2010. február 28., vasárnap

Az öregember és a tenger


A Lü hegyszorosban több ezer láb mélységbe zuhan alá a nagy vízesés, tajtékzó habját messze földről látni. A háborgó víz alatt színét sem látni élőlénynek.

Egy napon Konfucius épp ott álldogált a vízesés közelében, amikor megpillantott egy öregembert le-föl hánykolódni a szilaj vizekben. Konfucius magához hívta tanítványait, és együtt rohantak, hogy megmentsék az áldozatot. De mire a vízhez értek, az öregember már felkapaszkodott a partra és ott sétált, maga elé dúdolgatva.

Konfucius odaszaladt hozzá:

- Talán bizony szellem vagy, hogy élve maradtál? Pedig embernek látszol! Miféle titkos erőd van?

- Semmi különös - válaszolt az öreg - Már zsenge ifjúságomban elkezdtem ezt gyakorolni, és felnőve is folytattam. Most már mindig sikerül. Lemerülök a vízzel és felbukkanok a vízzel. Követem a vizet és elfeledem önmagam. Azért maradok életben, mert nem küzdök a víz felsőbbrendű ereje ellen. Ennyi az egész.

Csuang-ce

A táplálkozás misztériuma


A táplálkozás az őskori ember számára nem önző és falánk zabálás, hogy lehetőleg minél többet emésszen el más elől, önmagának. Az evés a földön a legmélyebb kultuszok közé tartozik. "A táplálkozó az, aki a tápláléknak ad - szól Saint-Martin-, nem pedig a táplálék ad a táplálkozónak. Mert azáltal, hogy az étkező lény a táplálékot magába veszi és megemészti, nem semmisíti meg, hanem fölemeli és megtartja." Baader pedig: " A táplálkozó az ételt felveszi és arra a helyre emeli, amelyen ő van, a táplálékról az anyagot lefejti, külső voltát ismét megszünteti és belsővé teszi, ismét lényegessé teszi.

A táplálkozás az őskori embernél a legmélyebb misztériumok egyike, ezért volt olyan nagy jelentősége a közös étkezéseknek, a lakomáknak. Ezért voltak pompás lakomák szertartásokkal, akár a keleti, akár az egyiptomi, akár az indián, akár a görög nagy ebédek vagy római caenák.

A modern ember már az ételben a spirituális esszenciát egyáltalán nem érzi. "Ahol a régieknél pompa volt, ott belül misztérium rejtőzött" - írja Schuler. A nagy közös ebédek misztériuma, hogy látszólag az étel áldozza fel magát az embernek - valóságban azonban az ember ereszkedik le az anyaghoz és nyúl le az ételért, hogy fölemelje. Ez a misztérium az, hogy az étel odaadja magát az embernek,s az ember az ételnek, s így a kettős odaadásban, mint a szerelmi ölelésben, fellángol az áldozat tüze: az adás.

Ha életet akarsz és kívánsz, adj saját életedből, adj életedből fenntartás és meggondolás nélkül, ha azt kívánod, hogy az élet szabadon és bőségben megnyíljon előtted; amíg önző érdekeidben senyvedsz, még nem vagy benne az életben, kívül állsz és néző vagy, és nézője vagy az élet örömeinek is; csak akkor tied az élet, ha benne vagy, adsz és magadat feladod."

Mert az öröm nem tilos, és az élvezet szabad. Élvezni annyi, mint enni, valamit, ami külső, belsővé tenni, lenyelni, fölemelni, átszellemíteni, az eredeti helyére visszatenni.

Hamvas Béla: Scientia sacra

2010. február 24., szerda

A Micimackó Módszer


Mire az erdő alá ért, jókorára megnőtt a patak. Majdnem folyó lett belőle. Na és az ekkorára megdagadt Patak már nem ugrál és csörgedezik, mint egy patak, mert akkor még fiatal és kicsi. Így mint folyó szép méltóságosan hömpölyög. Tudja hová ér, mondja is magának: sietni, azt nem muszáj. Egyszer úgyis odaérünk.

Mi is odaértünk ahhoz, amit a taoista nem-cselekvés legfőbb alapelemének tartank. Kínában Vu Vej a neve. Ugyanilyen jellegű Micimackó nem-cselekvése is. Nekünk, európaiaknak nincs erre kellő kifejezésünk. De mivel itt az ideje, hogy feljegyezzük és nevet adjunk neki, nevezzük Micimackó Módszernek.

Vu Vej szó szerint annyit tesz, hogy "nem cselekszünk, nem okozunk", vagyis hogy nem csinálunk semmit szándékosan. A mindennapi gyakorlatban olyan erőlködés nélküli cselekvést jelent, amely híján van tolakodásnak, támadásnak, énkultusznak. A Vej írásjel egy karmos kéz és a majom szimbólumából fejlődött ki, mag a Vu Vej szóösszetétel jelentése az, hogy "ne szegüljünk szembe a dolgok természetével". Ne akarjunk okoskodásunkkal megbolygatni semmit és majom módjára Belepiszkálni!

Hatásában a Vu Vej olyan, mint a folyóvíz, amely körbenyaldossa a sziklát. Magatartása nem olyan, amely mindenen keresztülgázol, amivel rendszerint "rövidzárlatot" okoz a természeti törvényekben, hanem olyan, amely belső érzékenységéből fakadóan átveszi a dolgok természetes ritmusát.

Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao - részlet

a következő posztban adok majd erre egy szemléletes példát Csuang-ce írásaiból.

Zöldséges bulgur


Harminc dekányi bulgurt vízzel leforrázunk, picit megsózzuk. Kétszer annyi vizet adjunk hozzá, mint a bulgur maga. Főzést nem igényel, mert a bulgur még zsenge állapotában leszedett búza, így tökéletesen elég a forrázás. Takarjuk le az edényt egy fél órácskára, hogy jól megszívja magát a gabonánk.

Mikor megduzzadt és megpuhult, magába szívta az összes folyadékot, beletehetjük a nyers vagy főtt zöldségeket, kinek-kinek ízlése szerint, szárnyalhat a fantázia. Uborkát, hagymát, kukoricát, paradicsomot, párolt karfiolt, bármit, amit szeretünk. Lehet belőle reggeli vagy vacsora, de van, akinek ebédre is elég, laktató étel és finom.

2010. február 23., kedd

Lajos atya tanácsaiból


Fontos dolgok

- a jóga: mélylégzéssel, mozgással, természetes életmóddal, szabad levegőn tartózkodással

- a kultúrmérgek elhagyása: kávé, dohány

- ne együnk konzerveket: káros anyagokkal színezik, tartósítják, ízesítik azokat

- az étrend rendkívül fontos egészségünk érdekében. Ne legyen sok sav abban, amit elfogyasztunk, inkább lúghatású, bázikus legyen bőségesen. A hús, a tojás, a hal, zsiradédok gabonafélék, édességek savasak, savassá teszik a vért. Ellensúlyozni tudjuk a zöld leveles növényekkel, a gyökerekkel és kevés gyümölccsel.

A gyógynövények Isten különös ajándékai. Mindenkinek jók. Természetesen nem egy ruháskosárnyit kell összekeverni a különféle gyógynövényekből, mindig ki kell válogatni azokat, amelyek alkatunknak, esetleges betegségünknek megfelelnek. Komoly ismeret szükséges ehhez, mert a gyógynövény nem megfelelő használat esetén méreg is lehet. (Aki látta mostanában a Palota ékköve című dél-koreai sorozatot, az tudja, miről beszélek. Aki meg nem látta, nézze meg, fantasztikus élmény).

Részlet egy riportból, amely 1989 október október 8-án készült Lajos atyával:

"A pszichés kezelés rendkívül fontos. Egészségünk feltételei: az egészséges hit, a jó alvás, a jó zene és a nevetés.

Az egészséges hit: Istennel legyünk jó kapcsolatban, akkor stabilnak érezzük magunkat. Olyan végtelen erővel tudunk így kapcsolatba kerülni, mely számunkra egészséget, örömöt, békét, erőt biztosít.

Jó alvás: ha nyugodt a lelkiismeretem, békében élek Istennel, önmagammal és az emberekkel, nyugodtan tudok aludni.

Jó zene: nem dzsessz, rock és mindenféle hülyeség. Hanem komoly, ami megnyugtat.

Nevetés: az életben minden eseményt, mindent, ami velünk történik, fogadjunk el derűs lélekkel, fogjuk fel humoros oldaláról, és akkor "hóttig" megélünk. Így lehetünk példaképek azok számára, akik tele vannak félelemmel, szorongással, aggodalommal. Minden itt marad. Iparkodjunk szépen, derűsen, boldogan leélni életünket. Így még szebb lesz a folytatása a jó Istennel. Ezt kívánom mindannyiunknak."


2010. február 22., hétfő

Lajos atya, a tudós pap


1907. február 10-én Dombóvárott megszületett egy gyermek, aki a keresztségben a Lajos nevet kapta. Ki gondolta volna akkor, hogy a gyermekből pap lesz, missziós pap. Mindig mindenkié volt, de leginkább Istené. Őt szolgálta élete példájával, alapos tudásával, emberismeretével, lényeglátásával, bölcs derűjével.

Ismerte a növények varázserejét, szoros kapcsolatot tartott velük. Alkalmazta a vizek gyógyerejét éppúgy, mint a kövek adta figyelmeztető jeleket az egészség érdekében. De a legfontosabb, hogy ismerte az emberi lélek minden mélységét, a mélybe lehúzó erőket. Sohasem ítélte el az embereket.

Tudós pappá nevelődött a Szent Lázár nevét viselő missziósrendben. Harminc esztendőt át dolgozott az Európa-hírű tudóssal, dr. Augusztin Bélával, a Gyógynövény Kutató Intézet alapítójával. Rendháza gazdag könyvtára is a rendelkezésére állt. Így "öregapja" csodaszerei is a gyógyítás szolgálatába kerülhettek.

A gyógyulást szolgálta, ha valaki vele tartott erdei sétáin, ha saját kezűleg szedett a beteg lélek számára virágot. Alapos ismerője volt az íriszdiagnosztikának, a tenyéranalízisnek, a magnetizálásnak, a Kneipp-kúrának, az egyénre szabott étrendnek. Jól ismerte az asztrológia lehetőségeit, buktatóit. Nála jobban talán senki sem ismerte a gyógynövényeket, az illatterápiát.

Megmondta, hogy kinek mi az ásványköve. Ingajelzései pontosak voltak, mint egy jól felállított orvosi diagnózis. A betegség okát kereste mindig. Bárcsak a mai modern orvoslás is így tenne. Figyelte, hol a gubanc szellemünkben, lelkünkben. Visszaadta Istenbe, az életbe, önmagunkba vetett hitünket. Megnyugtató szó, egy-egy kedves tréfa nélkül sosem engedett el senkit sem.

Élete végéig mindig tanult. Mint mondta: "A világ is változik, tudni kell, mire gondol". Ha valamiben nem volt biztos, megnézte a feljegyzéseit. "Várj fiam egy kicsit, puskázok" - mondta ilyenkor, nem szégyelllte, hogy ellenőrzi tudását. Sok-sok országból jöttek hozzá, gyógyulást keresve. És meg is találták.

Lajos atya gazdag tudásanyagának bő tárházát hagyta ránk, keresem, kutatom az írásait, úgy olvassa az ember, mintha tiszta forrásvízhez jutott volna.

Somlai A. nyomán.

Tavaszváró

Nagyon, nagyon várom a tavaszt. Nem tudom még, mit rejt a kertünk, hol milyen növénykék bújnak majd ki a hó alól, ha el nem olvad. Még mindig fehér a táj körben, amerre látok, pedig ma is öt fokra ébredtünk. Sok volt a hóból, sokáig meg is marad, de azért szívből remélem, hogy a sok napsütés már a tavasz hírnöke. Első tavaszunk lesz a Bakonyban.

Nincs szebb látvány, mikor virágba borulnak a gyümölcsfák, nyílik a tulipán, a krokusz, a nárcisz, majd az orgona, mindenből van a kertben. A hagymásokból hoztam át a szigetről, ahogy áthoztam kedvenc fekete hunyoromat is, egész télen virágzott, bár jócskán betakarta a hó. Most tudta csak kidugni a fejecskéjét és ott vannak a virágok is. Alig hittem, hogy így lesz. Elültettünk több, mint száz tő új növénykét ősszel, remélem, jól érezték magukat a meleg hótakaró alatt.

Elvadult, elburjánzott kertet kaptunk, évekig nem volt gazdája, meghalt Feri bácsi régen, a lányaitól vettük meg a házat és a nagy kertet, de éppen így akartuk. Hogy olyan kertünk lehessen, ahol évekig nem volt vegyszerezés, mert mi biokertészkedni fogunk, ahogy tettem azt a szigeten is. Ott nem volt veteményes, leszámítva pár tő krumplit és paradisomot, itt lesz, van hely rá bőven.

Tervezgetünk, mert nagyon nem mindegy, mit hova és mi mellé ültet, vet az ember. Ha nem szeretik egymás társaságát a növénykéink, nem is fejlődnek. Lesz sok egynyári virág is, fűszernövény kertem is. Meg munka is bőven. Jövő héten már lehet metszeni, jön majd segítság hozzá, nem merek nekifogni, nincs gyakorlatom a gyümölcsfák metszésében, a szőlőről nem is beszélve. Elöregedtek, fiatalításra vágynak. Megadjuk nekik. Zé pedig kezdő kertész, városi polgár létére egészen ügyesen mozog a kertben, de azért oda kell rá figyelni. Nekem vicces, hogy mindenhez kesztyűt húz, miközben én képtelen vagyok kesztyűben bármit is csinálni, szeretem érezni a földet, a fákat, a növényeket, kell az illat, a tapintás, de hát nem vagyunk egyformák.

Semmilyen ártalmas vegyszert nem fogunk használni (ártalmatlant sem), elvégzi a természet a maga dolgát, csak egy pici segítség kell hozzá tőlünk, egy kis plusz tápanyag. Komposztálunk, hamarosan átforgatjuk, őszre jó lesz. Az apró talajlakók is végzik a dolgukat, a madárkák is besegítenek. Van csalán a kertben bőven, jó lesz trágyának, talajtakarónak.

Élünk, és élni hagyunk. Érezze magát minden kis élőlény jól nálunk. Nem sajátíthatja ki az ember magának a világot.

2010. február 19., péntek

Csicseriborsós szendvics


Kedvenc szendvicsem. Többféleképp is készíthetjük, ha valaki jobban szereti pürésítve, krémesítve, készítse úgy.

Kell hozzá:

1 csésze (25 dkg) főtt csicseriborsó

kevéske só, ki milyet használ, én most Himalája sót

1 evőkanál olívaolaj

kevés fokhagyma ízlés szerint: 1-2 gerezd fokhagymanyomón áttörve

fél csésze pirított szezámmag

negyed csésze friss citromlé

és ha krémet szeretnénk, valamennyi víz

Este beáztatjuk a csicseriborsót, ázzon szépen másnapig. Meleg vízbe tegyük, úgy jobb. Azt áztatott babokról, borsókról mindig öntsük le az áztatólevet, esetleg mossuk át többször is. Így olyan molekulákat öntünk ki a vízzel, amelyek megakadályozánk a fehérjék lebontását.

Forraljuk fel új vízban, majd ezt is öntsük le róla és tiszta vízzel újból forraljuk fel. A második főzővizet már lehet fűszerezni. Jól harmonizál a csicseriborsó ízével a babérlevél, egy pici só. Elég lassan fő, másfél óra is lehet a főzési ideje.

Ha kész leszűrjük, apránként adagolva hozzátesszük a citrom levét. Ha krémet szeretnénk, turmixoljuk. A végén belekeverjük a megpirított szezámmagot és a fokhagymát. Sosem főzöm a fokhagymát, mindig a végén teszem az ételekhez, így sok jótékony tulajdonságát megőrzi.


2010. február 18., csütörtök

A hajótörött és a tenger


A partra kivetett hajótörött elaludt a fáradtságtól. Nemsokára felébredt, s amint meglátta a tengert, szidalmazni kezdte, hogy hamis nyugalmával magához csalogatja az embereket, amikor pedig vizére fogadta, dühöngve elpusztítja őket.

Asszonyi alakot öltve a tenger így válaszolt:

"- hé, fickó! Ne engem szidj, hanem a szeleket. Én természetemnél fogva olan vagyok, amilyenek most is látsz; ők törnek rám váratlanul és tesznek hullámzóvá és dühöngővé. "

Hasonlóképpen, a jogtalanságokért nekünk sem azokat kell vádolnunk, akik mások parancsainak engedelmeskedve végrehajtották azokat, hanem fölötteseiket.

Aiszóposz

Hochmann József festménye: Újjászületés - hajótöröttek a tengeren

A Tridosa teória


Az Ayurveda különös figyelmet szentel a bennünket behálózó világ alapvető alkotóelemeinek. (Fontos különbség a modern tudomány és az ősi Ayurveda között).

Minden anyagból áll, és az Ayurveda hat alapkategóriára osztja az anyagot. Az anyag első állapota a tér, a négy további kategória a téren belül létezik. Ezek a következők: levegő (mozgás), tűz (átalakulás), víz (folyás) és föld (szilárdság). Ez az öt elem kombinálódik, hogy létrehozza környezetünket (a makrokozmoszt), valamint egészségünket (a mikrokozmoszt).

A klasszikus Ayurveda szerint valamennyiünknél kissé eltérő az elemek kombinációja, ettől leszünk egyediek. Így a táplálkozás nem más, mint három dolog - az egyéni természetünk, a környezetünk és az általunk elfogyasztott étel kölcsönhatása. Az egészség dinamikus állapot, folyamatosan kiteljesedik, feltéve, hogy az öt elem működése során nem lép fel konfliktus. Ez a rendszer a Tridosa teória. A szanszkrit szó nagyjából így fordítható: három biológiai folyadék, ez a három biológiai alapelv gyakorol ellenőrzést az öt elem felett, és határozza meg individualitásunkat, azaz alkatunkat.

Testünk, szellemünk, lelkünk nem különül el egymástól. Alkatunk meghatározza emésztésünk működését és - igen komoly mértékben - pszichológiai profilunkat.

Az Ayurveda tehát három főbb típust határoz meg: Vata, Pitta és Kapha. Be kell tudni sorolni magunkat valamelyik típusba, úgy állapítható meg a számunkra megfelelő étrend, életmód. Komoly hagyománya van az Ayurvedának, rengeteg tapasztalattal.

Nem azért írok erről, mert rá akarok bírni bárkit is a követésére. Inkább csak megismertetni szeretném kedves Olvasóimmal, ahogy majd a makrobiotikus táplálkozást, illetve Dr. Oláh Andor, vagy akár Lajos atya életmód tanácsait is.

Jó, ha tájékozódunk, jó, ha többet tudunk testünk működéséről. Aki beteg, annak azért jó, aki (még) egészséges, annak azért, hogy egészségét meg is tudja őrizni.

Sok receptet fogok közreadni, egészséges, jól használható, könnyen elkészíthető mind. Mindenki ki tudja majd választani azt, ami alkatának, ízlésének, egészségi állapotának megfelel.


2010. február 17., szerda

Tél a kertünkben







Ájurvéda, az élet tudománya


Az Ayurveda az élet hosszúságával és minőségével foglalkozik. A nyugati orvostudomány főleg a betegségek tüneteit kezeli gyógyszerekkel. Az Ayurveda célja ezzel szemben, hogy a betegségek okait kutassa fel és szüntesse meg. Elsősorban persze az egészség megőrzésésére törekszik. Megközelítése tehát alapjaiban más: az individuális személyt kezeli. Meghatározzuk a saját, egyéni anyagcsere típusunkat, így képesek leszünk arra, hogy figyelembe vegyük mindazt, ami típusunknak jót tesz, és el tudjuk kerülni a számunkra káros dolgokat, azokat, amelyek felborítják szervezetünk egyensúlyát. Eredményeképpen minőségi életet kapunk. Számomra kevésbé fontos, hogy meddig élek, a fontos az, hogy milyen minőségű életet.

Az Ayurveda az egészség alapjaiként a táplálkozást és az életvitelt határozza meg. Maga a gyógítás csupán másodlagos jelentőségű a két alappillér mellett: ezek az egyéni felépítésnek megfelelő étkezés, illetve az olyan élet megteremtése, amely magában foglalja a mozgást, a kreativitást, az örömet, a célokat és a kihívásokat.

De mi is zajlik most az úgynevezett nyugati kultúrában? Ami az egészséghez, táplálkozáshoz és súlyunk karbantartásához való jelenlegi hozzáállásunkat illeti, valamit végzetesen elrontottunk.A legnagyobb gond az, hogy az élelmiszeripar teljesen profitorientált. Az iparágat a gyógyszeripar támogatja, amely teljes egészében ugyancsak profitorientált. Az orvostudomány egy része is profit-motivált, ez aztán szintén nem segít. Gondoljunk csak arra, hogy a háziorvosok jó része konkrétan pénzt kap a gyógyszercégektől annak fejében, hogy bizonyos készítményeiket felírják a betegeiknek. Egészségünket a PÉNZ tartja ellenőrzése alatt, és rosszabbodásának is a mindenható pénz az oka.

Táplálkozásunk szánalmasságának másik oka, hogy jelenlegi gyógyítási rendszerünk összefüggéseiből kiragadott részleteket tanulmányoz. Kiragadnak egy sejtet, mikroszkóp alatt vizsgálgatják. Hol marad az a kölcsönös kapcsolat, amely az élő szervezeten belül a vizsgálat tárgya és annak környezete között fennáll? Ha így elvész az eredeti környezet, akkor a mi modern tudományunk bizony holt tárgyakkal bíbelődik.

Az Ayurveda ezzel szemben élő emberekkel foglalkozik: megfigyeli, milyen hatással van a táplálék a testre, szellemre és az érzelmekre. Az ájurvédikus táplálkozási rendszer mögött több, mint ötezer évnyi tapasztalat áll, de sajnos csak akkor nyúlnak hozzá az emberek, ha már valamilyen komoly betegségben szenvednek, amely gyógyításában a modern orvostudomány csődöt mondott. Előbb kellene.

folytatom majd, írok az egyes anyagcsere típusokról is, könyvajánlóval.

2010. február 16., kedd

Illatos zabkása



Hozzávalók 2 személyre:

2dl zabkorpa, vagy apró szemű zabpehely (1 bögre)
4dl víz (2 bögre)
1 evőkanál méz
1 kiskanál fahéj
gyümölcsök

Elkészítése:

Egy kisebb lábosban keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük fel főni. Takarék-lángon kevergessük addig, míg az edény falától el nem válik, és az édes fahéjillat betölti a konyhát.

Jó tanács: bár a zabkását nagyon könnyű elkészíteni, akad néhány csalafinta dolog, ami miatt ugyanolyan könnyű elrontani is - a víz még hideg legyen, amikor elkeverjük a zabkorpával, különben nagyon könnyen összecsomósodik, amit később nem tudunk kikeverni belőle. Fontos, hogy tényleg folyamatosan kavargassuk főzés közben (kb. 3-4 perc az egész), mert nagyon könnyen odakap.

A víz felét helyettesíthetjük tejjel, ilyenkor kicsit kalóriadúsabb és selymesebb lesz. Gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más, kedvünkre való aszalt gyümölccsel, de ekkor vegyük figyelembe, hogy kevesebb méz is elegendő bele!

Isteni édesség, ha szeretnénk valami egészséges nassolni valót, vagy egy gyors reggelit. Főleg télen lehet kiváló csemege, mert a zab, a fahéj és a méz is melegítő hatású étel.

Gombakrém


Most, hogy Zé, a férjem is velem tart a vegaságban, elkezdem begyűjteni a kenyérrevaló krémek receptjeit. Malmunk már van, megrendeltük a bio tönkölybúzát, hamarosan érkezik. Frissen őröljük a lisztet, sütöm a kenyeret. Eddig is tettem, de kész lisztből. Tudni kell, hogy sok jó tulajdonságát elveszti a teljes kiőrlésű őrölt gabona ha álldogáll, jobb azt frissen őrölni. Kézi malmot vettünk, nem elektromosat, az az igazi.

GOMBAKRÉM

Lereszelünk 1 fej vöröshagymát és 25 dkg megtisztított, apróra vágott gombával puhára pároljuk 5 dkg biomargarinon. Közben megsózzuk és meghintjük borsikafűvel, valamint apróra vágott petrezselyemmel.

Amikor a leve elpárolgott, megszórjuk 1 púpozott evőkanálnyi liszttel, s kevergetve pirítjuk 3-4 percig. Ekkor egy kevés vizet teszünk hozzá, s lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Akkor hozzáadunk 1/2 dl tejfölt és még egyszer felforraljuk.

Főzelékek másképp


Nagy Zsuzsa füzetkéit forgatom mostanában elég sűrűn, nem olyan régen rendeltem meg. Címük: Legyen néktek eledelül. Sok hasznos tanácsot ad, ő is a NewStart konyha híve, olvashatóak nála forradalmian új dolgok meg olyanok is, amivel nem mindig értek egyet. Zével inkább az Ájurvéda hívei vagyunk, írok majd erről is és a NewStartról is.

Most a főzelékekről szeretnék néhány gondolatot, amit már magamévá tettem és bevált. Megszoktuk a hagyományos gasztronómiában, hogy ha olyan ételt készítünk, amihez hagyma alap kell, a vöröshagymát olajban pároljuk. Eszembe sem jutott másképp. Azt is gondoltuk - talán nem helyesen - hogyha ez az olaj olíva, akkor mindjárt tettünk valamit az egészségünkért. Miközben tudom, hogy nem jó hőhatásnak kitenni az olajat, árt az egészségünknek ( rántotthusi rajongók ne is olvassák tovább:).

Több baj is van ezzel az olajon történő hagyma dinszteléssel. Hevítéssel megváltoztatjuk az olajmolekulák szerkezetét. Bennfentesen fog hangzani, de azért elmondom. Az eredeti U alakú molekulákból Z alakúak lesznek, vagyis transzzsírok, és ezek rákkeltő folyamatokat indítanak el ( fogalmazhatok úgy is, hogy indíthatnak el) a szervezetünkben.

De van még valami. Ezt is Nagy Zsuzsánál olvastam: az olajjal bevont hagyma szétbontása a gyomornak nagyon nehéz feladat, az ilyen étel gyomorban töltött ideje megnő, aztán jön a puffadás, az erjedés, a végén meg jól elsavasodunk. Tudta ezt valaki? Én sem.

Mit tegyünk akkor? Én már tudom. Vízben kell megpárolnunk a hagymát olaj helyett. Bevált, próbáljátok ki, megoldható. Mi húst nem eszünk, könnyebb helyzetben vagyunk, mint a ragadozók, mert a jó kis pörköltízt elég nehéz pótolni, de nem lehetetlen. Készítek én is pörköltféléket, de nem húsból, hanem csicseriborsóból, zöldborsóból. Ezentúl úgy, hogy vízben megpárolom a hagymát, a többit a régi módon, és a végén teszek bele egy kevés olajat, amit már nem kell hevíteni.

Rántást is könnyű olaj nélkül. Meg kell pirítani a lisztet csak úgy magában egy serpenyőben, közben kavargatni, oda ne égjen. Aztán jöhet a víz, a tejföl, vagy sűríthetjük a főzeléket magával az összemixelt zöldséggel is.


Szelíd gyógyítás mézzel


A méz jól eltartható, értékes élelmiszer. Ásványi anyagokat (vas, réz, mangán, szilícium, klór, kálium, foszfor, alumínium, magnézium), vitaminokat, B1, B2, B3, B6, C) illóolajokat, enzimeket, fehérjét, invertcukrot (glükóz és fruktóz keveréke) tartalmaz. A méz színe minél sötétebb, annál magasabb az ásványi-anyag tartalma (erdei mézek, vegyes virágmézek, gesztenyemézek).

Fokozatos felszívódása miatt a szervezetet kevéssé terheli meg, jól tolerálják a gyerekek is. Nem izgatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, enyhén nyugtató hatása is van. Vérszegénység, keringési problémák, szívpanaszok, vesepanaszok, légúti megbetegedések, bőrsérülések kezelésére is hasznos. A méz baktérium- vírus- és gombaellenes hatása miatt alkalmas sebgyógyításra is.

A különböző mézfajták más-más specifikus gyógyhatásúak: pl. a gesztenyeméz visszér, vérszegénység, az akácméz gyomorsav problémák, a vöröshere méz hasmenés ellen, a fenyőméz légúttisztító, a hársméz megfázásos állapotokban gyógyhatású. A mentaméz bél- epe- és gyomorgörcsök esetén hatásos. Igen jó gyógyhatással bírnak a különböző vegyes virágmézek, mert összetevőik valamennyi pozitív hatása érvényesül fogyasztásuk során.

Tavaszváró immunerősítés


A hosszú télen immunrendszerünk alaposan kimerül, szabad teret engedve a megfázásoknak, különböző betegségeknek, hangulat ingadozásoknak, tavaszi fáradtságnak.

A természet most sem hagy cserben, kincseket tartogat, amelyekkel jó eséllyel elkerülhetjük a télvégi veszélyeket. Immunrendszerünk optimális esetben védelmez, óv bennünket a külső káros hatásoktól, ez a dolga. Ha rés keletkezik rajta, sérül a rendszer. Felborul szervezetünkben az egyensúly, megszűnik a harmónia, ezzel a védelem. A mi dolgunk, hogy ne gyengítsük, hanem erősítsük, hogy jól el tudja látni a feladatát.

Írtam már arról eleget, hogy terített asztal számunka erdő, mező. Csak oda kell figyelni, meg kell tanulni, fel kell ismerni a növényeket. Ételünk is amit ad, és gyógyszerünk is, ha megbetegszünk. Hippokratész híres mondása: "táplálékod legyen orvosságod" napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. Tél végére elfogynak szervezetünk tartalékai. Megfelelő életmóddal, táplálkozással, gyógynövényekkel. friss levegőn való mozgással feltölthetjük enegiakészletünket, visszaállíthatjuk szervezetünk egyensúlyát.

Különösen jó hatású a C- vitamin. Vízben oldódó vitamin, kirül a felesleg szervezetünkből ezért folyamatos pótlásra van szükség. Különösen igaz ez lázas, fertőző betegségek idején, amikor a szervezet C-vitamin igénye a többszörösére nő. Sok C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó, a bodza, a honmoktövis.

A csipkebogyóból kéészítsünk teát: a bogyókat egy éjszakán át áztatjuk langyos vízben, reggel leszűrjük, langyosítjuk és mézzel megiszogatjuk.

A bodza az a természetes gyógyszer, amelynek egy évben kétszer is szezonja van. Májusban - júniusban szedjük az illatos ernyővirágokat. Száríthatjuk teának, de frissen is számos felhasználási lehetőséget kínál: turmix, szörp, gyümölcsleves de van, aki palacsintatésztába mártva kisüti. A szeptemberben érő bogyókból érdemes lekvárt, elixírt készíteni. Hasznos gyógyír köhögés, megfázás ellen.

Van a kertünkben bodza is és hársfa, virágait szintén begyűjtjük, megfázás esetén jót tesz a hársfatea. Bár eddig még nem voltunk náthásak, sem Zé sem én, nagyon jól bírjuk, sőt szeretjük a Bakony klímáját, a betegség eddig is elkerült bennünket és most is ezt teszi. Hálisten.

A homoktövist a bioboltokból szerzem be - mindent meg tudok rendelni az interneten is, fantasztikus - porított formában, belekeverem az ételbe, vagy teába. A magjából préselt olaj igen értékes. Bőrproblémák, égési sérülések, sebek kezelésére hasznos.

Jó minőségű mézbe ( mi Hárskútról, Janitól, a biogazdától szerezzük be, nem is adja drágán) érdemes friss bodzavirágot áztatni. A méz, ozmotikus hatása révén magába szívja a növényi hatóanyagokat (picit felhígul, de ettől nem romlik a minősége) kiváló ízesítője teának, turmixnak.

Ha jön a tavasz, jön a csírakorszak. Csíráztatni nem nehéz, és a csíra maga az élet, nagyon jótékony hatású a tavasz elején. Mikor rügyeznek a fák, eszegetem a rügyeket, aztán a virágokat, aztán a termést az erdőből. A Bakonynak különösen gazdag a növényvilága, tanulgatom:)

Hát így. Jót tesz a sok mozgás is, főleg friss levegőn, muszáj időt szánni magunkra az egészségünkre.

Aromaterápia a tél végi depresszió ellen


Így február tájékán már vágyunk a napfényre, az első melengető sugarakra, a langyos, tavaszi illatokat hozó szellőkre.A hosszú, sötét, hideg téli napokból azonban még tartogat számunkra a tél, így kipróbálhatunk néhány hangulatjavító praktikát a lakásban. Nem kell hozzá más, mint egy-két aromalámpa és néhány üveg illóolaj.

Az illóolajok jótékony hatását már az ókoriak is ismerték. A régmúlt korok gyógyítói sokféle módon alkalmazták a legkülönbözőbb növények értékes olajait: bőrön át, szájon át, belégzéssel, porítással, alkoholban, olajban, növényi vagy állati zsírokban való oldással. Ez az ősi tudás szerencsére átmentődött napjainkra is.

A szagingerek agyunk limbikus rendszerén keresztül hatnak ránk, jelentősen befolyásolva életműködésünket, viselkedésünket, közérzetünket, hangulatunkat. Aromalámpás párologtatáskor a légutak nyálkahártyáján keresztül kerülnek a véráramba az olajok. A hatás ilyenkor gyengébb, de hosszantartóbb.

A télvégi, energiahiányos állapotokban frissítő olajokat célszerű párologtatni:

- boróka: élénkítő, általános serkentő
- bazsalikom: általános erősítő, frissítő, idegerősítő
- rózsafa: depresszióellenes, idegerősítő, általános erősítő. Van ellazító, nyugtató hatása is, elalvás előtt pár cseppet szórok a párnámra, jótékony hatású. Ugyanígy használom a levendulát is.
- ciprus: általános és idegrendszeri erősítő, immunerősítő
- erdei fenyő: idegerősítő, általános erősítő
- zsálya: általános erősítő, idegerősítő
- fahéj: általános tonizáló, immunmoduláns

Ingerlékenység, idegesség, félelem ellen jól bevált a rózsa, rózsafa, pálmarózsa, vanília, jázmin, ciprus, cédrus, mandarin, levendula, szantál, római kamilla, kamilla, narancsvirág és mézfű olaj.

Az illatok hatását színekkel fokozhatjuk. Tegyünk narancsot, mandarint, vagy mint én almát, körtét egy szép tálba, dísze lesz az ebédlő vagy a nappali asztalának. Vegyük körbe magunkat színekkel, tárgyakkal, gyertyákkal, növényekkel. Az illatok, színek együttes hatása pozitívan hat a test-szellem-lélek egyensúlyára, javul kedélyállapotunk, erősödik immunrendszerünk.


Horváth Adrien nyomán

Apróságok innen - onnan


- Jellegzetes nőnapi virágunk, a kankalin (primula, égi kincs, tavaszfű, sárga kökörcsin, istenkesztyű) erdők, cserjés rétek védett évelő növénye. Szárított gyökere és virága nehezen múló köhögést csillapít, köptető, hurutoldó, vizelethajtó és köszvényben, reumában is hatásos gyógynövény.

- Az anyák-napi orgona gyógyító hatású is. A fehér orgona alkalmas vérző, nyílt sebek kezelésére. Falusi emberek gyakran használták levelét úgy, hogy összetördelték, "levesítették" és naponta kétszer cserélték a sebre téve, azt bekötözve vele.

- A gesztenyevirág-kivonat és a kudzu (kínai gyógynövény) csökkenti az alkohol iránti vágyat.

- A homoktövis és az articsóka-kivonat májvédő, illetve segíti a máj méregtelenítő működését.

- Tudjátok, hogy az emberek ma jóval kevesebbet esznek, mint 15-20 évvel ezelőtt, mégis több az elhízott. Igaz, kevesebbet is mozognak. Ma, ha valaki annyi tápanyagot akar fogyasztani, mint amennyit régen 20 dkg kenyér jelentett, 6 kg-ot kellene megennie. Hááát....fehér kenyérből jobb, ha nem teszi. Maradjunk a teljes kiőrlésűnél, lehetőleg a vegyszermentesnél. Laktató, viszonylag kevés elég belőle.

- Az enyhébb depresszió kezelésére alkalmazott orbáncfű készítmények csökkentik bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátlók hatását.

- Egy három hétig tartó passzív pihenés állítólag 20 ponttal csökkentheti intelligencia-hányadosunkat. Nos, ebben a kérdésben azért vannak kétségeim. Már azt sem hiszem, hogy bármiféle teszt képes mérni, ki mennyire intelligens. Számomra az intelligencia a mindennapok probléma megoldó képességét jelenti nagyjából, ezt meg hogy a manóban mérhetik a háromszöges és egyéb rajzokkal telepakolt tesztek? 130 pont körüliek az eredményeim, akkor most nagyon intelligens vagyok? Hm. Mi lesz velem, ha pihenni kezdek, méghozzá passzívan? Egy csekket sem tudok majd befizetni?

forrás: Herbáció

Hagyma inhalátor


Nyakunkon az influenzás időszak, a régi is meg az új is, jó szolgálatot tesz majd ez a recept. Egy nagy fej hagymát megtisztítunk, megmosunk és legyalulunk, majd tányérra rakjuk. Először orron át óvatosan belélegezzük a hagyma illatát, majd fokozatosan kinyitjuk a szemünket és szájon át lélegzünk, hogy nyálkahártyánkat jól érje antibakteriális párája.

A könny átmossa az orrjáratainkat, miközben a torkunkat, légcsövünket és tüdőnket is tisztítja, fertőtleníti, így érvényesül a hagyma baktericid hatása.

Mézes hagyma

Az inhalálás után a tányéron levő hagymát összekeverjük két evőkanál akác - vagy vegyes virágmézzel. Tíz - húsz percre lefedjük, amíg levet ereszt. Ismét megkeverjük és és elfogyasztjuk. Tehetünk hozzá egy teáskanál reszelt tormát és/vagy egy-két gerezd fokhagymát is. Alaposan rágjuk meg. Rekedtség ellen jól használható és kombinálható a hagymahéj teával.

Hagymahéj tea

A hagyma bronzszínű héját ne dobjuk el. A téli időszakban köhögés és megfázás esetén használjuk fel. Két hagyma buroklevelét öt percig forraljuk két dl vízben. Leszűrjük, és mézzel ízesítve fogyasszuk reggel.

Hagymaparádé



A vöröshagyma már az i.e.XVI. században szeptikus sérülésekre ajánlott szer volt. Tudományos magyarázatát a vöröshagyma kipréselt levében és gőzében levő fitoncidok adják. Elismert a hagymának az emésztést javító és a puffadást enyhítő hatása. A fokhagymához hasonlóan az illóolajtartalma izgatja a nyálkahártyát, így serkenti a salakanyagok eltávolítását.

Erősíti a szívműködést. Az adenozin hatása feltételezhető, mert adásával rendeződnek a keringési zavarok. Az azonban, hogy csupán vöröshagyma fogyasztásával elérhető-e hatásos koncentráció, még nincs tisztázva. Vitatott az is, hogy flavonodjai miként hatnak a szívre. Ezek a szívösszehúzódások erejét növelik, csökkentik az érfalak áteresztőképességét, és kiegésző kezelésként magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén alkalmazhatóak. Szervezetünk B1 -vitaminnal való ellátása snidlinges, vöröshagymás és fokhagymás fűszerezéssel fokozható.

Egy sorozatnak tervezem a hagymáról írást, rengeteg jó és hasznos recept van a Herbációban, a következőkben megosztok veletek jó párat.

Fogpor növényekből


Nem túl bonyolult elkészíteni viszont jó szolgálatot tesz majd, mert jótékony hatású összetevőket tartalmaz.

Alapja a szódabikarbóna. Keverjünk össze 100 gramm szódabikarbónát, 100 gramm kaolinport, 10 gramm szárított málnalevelet, 5 gramm szárított gógynövényt ami az ízt adja majd - ez lehet fodormenta, zsálya, édeskömény vagy borsmenta és adjunk hozzá öt csepp borsmenta-, zsálya-, vagy édeskömény illóolajat, amennyiben nem friss, hanem szárított gyógynövényeket használunk a keverékhez.

A porokat szórjuk egy tálba, adjuk hozzájuk a fűszermozsárban összeaprított gyógynövényeket és az olajokat. Közben habverővel forgassuk át többször a keveréket. A fogkefét benedvesítve mártsuk a porba és már használatra kész a fogporunk.

Azok a kis édes mazsolák




A gyümölcsöskertek királynője a szőlő. Ehetjük éretten, frissen a tőkéről, készíthetünk bort belőle, de aszalhatjuk is, ahogy már írtam róla. Így készül mazsola.

A magvatlan vagy egymagú, kis bogyójú nagy fürtméretű fehér, sárga, vörös színű szőlőfajtát nevezzük mazsolaszőlőnek. A mi otellónk nem alkalmas mazsolának, de nincs is feleslegünk aszalni, annyi terem, amennyit éppen el tudunk fogyasztani a családdal. Nagyon szeretjük. A mazsolának való magas cukortartalmú bogyók különleges klímán érnek be és veszítik el nedvességtartalmukat a bogyón keresztül.

Fejlődésük kezdetén nagy a nedvességigényük tehát csapadékra van szükségük. Mindvégig napsüstéses, meleg idő, kellemes klimatikus viszonyok szükségesek a fejlődésükhöz. Érés idején kifejezetten száraz idő optimális a számukra.

A mazsola története a Krisztus előtti 2.-3. évezredre nyúlik vissza. Éghajlati igényei és a fajtanevek arra engednek következtetni, hogy az anatóliai fennsíkon őshonos növényről van szó, amely elterjedt az ókori népek közreműködésével az egész mediterrániumban, ahol megfelelő időjárási viszonyok voltak a számára. Később meghonosították Kaliforniában, Ausztráliában, ahol hatalmas ültetvényeken termesztik.

A leszüretelt szőlőt válogatják. Lúgos vízben megmossák és szárítják. A cukortartalma ekkor 40-60%. Ezt követi a bogyóleválasztás, izzasztás, aszalás majd kénezés és csomagolás. A mediterrán vidékeken napon szárítják a mazsolát, majd kereskedelmi forgalomba kerül vagy borászati felhasználásra.

A Herbáció írja mindezeket és közread egy nagyon egyszerű mazsolás receptet, amit megosztok veletek most.

Nálam mindig van itthon kukoricadara, könnyű beszerezni, a bioboltokban is kapható. Ott veszem, mert az garantáltan nem génmanipulált. Figyelni kell erre, főleg ahol kicsike gyermekek vannak, mert nem tudja senki még, jó pár év múlva okoz-e valamilyen egészségkárosodást a génmódosított élelmiszer. A napokban engedélyezték a génmanipulált kukorica forgalmazását az EU egész területén, jó lesz tehát vigyázni.

Reggeli kukoricatorta


Két liter forrásban lévő vízbe belekeverünk 50 dkg megmosott és előáztatott aranymazsolát áztató vizével együtt. Ha a víz újra forrni kezd, állandó keverés mellett belecsorgatunk 50 dkg kukoricadarát. Amikor fazék oldalától elválik és erősen pöfög, beleöntjük egy kiolajozott kikent torta, vagy kuglóf formába. Megvárjuk, amíg kihűl. Egy lapos tányérra borítjuk, sok részre osztjuk, szeleteljük. Kistányérokra helyezve mustméz öntettel tálaljuk.


A tartósítás ősi módszere


Sokat gondolkodom azon, hogy mit tegyünk majd a rengeteg gyümölccsel, ami a kertünkben terem. Van bőven szilvánk, almánk, sárgabarackunk, cseresznyénk, meggyünk, megenni biztosan nem tudjuk majd. Adunk a családnak belőle, ez természetes, de még akkor marad bőven. A hagyományos befőzési módoknak nem vagyok híve, hiszem, hogy a gyümölcs természetes állapotában jó, hő hatására már nem túl sok vitamint tartalmaz.

Horváth Adrient olvasva talán megpróbálkozunk majd az aszalással, ha sikerül kitalálnunk, hol és hogyan tegyük. Ők napkollektoros aszalót készítettek házilag egy leírás alapján, a férje ügyes kezű ezermester lehet, mert ő alkotta meg. Az aszaló azóta folyamatosan üzemel náluk, mindenféle gyümölcsöt aszalnak, de száradt már benne bazsalikom, citromfű, paradicsom és bodzabogyó is.

Több évezredes módszer az aszalás, az ősi Egyiptomban, Kínában és Görögországban is tartósítottak szárítással. Napjainkban újból egyre népszerűbb. Mikor mazsolát eszem mézzel, mindig eszembe jut a napsütés, az édes kis szőlőszemecske elraktározta, megőrizte a nap melegét. Átadja a napenergiát, szinte felmelegszik tőle az ember lánya.

Az aszalás a legtermészetesebb tartósítási eljárás, az ilyen módon eltárolt zöldségek, gyümölcsök nagy tápértékkel bírnak, értékes élelmiszernek számítanak. Jó szolgálatot tesznek télen. Felhasználhatjuk őket sütemények, müzlik, gyümölcsteák készítéséhez, vagy finom köretként, töltelékként. Belekeverhetjük joghurtba, rizses ételekbe - akár édes, akár sós formában - gyümölcskenyerekbe.

A vadon termő gyümölcsöket is aszalhatjuk. Régi írásokban olvashatjuk, hogy egyes gyümölcsöknek, zöldségeknek különleges varázserőt tulajdonítottak, úgy vélték, ha elfogyasztják ezeket, a különleges erők beléjük is átköltöznek. Az alma az ellenállhatatlanság, a cseresznye a termékenység, az egres a boszorkányok elűzésének szimbóluma volt.

Az aszalt termények nagy erőtartalékot jelentenek a hideg téli hónapokban. Magas szőlőcukortartalmuk a szerevezetünk számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelent. Sok egyéb jótékony hatással is rendelkeznek.

Téli tea

Egyenlő mennyiségű tört csipkebogyó, felkockázott aszalt barack, kevés hibiszkuszvirág, ízlés szerint őrölt fahéj, reszelt szerecsendió. egy-két marék szárított bodzavirág, borsmenta és kevés mazsola forrázata.

A tea erősen melegítő hatású a benne lévő fűszerek miatt. Ha mézzel, kevés citrommal vagy naranccsal ízesítjük, kellemes aromájú élvezeti teát kapunk.

Izzik a galagonya


Megterem erdős, fás térségekben, legelők szélén, cserjésekben, elhanyagolt tarvágásokon. Cserjeszerű növény, laza koronaképződéssel. Az egész ország területén szinte mindenütt előfordul. A növényt évszázadok óta ismerjük, a cserje többnyire kertekben, szántóföldek szélén nő, vadon vagy telepített formában. A kilenc méteresre is megnövő bokor, formára nyesve fehér virágaival, piros bogyóival gyakorta szolgál dekoratív kerítésként is. Májusban és júniusban virágzik, ez a virág érése, a gyűjtés időszaka. Amikor a virág leveles hajtásait szedjük, három-négy levéllel együtt a virágot is szakítsuk le.

Napon történő szárítása nem ajánlatos. Árnyékban is kedvezően szárad és megőrzi hatóanyagát, illatát és aromáját. A galagonya hajtásából főzött tea az érelmeszesedésben szenvedő idősebb szervezet erősítésére ajánlott. Gyümölcse többféle vitamint tartalmaz.

A galagonya tartósítása



A nem dércsípett állapotú, de kellően megérett gyümölcsöt leszedjük, megtisztítjuk, és nagyon vékony rétegre terítve megszárítjuk. Üvegekben vagy vászonzacskóban hűvös, száraz helyen tároljuk. Télen forrázva, teaként használjuk. Magas vitamintartalma és gyógyhatása jól érvényesül.

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike. Az első ismert feljegyzések egyike 1305 körül keletkezett, s szerzője még köszvény ellen ajánlotta, ám egyes források szerint a népi orvoslás szívpanaszok enyhítésére is használta. Ezt az alkalmazásmódot igazolták később a 19-20 századi vizsgálatok, melyek szerint a galagonya az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. A kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy jóformán semmilyen mellékhatása nincs.

A galagonya levelében, termésében és virágzó ágvégében egyaránt sokféle vegyület fordul elő: flavonoidok, aminok, triterpénszármazékok, kolin, acetil-kolin, purinszármazékok, amigdalin, pektinek, antocianidinek és proantocianidinek.

Régóta ismeretes, hogy a galagonya hatóanyagai csökkentik a vérnyomást (ha nem is közvetlenül) és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy koleszterin rakódjon az érfalra, s ritkítják a szívtáji szorító fájdalommal járó (angina pektoriszos) rohamokat is. Jótét hatásuk annak tulajdonítható, hogy a szívkoszorúerek tágításával javítják a szívizomzat vérellátását, elősegítik azokat az anyagcsere-folyamatokat, amelyeknek következtében nő a szívösszehúzódások ereje, s az úgynevezett angiotenzin-átalakító enzim gátlásával fékezik a vérnyomás-növekedést. Az értágítás egyrészt annak tulajdonítható, hogy bizonyos flavonoidok elernyesztik a szívkoszorúerek simaizomzatát, másrészt jó néhány anyagot megakadályoznak abban, hogy a szívbeli erek simaizmát összehúzzák.

Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását. A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea.

A galagonya terméséből gyümölcszseléket és mártásokat készíthetünk. A termés pektin tartalma miatt a zselék és a mártások szépen szilárdulnak, de ne felejtsük el őket még melegen átszűrni. A galagonya virágai is ehetők, különböző ételeket, salátákat díszíthetünk velük. A galagonya pörkölt magjai pedig a kávéhoz hasonlóan használhatóak fel.

Milyen gyönyörűen ír róla Weöres Sándor, nem hagyhatom ki:):


Weöres Sándor: Galagonya

Őszi éjjel

izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya magába.
Hogyha a Hold rá fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya

ruhája

forrás: Herbáció

2010. február 15., hétfő

Megújulás



A városban életek millióiról tanúskodnak az ablakok, ajtók és az épületek számtalan emelete. Mindenféle izgalom jeleit és a civilizáció vívmányait láthatjuk. De függetlenül attól, hogy a követői mennyire élvezik a várost, értik a természetbe való visszavonulás szükségét.

Vidéken találják meg a tápláló szabadságot. Új lehetőségeket láthatnak, és társadalmi elvárások nélkül kóborolhatnak. Régen a pionírok, amikor meglátták a nyílt prérit, elteltek a természet leigázásával és az ember dicsőségéről szőtt álmokkal. Ma már másképp gondoljuk: meg kell őriznünk a vadont, éppen a saját túlélésünk érdekében.

Időre van szükségünk, amikor parlagon heverhetünk. Ha nem hagyhatjuk el a várost, találjunk egy kis csendet minden nap, amikor visszahúzódhatunk önmagunkba. Ha sétálhatunk a mezőn vagy a hegyekben, akkor minél többször kiránduljunk. Mert megújulás nélkül egyikünk sem őrizheti meg lényünk termékenységét.

T.M-T.

Mit tudunk őseinkről?

Sajnos nagyon keveset. A magyar őstörténet még felfedezésre vár, és biztosan nagy meglepetéssel szolgál majd. Már eddig is olyan régészeti leletek kerültek elő, amelyek legalább 6500 éves magyar írásbeliséget bizonyítanak, ráadásul kiderült, hogy egyszerű hétköznapi emberek által használt magyar rovásírásról van szó, nem pedig néhány írástudó kiváltságáról.

A magyarság öntudata bizony erősen megkopott az elmúlt ezer év alatt. A néprajzkutatók nagy része el sem tudja képzelni, hogy díszítőművészetünket, építési szokásainkat, jelképeinket esetleg mi magunk hoztuk létre. Mindenben megtalálják az idegen befolyást: kínait, arabot, törököt, olaszt, németet, franciát. Elég nehéz elképzelni, hogy az a nép, amelyik ennyi találmányt adott a világnak, ne tudta volna kitalálni, hogyan építsen házat, hogyan öltözködjön, és mindezt hogyan díszítse.

Iskoláinkban még azt tanítják, hogy őseink állandóan vándoroltak, terelték az állataikat egyik legelőről a másikra, közben pedig hadjárataikkal ijesztgették a körülöttük élő békés, letelepedett népeket; és mert állandóan úton voltak, vitték magukkal a jurtáikat, épített házat nem is ismertek.

Egyébként a jurta maga is az építészet csodája, akik ennyi tudást fektettek egy "sátorba", valószínűleg ugyanilyen igényesek voltak a házaikkal is. Ha a régészek esetleg nem találnak házmaradványt, akkor az nem is volt? Később meg találnak és akkor majd módosítják a történelmet jól. Így van ez.

Na és a mi kultúránkból mit találnak majd a régészek - ha még lesznek - ezer év múlva? A házak addigra elporladnak, de a műanyag kempingsátrak -a pillepalackokkal együtt - még virulni fognak a föld alatti szemétdombokon. Azt írják majd a tanulmányaikban, hogy a XXI. század embere sátrakban élt és pillepalackokkal fogta az állatokat - a szegény kis teknőc jutott eszembe, aki egy palackdarabbal a derekán nőtt fel, így szeretjük mi az állatokat, a természetet, mi, emberek. Beszorult szegény és úgy maradt. Biztosan nem él már.

Színia könyvét olvasgatom, egészen jónak találom. A magyar ház mágikus titka a címe a könyvének, néhány itt leírt gondolat onnan származik.

Ezt írja: a magyar hagyomány a házat élő "embernek" tekinti. A bejárati ajtó a szája, az ablakok a szemei. Nyelvünkben pontosan él ennek a gondolkodásnak az emléke:

homlokzat, ablakszem, koszorú, vakablak, szemöldökfa, fülke, ideg (a régi parasztházak mestergerendája) kontyos ház, süveges ház, pince torka (pincelejárat), lábazat, ház talpa.

A ház előtti virágoskert a ház öle ( a várandós asszonyra régen például azt mondták, "nő a ház eleje").

A régi parasztházak formája legalább 1000 éve alig változott. László Gyula régész szerint a honfoglalás kori falu képe leginkább a XX. század eleji magyar faluhoz hasonlított. Vajon miért? A magyar ember nem arról híres, hogy híján lenne a találékonyságnak és az ötleteknek. Talán azért nem változott a parasztház, mert igen jól volt kitalálva. Az csak manapság trendi, hogy fejlesszenek, fejlesszenek, gyártsanak egy csomó konnyen elromló, eldobható kacatot, egy-két év alatt tönkremenő tartós fogyasztási cikkeket, mert ezt követeli a mindenható piac. Nagyon kevesen törekszenek arra, hogy megőrizzék az értékeket. Tisztelet nekik.


A téli erdő ajándékai


Tombol a tél, gyönyörű színekkel, hófehér minden. Gondos kezek begyűjtötték már az élelmet az erdő terített asztalkájáról, de találunk azért dércsípte galagonyát, kökényt, csipkebogyót.

Kezdjük a kökénnyel.

A szilvák vad rokona, tudtátok? Mert én nem. Két-három méter magasra növő cserje, szúrós, gyakran áthatolhatatlan, nem kevés elszántság kell a begyűjtéséhez. Termése októberre érik be és akár egész télen gyűjthető. Plínius, Szent Hildegard és Hieronymus Bock is említést tesznek írásaikban a kökényről. Egyértelműen gyógyító hatású növényként írják le: bélfertőzésekre, kólikára, köszvényre, hasmenésre alkalmazták. Általában borban vagy mézben áztatták, de gyakran a szárított bogyókkal gyógyítottak.

A kökény termése cseranyagokat, szerves savakat, C-vitamint tartalmaz. A belőle készült lekvár gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Katáéktól, a bakonynánai népművész barátainktól kaptunk ajándékba egy üveg lágy alkoholba áztatott kökényt, a kásáinkra teszegetem, nagyon finom.

Horváth Adrienn így ír a kökényről (honlapját ITT találjátok) :

"Tavaly ősszel a Tisza parton gyűjtöttem egy kosár kökényt. Éjszaka hideg vízben áztattam, másnap kevés vízben felfőztem a bogyókat. Utána átpaszíroztam, ettől a konyha enyhe lilába borult. A kertben lepotyogott almákat öszeszedtem, és felkockázva hozzáadtam a kökényhez. Mézzel sűrűre főztem az egészet. Remek állagú, jó ízű lekvár kerekedett belőle, palacsintába töltve a legfinomabb.

A híres sternenfelsi füvesboszorkány (saját magát nevezi így), Gabriele Bickel kökénylikőrjét is elkészítettem, ajánlása szerint az adventi ünnepek kezdetére érett be. Nos, az idén ezzel már nem leszek készen adventig, de karácsonyig még el lehet készülni vele. Megéri a fáradtságot.

Kökénylikőr

a másfél kg kökényt egy nagyobb fazékba vagy egy öt literes üvegbe tesszük. Felöntjük annyi forró vízzel, amennyi pont ellepi és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap reggelre a bogyók kipukkadnak, így nem kell őket egyenként megszurkálni. Szórjunk másfél kg barna kandiscukrot a gyümölcsre és hagyjuk újabb éjszakát pihenni.

A következő napon három rúd fahéjat, egy hosszában félbevágott vaníliarudat adunk hozzá, és az egészet felöntjük száraz ginnel, az üveg pereméig. Hideg téli napokon belső meleggel hálálja meg a munkánkat. A visszamaradt kökényt használjuk fel sültek mellé mártásnak,vagy készítsünk belőle gyümölcssalátát."

Hozzáteszem, hogy a vegák gondoljanak gyorsan a gombára vagy a gabonafasirtra, ami a maradékot illeti.:). Jó egy ilyen recept karácsony, szilveszter előtt, igaz? Lélekmelegítő, ahogy Adrienn mondja. És begyűjteni a kökényt is izgalmas, de ez már jövő télre marad nekünk is.

Befékezhetünk

Létezik egy füzetecske, negyedévente jelenik meg, Herbáció a címe. Mostanában ismerkedtem meg vele. Népgyógyászati receptmagazin tulajdonképpen, jó és hasznos. Arra gondoltam, jó lenne végre egy blog formájában rendszerezni amit a biotáplálkozásról, a természetközeli életmódról tudok. Sok könyvem van, rengeteget olvasok. Mostanában tértünk át Zével, a férjemmel az Ájurvéda szerinti táplálkozásra, sokat segít az egészség megőrzésében. Írok majd erről is. Rengeteg recepttel persze, mert mégiscsak egy gasztroblogról van szó:)

Nagy Z. Róbert írja a Herbációban: az utóbbi hónapokban sokan rájöhettek hazánkban, hogy a hitelbe vásárolt dolgok nem mások, mint a jövőben elvégzendő munkánk díjazásából előre megvásárolt tárgyak. Ezek nem azoké, akik használják, hanem a bankoké, amíg tartozás van rajtuk. Jó dolog volt szinte ingyen kihozni egy autót a szalonból, hűtőszekrényt vagy televíziót az áruházból, de ennek most jó időre vége. Eljött a böjt kora, amikor ezeket vissza kell fizetni, kamatostól...

A válság negatív hatásairól sokfelé olvashattunk, én egy pozitívumát szeretném kiemelni, ami persze senkit sem fog vígasztalni, aki már bajba került. A történtek után talán mindenki jobban meggondolja majd mielőtt megvesz valamit, hogy arra valóban és elengedhetetlenül szüksége van-e, vagy csak a pillanatnyi csábításnak engedve vásárolna.

A közelmúltban olvasgattam a Humusz lapját, melyben a sok elgondolkodtató adat mellett leírták, hogy mi is vezetett ide, és mivé lesz az ember, ha eluralkodik rajta a vásárlási kényszer. Pedig elég csak logikusan gondolkodni: ha csak feleannyi felesleges dolgot veszünk meg mint eddig, akkor feleannyi pénzre van szükségünk, tehát elegendő feleannyit dolgozni. Ha ez egy kicsit sarkosan is hangzik, az elvet tekintve mindenképpen igaz. Talán, szép lassan a gazosodó kiskertek tulajdonosai is rájönnek, hogy sok mindent meg lehet termelni néhány tíz négyzetméteren is és nem kell mindenért a boltba szaladni, költeni a megkeresett vagy még meg sem keresett pénzünket.


Gasztronómia, gasztrozófia

Enni jó. Az ember egyik fő örömszerzési forrása az evés, semmiképp sem kell és szabad lemondani róla. Fontos viszont, hogy táplálkozástudatossá váljunk. A szokások megváltoztathatók, ha kellő energiát fektetünk bele mert felmérjük, mi a hátránya az egyiknek és mi az előnye a másiknak. Testi-lelki harmóniát kell kialakítani magunkban hogy megőrizzük egészségünket és tökéletessé tegyük életminőségünket. Életünket a túltápláltsággal rövidítjük meg. Jó levegőn élni, megfelelő környezetben, eleget mozogni, lelki harmóniában és tiszta egyszerű táplálékkal, ez a hosszú élet titka valamint a szeretet, szeretni embertársainkat és cselekedni az ő boldogulásukért is.


A civilizált ember betegre, kövérre eszi magát, betegre üli, idegesíti és mérgezi magát gyógyszerekkel, vegyszerekkel, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Sok betegséget okoz a húsevés, elsősorban a szív- és érrendszeri, vérkeringési betegségeket segíti elő. A falánk túltáplálkozás mellett az alkoholfogyasztás és a dohányzás a legnagyobb önpusztító szenvedélyünk. Ha a vegetarizmusról, mint egészséges életmódról beszélek, nem hagyhatom említés nélkül nagy szellemi emberek, közösségek tiszteletre méltó álláspontját sem: a nem ölés, az állatszeretet, az állatvédelem elve alapján utasítják el a húsevést, ezért vegetáriusok elsősorban.

Mahatma Gandhi mondta:

"Számomra a bárány élete nem értéktelenebb, mint egy ember élete. Vonakodnom kellene, hogy elvegyem egy bárány életét az emberi test kedvéért. Fenntartom, hogy minél tehetetlenebb egy teremtmény, annál inkább az ember feladata megvédeni az ember kegyetlenségétől. Egy nemzet nagysága és morális fejlődése lemérhető azon, hogyan bánnak az állatokkal."

A férjem, Zé és én is ehhez a csoporthoz tartozunk. Az agresszív magatartással szemben, irányuljon bármilyen élőlényre a békés életforma megvalósítására törekszünk. Életmódváltáshoz ösztönző erőt jelenthet a pozitívum, amit nyerünk: az egészség, a termékeny, cselekvő élet, a jó közérzet a mások hasznát, üdvét szolgáló élet. Nem könnyű változtatni, tudom. Az előítélet gúzsba köti az embereket, azt gondolják, az evés minden öröméről le kell mondani, el kell felejteni a megszokott, jó ízeket, azt hiszik, hogy a húsmentes élet aszkézis.

Nincs így. A gasztronómiáról a gasztrozófiára térünk át. Dr. Oláh Andor szavait idézem: előbbi elvarázsol bennünket minél ínycsiklandozóbb ételekkel, az a lényeg, hogy minél jobban jóllakjék valaki, mindegy milyen áron, csak a pillanat élvezete számít. A gasztronómia az étvágy mesterséges fokozásának és bármilyen természetellenes vagy káros étel vonzóvá varázsolásának művészete, amely az asztal örömeit helyezi középpontba.

A gasztrozófia egészen más. Az étkezés bölcselete. Tartózkodik minden túlzástól, a falánkságtól és a koplalástól (aszkézistól) egyaránt. A természetes ízlés és az értelem, a tudatosság egységét érvényesíti a táplálkozásban. Ha elhatározzuk az életmódváltást, természetes ízlésünk gyorsan magára talál.

2010. február 5., péntek

Még valamit a jógáról


Nem, a jóga nem tornagyakorlatokat jelent. Annyira sokan és annyira tévesen használják a fogalmat. A jóga sokkal több, mint amit arról az emberek általában gondolnak. Elmennek egy rosszul szellőztetett terembe, megtanulnak pár gyakorlatot, esetleg megtanítják nekik a helyes légzést, és akkor el lehet dicsekedni vele, hogy "jógázni" járnak. Tévednek.

Írtam már erről, de még írnék pár dolgot. Pontosabban idéznék Iyengartól, aki világszerte elismert és köztiszteletben álló jógatanár. Szavai nem elméletek vagy teóriák; a jóga önfeltáró útját tanítja, egy módszert, melynek minden részletét egy élet gyakorlása és tapasztalata hitelesíti. Az Iyengar-módszer, melyet sokan a testi hatásai miatt csodálnak, valójában a jógafilozófia, a spiritualitás és a jógagyakorlás egysége, szoros összhangba hozva azt a hétköznapi élettel. Tapasztalatok alapján beszél, nem pedig elméleti vagy intellektuális alapon. Amint lánya, Geeta írja: „A testét laboratóriumnak használta.” Életét a jóga művészetének ajánlotta.

Ahogy a szépen csiszolt gyémánt számos lapjának mindegyike más-más színben tükrözi a fényt, a jóga szó is sokféle árnyalatot hordoz, amelyek a belső béke és a boldogság elérésére irányuló emberi törekvés különböző aspektusait tükrözik. A Bhagavad gítá azt mondja: "egyedül a tett a te kiváltságod, sohasem annak gyümölcse. Soha ne a cselekedetek gyümölcse legyen az indítékod; és soha ne szűnjél meg cselekedni. Cselekedj az Úr nevében, elhagyva az önző vágyakat. Ne hagyd, hogy siker vagy kudarc befolyásoljanak. Ezt a belső egyensúlyt nevezik jógának."

A jógát máskor bölcs cselekvésként, vagy a tevékeny élet közepette is megvalósítható mértékletesség és harmónia művészeteként szokták jellemezni.

" A jóga nem annak az útja, aki teleeszi magát, s nem is azé, aki éhezik. Nem annak az útja, aki túl sokat alszik, s nem is azé, aki egész napját ébren tölti. A jóga a mértékletes étkezéssel és pihenéssel, az élettevékenység szabályozásával, az ébrenlét és alvás során megvalósított harmóniával szüntet meg minden bánatot és szenvedést. "

A Kathópanisad a jógát így írja le: "Amikor az érzékek elcsendesednek, amikor az elme nyugalomba jut, amikor az értelem abbahagyja az okoskodást, akkor érhetjük el - mondják a bölcsek - a legmagasabb szintet. Az érzékek és a tudat e szilárd ellenőrzés alatt tartása a jóga meghatározása. Aki ezt eléri, az minden káprázattól megszabadul."

A jóga az a módszer, amellyel a nyugtalan tudat lecsillapítható, és annak energiái alkotó irányba terelhetők. Szellemünk olyan, mint egy hatalmas folyó, amit ha gátakkal és csatornákkal megfelelően munkára fogunk, akkor abból hatalmas víztartalék képződik, mely megakadályozhatja az éhínséget, és bőséges energiát szolgáltat az ipar céljaira. Ha ellenőrzésünk alá vonjuk tudatunkat, akkor ebből is a belső béke hatalmas tartaléka alakul ki, amely bőséges energiával látja el az emberi jobbulásra irányuló törekvéseinket.

2010. február 1., hétfő

Az élet íze


A magyar ember "élet"nek nevezi a búzát és igen, a hajdani durva őrlésű lisztből készült kenyér teljes értékű tápanyag, életfenntartó erő volt. Szerencsére egyre többen térnek vissza a kenyérsütés hagyományos módszereihez. Mi is vettünk malmot, rendeltünk öko termesztésű tönkölybúzát Szám Lajostól, Tapolcáról, és készülnek a finom, igazi kenyerek a konyhánkban épített csikótűzhelyünkben, többféle recept alapján. Ha valaki nem akar, vagy nem tud a sütésre időt szánni, keresse a Piszke Pékség kenyereit, minden Kaiser'sben kaphatóak.

Elmarasztalják a magyar konyhát a nagy kenyérfogyasztás miatt, és ha a fehér kenyérre gondolunk igazuk is van. A fehér kenyér nem egészséges, egyre többen tudják is, és egyre több barna kenyér fogy. Szerencsére.

Mi az, amit nem pótolhat a pékipar? Mi az, amit elvesztettünk a régimódi otthoni kenyérsütéssel, a barna liszttel, barna kenyérrel együtt? A kenyérsütés hajdan nem mechanikus, pusztán materiális cselekmény, konyhatechnika volt, különösen nem elektromos gépekkel, hanem komoly szellemi tartalommal telítődött. Nemcsak azért, mert szinte áhítatos szertartásként kapcsolódtak egymásba a tevékenység egyes részletei, hanem azért is, mert a kenyér alkotórészei is jelentéssel, értékkel telítődtek ( és a szellemi érték - mai tudásunk szerint - arányos volt a biológiai értékkel is.)

Olyan szépen ír erről Kövi Pál, mikor az otthon fészekmelegéről szól: ..." a kovászt Anyám nagyanyámtól kapta, amikor férjhez ment és önálló háztartást kezdett. Nagyanyám pedig dédanyámtól, és ez így ment a maga rendjén vissza a messzi századokba. A kis kovász magában hordozta családunk múltját, történelmét, jelenét és jövőjét: élni akarását. ... A kovász tehát csak a miénk volt és különbözött minden szomszédétól: titokzatosan uralkodó gócpont a világmindenség egy zárt egységében. Anyám kis kovászkája volt a letéteményese a mi családi összetartozásunknak, egyéni jellegünknek, jelképe hagyományainknak, folyamatosságunknak, a szépségnek és a szeretetnek, amit a család jelent".

A mai bolti kenyérből hiányzik valami. Nemcsak a maghéj, a terméshéj, az aleuronréteg és a csíra, hanem a kenyér lelke is. A mai kenyeret szemétbe hajigáló, a földön rátaposó világból ez az érték veszett ki, múlt el, de nem nyomtalanul hálisten. A hagyományok alapján helyreállíthatóan. Újra lehet és kell tanulnunk a technikát, a módszert, sőt, tökéletesítenünk is kell és lehet, és magunkévá kell tennünk újra a megbecsülés, az "egy kenyéren élés" régi szellemét is.

a fotó a netről