védák, amely névtelen bölcsek, védikus látók régi iratainak gyűjteménye. Négy Véda létezik, ószanszkritul, India szent nyelvén írták valamennyit. A tömegek azonban leginkább népszerű mesékből és hatalmas eposzokból ismerik a hinduizmus tanításait. Az egyik iyen eposz…

A gőgös herceg

Kép
Még mindig az 1920-as években kalandozunk. Festetics Taszilónál álltunk meg a múltkor a Főherceg Sándor utcában, ígértem, hogy mesélek róla egy keveset. Különös egy ember volt, az egyszer biztos. Száznyolcvanezer holdas hitbizomány ura, anyja Hohenzollern-Hechingen hercegnő volt, feleségét pedig, Lord Hamilton lányát kártyán nyerte el a monacói hercegtől Monte Carlóban.
Híresen gőgös ember volt, az arisztokrácia ellenségei számára valóságos ideál. Még a rokonait is trónteremszerű szalonban fogadta díszmagyarban. Birtokainak alkalmazottai nem üdvözölhették ha kikocsizott keszthelyi kastélyából, hanem a földre kellett vetniük magukat, hogy ne is láthassa őket. Főherceg Sándor utcai palotája sokáig könyvtári raktár volt, hogy később Szociológiai Intézet majd az Andrássy Gyula Egyetem legyen.Gyönyörű keszthelyi kastélyát régóta nem is Festetics kastélynak nevezik, hanem Helikon Múzeum néven mutogatják az arra járóknak. Tasziló herceg 1933-ban meghalt, majd a fia is, fiának özvegye még egy …

Nirvána

Kép
Az élet mindig fejlődik. Soha semmi sem tökéletes - vagy ha valami tökéletes, az eltűnik; annihilál. A buddhisták szava erre a nirvána. Nirvána annihilációt jelent; megszűnést. Szó szerint azt jelenti: "elfújni a gyertyát". Épp, mint ahogy elfújsz egy gyertyát és a fény hirtelen örökre kialszik és eltűnik a semmiben. Ez a nirvána. Minden Buddha ezt mondja, hogy mindenki, aki tökéletes lesz, a nirvánába megy, annihilációba tér.

Önvédelem

Kép
Ha sok bántás éri az embert az élete során, egy idő után biztos, hogy úgy dönt: jobb egyedül. Legfeljebb sokan nem merik meglépni, félnek az egyedülléttől, az anyagi bizonytalanságtól és ki tudja még, mi mindentől. Jó egyedül élni és rossz egyedül élni. Megszabadulsz mindenféle bántástól, senki nem szól bele a dolgaidba, azt csinálsz az időddel, amit akarsz. De nem is ölel át senki, nincs kihez odabújnod egy kis melegségért, fázol télen, fázol nyáron és egyszer csak azt veszed észre, hogy szeretetkoldussá válsz. És mert a számítógép előtt éled óráid jó részét a szeretetet az interneten véled megtalálni. Felfigyel rád valaki, te vissza, és már közel is engedted a lelkedhez, hiszen biztos távolságban van, védett helyzetben érzed magad.

A másiknak - ha pasi - ez általában nem elég. Valóságot akar, találkozást. Te meg nem tudod megmagyarázni, hogy milyen rémület tölt el egy valós kapcsolattól, inkább menekülőre fogod. Vagy megmondod egyenesen, hogy vége, vagy kifogásokat keresel, ami egy d…