Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2010

Kosárfonás

Kép
Elmentünk egyik este a Faluházba, hogy csatlakozzunk a kosárfonókhoz. Van, aki már három éve tanulja ezt az ősi mesterséget, és csodálatos dolgokat készít. Indiai fűzfavesszőt használunk, mondhatom, nagyon nehéz vele dolgozni. Amikor gyönyörű kosarakat láttok vásárokban, út mentén, Erdélyben, gondoljatok arra, hogy nehéz kézi munkával készül mind, és a munka, a kézügyesség, egyáltalán nincs megfizetve.Akik ebből élnek, gyermekkoruktól tanulják, és igazán csoda dolgok kerülnek ki a kezük közül. Mi a klubban csak hobbiból kosarazunk, illetve a többiek, mert Zé és én még csak kezdők vagyunk vagy még azok sem, inkább csak kezdőcskék. Sokat gyakorolunk majd itthon is, ha a kerttől az időnk engedi, felfedezzük az erdőben a vesszőlelő helyeket, van bőven.

Húsvét környékén kirakodóvásár lesz az óvoda előtt, a befolyt pénzeket az ovi kapja, arra készülnek most különféle kosárkák és sok minden más is. Én egy kosárfeneket készítettem eddig - ez persze csak gyakorlás még - nem lett olyan szép ker…

Kelet és Nyugat

Kép
A Nyugat képviseli a hímnemű elmét, az agresszív észt. A Kelet a nőneműt, a befogadó intuíciót. A különbség jelentős és mély. Amit Rudyard Kipling mondott, nagy jelentőséggel bír: Kelet és Nyugat sohasem fognak találkozni. Ebben van egy kis igazság, mert a működésük annyira ellentétes irányú, hogy a találkozás lehetetlennek tűnik.

A Nyugat agresszív, tudományos, kész legyőzni, ha nem leigázni az egész természetet. A Kelet egyáltalán nem agresszív, sokkal inkább befogadó, és kész megadni magát az egész természetnek. Ez még napjainkban is így van, bár a betelepülő nyugatiak kultúrája hat rájuk, és nem mindig jó irányban. Egészséges, természetes ételeik mellett megjelentek a feldolgozott hústermékek, a szalámik, kolbászok, a nehéz, zsíros sajtok, ezek ismeretlenek voltak korábban, nem is tesznek jót az egészségüknek. Bár aranyárban mérik az ilyesmit, csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, híznak is szépen az ilyen étrendtől. Igaz, a kövér ember még mindig a gazdagságot jelenti a Kelet s…

Hogy megtalád a helyes ajtót

Kép
Semmivel sem vagy kevesebb, mint mások.Tiszteld önmagad, tiszteld a saját belső hangodat, és kövesd azt. Nem biztos, hogy mindig a jó irányba fog vinni. Sokszor rossz felé fog vinni, mert ahhoz, hogy megtaláld a helyes ajtót, először nagyon sok rossz ajtón kell kopogtatnod. Ez így működik. Ha véletlenül, csak úgy vaktában ráakadsz a helyes ajtóra, akkor nem fogod felismerni, hogy az a jó ajtó.

Összességében nézve a tévút sem tévút, mert minden út szellemi és lelki fejlődésed végső csúcspontja felé halad. Ne töprengj túl sokat azon, hogy mi a rossz és mi a jó. Az a probléma, hogy nekünk, embereknek gyakran mondják, hogy "sose csinálj rosszat". Különösen, amíg gyermekek, fiatalok vagyunk. Ettől aztán olyan bizonytalanok, ijedtek leszünk, hogy semmit sem merünk csinálni, nehogy valami rosszat tegyünk. Sokan leragadnak, moccanni sem tudnak, mert hátha valami rosszat csinálnak. Olyanok lesznek mint a kő, elveszítik mozgékonyságukat.

Osho azt mondja: kövess el annyi hibát, amennyit…

Jó, ha tudjuk

Kép
Ajánlanék néhány weboldalt, talán hasznát veszitek:

http://www.ketesaruk.hu/
http://golgotha.uw.hu/

Az utóbbinál, ha a főoldal után beljebb léptek, az alsó húsz fejezet az érdekes. Meglepő dolgokat olvastok majd, de fontos és megszívlelendő minden szó.

Megrendeltem hat szakácskönyvet, nagyon ígéretes mind. Írok majd róluk.

Az igazi Tao

Kép
Miért keres oly sok ember idegen vallásokat? Miért van annyi idegen nyelvről lefordított filozófiánk? Azok, akik vizsgálgatják a Taót, kérdezik, hogy kínainak kell-e születnünk ahhoz, hogy hasznunkra váljon. Való igaz, a Tao tanulmányainak egy része csak kínaiul létezik.Az is igaz, hogy a taoizmust soha nem exportálják - szemben a buddhizmussal, iszlámmal, hinduizmussal, kereszténységgel és a judaizmussal - és soha nem is hirdették Kína öt szent hegyén túl. De ez a taoizmus nem a Tao, amire neked van szükséged.

Az igazi Tao nemzetiségtől, felekezettől független. Messze meghaladja még a legértelmesebb emberi lény fogalmait is, tehát egyetlen kultúra vagy faj sem mondhatja magáénak. A Tao megértésének szükségessége egyetemes, az emberek pusztán más nevet adnak neki a maguk nyelvén. A Tao magának az életnek az esszenciája, így mindenkinek megadatott a lehetőség a megismerésére. Mindig megtalálható itt és most, így hát minden őszinte kereső számára elérhető.

Méltatlanul elfelejtve

Kép
Igen, ő Tormay Cécile. Nincs még egy olyan kitűnő alkotója a huszadik századi magyar irodalomnak, akit olyan méltatlanul mellőztek volna, mint ő. Mindez az akkoriban igen eredményes "kultúrpolitika" következménye volt. A legnagyobbak között lenne a helye, íróink közül egészen a legutóbbi időkig ő járt legközelebb az irodalmi Nobel-díjhoz, beteljesülését talán csak a korai halála hiúsította meg. 1876-ban született és 1937-ben halt meg.

Régi pesti orvoscsaládba született. Kezdetben novellákkal jelentkezett, majd 1911-ben megjelent az Emberek a kövek között című regénye. Ahogy ebből a regényből, és ekkoriban írt novelláiból is kitűnik, a fiatal Tormayt a dél, a mediterrán világ varázsa bűvölte el, de míg korábbi novellái csupán a görög és az olasz föld mesés idilljeit villantják fel, itt már a lélek mélységeibe is behatol. A kirobbanó sikerű regényt szinte azonnal lefordították németre, majd angol és francia nyelven is napvilágot látott, Tormayt egyszerre a kortárs világirodalom…

Alázat

Kép
Egy alázatos embert nem lehet megsérteni. Az igazi szerénység valójában az ego nélküli állapot. Eldobsz minden személyiséget, minden dekorációt, amit magad köré gyűjtöttél, és olyanná válsz, mint egy kisgyerek, aki nem tudja, hogy ő kicsoda, aki semmit sem tud a világról. A szemei még tiszták. Sokkal élesebben látja a fák zöldjét, mint te; az ő szemei sokkal érzékenyebbek.

A te szemed tele van porral, amit úgy hívsz, hogy tudás. És miért is gyűjtötted össze ezt a sok port, ami elvakít? Azért, mert a világban a tudás óriási energiával látja el az egót. Te "tudod" és a többiek "nem tudják".

Az alázatos ember semmit sem tud. Számára a kör bezárul, visszatért gyermeki ártatlanságához. Tele van csodálattal, számára minden tele van misztériummal. Köveket és kagylókat gyűjt a tenger- vagy folyóparton, és úgy örül nekik, mintha gyémántokat, smaragdokat, rubinokat talált volna.

A gyermekkornak mérhetetlen nagy tisztasága van. Ebben a tisztaságban, ebben az átlátszóságban, ezek…