Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2010

Az öregember és a tenger

Kép
A Lü hegyszorosban több ezer láb mélységbe zuhan alá a nagy vízesés, tajtékzó habját messze földről látni. A háborgó víz alatt színét sem látni élőlénynek.
Egy napon Konfucius épp ott álldogált a vízesés közelében, amikor megpillantott egy öregembert le-föl hánykolódni a szilaj vizekben. Konfucius magához hívta tanítványait, és együtt rohantak, hogy megmentsék az áldozatot. De mire a vízhez értek, az öregember már felkapaszkodott a partra és ott sétált, maga elé dúdolgatva. Konfucius odaszaladt hozzá:- Talán bizony szellem vagy, hogy élve maradtál? Pedig embernek látszol! Miféle titkos erőd van? - Semmi különös - válaszolt az öreg - Már zsenge ifjúságomban elkezdtem ezt gyakorolni, és felnőve is folytattam. Most már mindig sikerül. Lemerülök a vízzel és felbukkanok a vízzel. Követem a vizet és elfeledem önmagam. Azért maradok életben, mert nem küzdök a víz felsőbbrendű ereje ellen. Ennyi az egész.Csuang-ce

A táplálkozás misztériuma

Kép
A táplálkozás az őskori ember számára nem önző és falánk zabálás, hogy lehetőleg minél többet emésszen el más elől, önmagának. Az evés a földön a legmélyebb kultuszok közé tartozik. "A táplálkozó az, aki a tápláléknak ad - szól Saint-Martin-, nem pedig a táplálék ad a táplálkozónak. Mert azáltal, hogy az étkező lény a táplálékot magába veszi és megemészti, nem semmisíti meg, hanem fölemeli és megtartja." Baader pedig: " A táplálkozó az ételt felveszi és arra a helyre emeli, amelyen ő van, a táplálékról az anyagot lefejti, külső voltát ismét megszünteti és belsővé teszi, ismét lényegessé teszi.
A táplálkozás az őskori embernél a legmélyebb misztériumok egyike, ezért volt olyan nagy jelentősége a közös étkezéseknek, a lakomáknak. Ezért voltak pompás lakomák szertartásokkal, akár a keleti, akár az egyiptomi, akár az indián, akár a görög nagy ebédek vagy római caenák. A modern ember már az ételben a spirituális esszenciát egyáltalán nem érzi. "Ahol a régieknél pompa vo…

A Micimackó Módszer

Kép
Mire az erdő alá ért, jókorára megnőtt a patak. Majdnem folyó lett belőle. Na és az ekkorára megdagadt Patak már nem ugrál és csörgedezik, mint egy patak, mert akkor még fiatal és kicsi. Így mint folyó szép méltóságosan hömpölyög. Tudja hová ér, mondja is magának: sietni, azt nem muszáj. Egyszer úgyis odaérünk.
Mi is odaértünk ahhoz, amit a taoista nem-cselekvés legfőbb alapelemének tartank. Kínában Vu Vej a neve. Ugyanilyen jellegű Micimackó nem-cselekvése is. Nekünk, európaiaknak nincs erre kellő kifejezésünk. De mivel itt az ideje, hogy feljegyezzük és nevet adjunk neki, nevezzük Micimackó Módszernek.Vu Vej szó szerint annyit tesz, hogy "nem cselekszünk, nem okozunk", vagyis hogy nem csinálunk semmit szándékosan. A mindennapi gyakorlatban olyan erőlködés nélküli cselekvést jelent, amely híján van tolakodásnak, támadásnak, énkultusznak. A Vej írásjel egy karmos kéz és a majom szimbólumából fejlődött ki, mag a Vu Vej szóösszetétel jelentése az, hogy "ne szegüljünk szemb…

Zöldséges bulgur

Kép
Harminc dekányi bulgurt vízzel leforrázunk, picit megsózzuk. Kétszer annyi vizet adjunk hozzá, mint a bulgur maga. Főzést nem igényel, mert a bulgur még zsenge állapotában leszedett búza, így tökéletesen elég a forrázás. Takarjuk le az edényt egy fél órácskára, hogy jól megszívja magát a gabonánk.
Mikor megduzzadt és megpuhult, magába szívta az összes folyadékot, beletehetjük a nyers vagy főtt zöldségeket, kinek-kinek ízlése szerint, szárnyalhat a fantázia. Uborkát, hagymát, kukoricát, paradicsomot, párolt karfiolt, bármit, amit szeretünk. Lehet belőle reggeli vagy vacsora, de van, akinek ebédre is elég, laktató étel és finom.

Lajos atya tanácsaiból

Kép
Fontos dolgok
- a jóga: mélylégzéssel, mozgással, természetes életmóddal, szabad levegőn tartózkodással- a kultúrmérgek elhagyása: kávé, dohány- ne együnk konzerveket: káros anyagokkal színezik, tartósítják, ízesítik azokat- az étrend rendkívül fontos egészségünk érdekében. Ne legyen sok sav abban, amit elfogyasztunk, inkább lúghatású, bázikus legyen bőségesen. A hús, a tojás, a hal, zsiradédok gabonafélék, édességek savasak, savassá teszik a vért. Ellensúlyozni tudjuk a zöld leveles növényekkel, a gyökerekkel és kevés gyümölccsel. A gyógynövények Isten különös ajándékai. Mindenkinek jók. Természetesen nem egy ruháskosárnyit kell összekeverni a különféle gyógynövényekből, mindig ki kell válogatni azokat, amelyek alkatunknak, esetleges betegségünknek megfelelnek. Komoly ismeret szükséges ehhez, mert a gyógynövény nem megfelelő használat esetén méreg is lehet. (Aki látta mostanában a Palota ékköve című dél-koreai sorozatot, az tudja, miről beszélek. Aki meg nem látta, nézze meg, fantasz…

Lajos atya, a tudós pap

Kép
1907. február 10-én Dombóvárott megszületett egy gyermek, aki a keresztségben a Lajos nevet kapta. Ki gondolta volna akkor, hogy a gyermekből pap lesz, missziós pap. Mindig mindenkié volt, de leginkább Istené. Őt szolgálta élete példájával, alapos tudásával, emberismeretével, lényeglátásával, bölcs derűjével.
Ismerte a növények varázserejét, szoros kapcsolatot tartott velük. Alkalmazta a vizek gyógyerejét éppúgy, mint a kövek adta figyelmeztető jeleket az egészség érdekében. De a legfontosabb, hogy ismerte az emberi lélek minden mélységét, a mélybe lehúzó erőket. Sohasem ítélte el az embereket. Tudós pappá nevelődött a Szent Lázár nevét viselő missziósrendben. Harminc esztendőt át dolgozott az Európa-hírű tudóssal, dr. Augusztin Bélával, a Gyógynövény Kutató Intézet alapítójával. Rendháza gazdag könyvtára is a rendelkezésére állt. Így "öregapja" csodaszerei is a gyógyítás szolgálatába kerülhettek.A gyógyulást szolgálta, ha valaki vele tartott erdei sétáin, ha saját kezűleg sz…

Tavaszváró

Kép
Nagyon, nagyon várom a tavaszt. Nem tudom még, mit rejt a kertünk, hol milyen növénykék bújnak majd ki a hó alól, ha el nem olvad. Még mindig fehér a táj körben, amerre látok, pedig ma is öt fokra ébredtünk. Sok volt a hóból, sokáig meg is marad, de azért szívből remélem, hogy a sok napsütés már a tavasz hírnöke. Első tavaszunk lesz a Bakonyban. Nincs szebb látvány, mikor virágba borulnak a gyümölcsfák, nyílik a tulipán, a krokusz, a nárcisz, majd az orgona, mindenből van a kertben. A hagymásokból hoztam át a szigetről, ahogy áthoztam kedvenc fekete hunyoromat is, egész télen virágzott, bár jócskán betakarta a hó. Most tudta csak kidugni a fejecskéjét és ott vannak a virágok is. Alig hittem, hogy így lesz. Elültettünk több, mint száz tő új növénykét ősszel, remélem, jól érezték magukat a meleg hótakaró alatt. Elvadult, elburjánzott kertet kaptunk, évekig nem volt gazdája, meghalt Feri bácsi régen, a lányaitól vettük meg a házat és a nagy kertet, de éppen így akartuk. Hogy olyan kertünk…

Csicseriborsós szendvics

Kép
Kedvenc szendvicsem. Többféleképp is készíthetjük, ha valaki jobban szereti pürésítve, krémesítve, készítse úgy.
Kell hozzá:1 csésze (25 dkg) főtt csicseriborsókevéske só, ki milyet használ, én most Himalája sót1 evőkanál olívaolajkevés fokhagyma ízlés szerint: 1-2 gerezd fokhagymanyomón áttörvefél csésze pirított szezámmagnegyed csésze friss citromléés ha krémet szeretnénk, valamennyi vízEste beáztatjuk a csicseriborsót, ázzon szépen másnapig. Meleg vízbe tegyük, úgy jobb. Azt áztatott babokról, borsókról mindig öntsük le az áztatólevet, esetleg mossuk át többször is. Így olyan molekulákat öntünk ki a vízzel, amelyek megakadályozánk a fehérjék lebontását.Forraljuk fel új vízban, majd ezt is öntsük le róla és tiszta vízzel újból forraljuk fel. A második főzővizet már lehet fűszerezni. Jól harmonizál a csicseriborsó ízével a babérlevél, egy pici só. Elég lassan fő, másfél óra is lehet a főzési ideje.Ha kész leszűrjük, apránként adagolva hozzátesszük a citrom levét. Ha krémet szeretné…

A hajótörött és a tenger

Kép
A partra kivetett hajótörött elaludt a fáradtságtól. Nemsokára felébredt, s amint meglátta a tengert, szidalmazni kezdte, hogy hamis nyugalmával magához csalogatja az embereket, amikor pedig vizére fogadta, dühöngve elpusztítja őket.
Asszonyi alakot öltve a tenger így válaszolt: "- hé, fickó! Ne engem szidj, hanem a szeleket. Én természetemnél fogva olan vagyok, amilyenek most is látsz; ők törnek rám váratlanul és tesznek hullámzóvá és dühöngővé. "Hasonlóképpen, a jogtalanságokért nekünk sem azokat kell vádolnunk, akik mások parancsainak engedelmeskedve végrehajtották azokat, hanem fölötteseiket.AiszóposzHochmann József festménye: Újjászületés - hajótöröttek a tengeren

A Tridosa teória

Kép
Az Ayurveda különös figyelmet szentel a bennünket behálózó világ alapvető alkotóelemeinek. (Fontos különbség a modern tudomány és az ősi Ayurveda között).
Minden anyagból áll, és az Ayurveda hat alapkategóriára osztja az anyagot. Az anyag első állapota a tér, a négy további kategória a téren belül létezik. Ezek a következők: levegő (mozgás), tűz (átalakulás), víz (folyás) és föld (szilárdság). Ez az öt elem kombinálódik, hogy létrehozza környezetünket (a makrokozmoszt), valamint egészségünket (a mikrokozmoszt).A klasszikus Ayurveda szerint valamennyiünknél kissé eltérő az elemek kombinációja, ettől leszünk egyediek. Így a táplálkozás nem más, mint három dolog - az egyéni természetünk, a környezetünk és az általunk elfogyasztott étel kölcsönhatása. Az egészség dinamikus állapot, folyamatosan kiteljesedik, feltéve, hogy az öt elem működése során nem lép fel konfliktus. Ez a rendszer a Tridosa teória. A szanszkrit szó nagyjából így fordítható: három biológiai folyadék, ez a három biológi…

Tél a kertünkben

Kép

Ájurvéda, az élet tudománya

Kép
Az Ayurveda az élet hosszúságával és minőségével foglalkozik. A nyugati orvostudomány főleg a betegségek tüneteit kezeli gyógyszerekkel. Az Ayurveda célja ezzel szemben, hogy a betegségek okait kutassa fel és szüntesse meg. Elsősorban persze az egészség megőrzésésére törekszik. Megközelítése tehát alapjaiban más: az individuális személyt kezeli. Meghatározzuk a saját, egyéni anyagcsere típusunkat, így képesek leszünk arra, hogy figyelembe vegyük mindazt, ami típusunknak jót tesz, és el tudjuk kerülni a számunkra káros dolgokat, azokat, amelyek felborítják szervezetünk egyensúlyát. Eredményeképpen minőségi életet kapunk. Számomra kevésbé fontos, hogy meddig élek, a fontos az, hogy milyen minőségű életet.
Az Ayurveda az egészség alapjaiként a táplálkozást és az életvitelt határozza meg. Maga a gyógítás csupán másodlagos jelentőségű a két alappillér mellett: ezek az egyéni felépítésnek megfelelő étkezés, illetve az olyan élet megteremtése, amely magában foglalja a mozgást, a kreativitást…

Illatos zabkása

Kép
Hozzávalók 2 személyre:

2dl zabkorpa, vagy apró szemű zabpehely (1 bögre)
4dl víz (2 bögre)
1 evőkanál méz
1 kiskanál fahéj
gyümölcsök

Elkészítése:

Egy kisebb lábosban keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük fel főni. Takarék-lángon kevergessük addig, míg az edény falától el nem válik, és az édes fahéjillat betölti a konyhát.

Jó tanács: bár a zabkását nagyon könnyű elkészíteni, akad néhány csalafinta dolog, ami miatt ugyanolyan könnyű elrontani is - a víz még hideg legyen, amikor elkeverjük a zabkorpával, különben nagyon könnyen összecsomósodik, amit később nem tudunk kikeverni belőle. Fontos, hogy tényleg folyamatosan kavargassuk főzés közben (kb. 3-4 perc az egész), mert nagyon könnyen odakap.

A víz felét helyettesíthetjük tejjel, ilyenkor kicsit kalóriadúsabb és selymesebb lesz. Gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más, kedvünkre való aszalt gyümölccsel, de ekkor vegyük figyelembe, hogy kevesebb méz is elegendő bele!

Isteni édesség, ha szeretnénk valami egészséges nassolni valót, vagy egy gyor…

Gombakrém

Kép
Most, hogy Zé, a férjem is velem tart a vegaságban, elkezdem begyűjteni a kenyérrevaló krémek receptjeit. Malmunk már van, megrendeltük a bio tönkölybúzát, hamarosan érkezik. Frissen őröljük a lisztet, sütöm a kenyeret. Eddig is tettem, de kész lisztből. Tudni kell, hogy sok jó tulajdonságát elveszti a teljes kiőrlésű őrölt gabona ha álldogáll, jobb azt frissen őrölni. Kézi malmot vettünk, nem elektromosat, az az igazi.

GOMBAKRÉM

Lereszelünk 1 fej vöröshagymát és 25 dkg megtisztított, apróra vágott gombával puhára pároljuk 5 dkg biomargarinon. Közben megsózzuk és meghintjük borsikafűvel, valamint apróra vágott petrezselyemmel.

Amikor a leve elpárolgott, megszórjuk 1 púpozott evőkanálnyi liszttel, s kevergetve pirítjuk 3-4 percig. Ekkor egy kevés vizet teszünk hozzá, s lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Akkor hozzáadunk 1/2 dl tejfölt és még egyszer felforraljuk.

Főzelékek másképp

Kép
Nagy Zsuzsa füzetkéit forgatom mostanában elég sűrűn, nem olyan régen rendeltem meg. Címük: Legyen néktek eledelül. Sok hasznos tanácsot ad, ő is a NewStart konyha híve, olvashatóak nála forradalmian új dolgok meg olyanok is, amivel nem mindig értek egyet. Zével inkább az Ájurvéda hívei vagyunk, írok majd erről is és a NewStartról is.Most a főzelékekről szeretnék néhány gondolatot, amit már magamévá tettem és bevált. Megszoktuk a hagyományos gasztronómiában, hogy ha olyan ételt készítünk, amihez hagyma alap kell, a vöröshagymát olajban pároljuk. Eszembe sem jutott másképp. Azt is gondoltuk - talán nem helyesen - hogyha ez az olaj olíva, akkor mindjárt tettünk valamit az egészségünkért. Miközben tudom, hogy nem jó hőhatásnak kitenni az olajat, árt az egészségünknek ( rántotthusi rajongók ne is olvassák tovább:). Több baj is van ezzel az olajon történő hagyma dinszteléssel. Hevítéssel megváltoztatjuk az olajmolekulák szerkezetét. Bennfentesen fog hangzani, de azért elmondom. Az eredeti…

Szelíd gyógyítás mézzel

Kép
A méz jól eltartható, értékes élelmiszer. Ásványi anyagokat (vas, réz, mangán, szilícium, klór, kálium, foszfor, alumínium, magnézium), vitaminokat, B1, B2, B3, B6, C) illóolajokat, enzimeket, fehérjét, invertcukrot (glükóz és fruktóz keveréke) tartalmaz. A méz színe minél sötétebb, annál magasabb az ásványi-anyag tartalma (erdei mézek, vegyes virágmézek, gesztenyemézek).

Fokozatos felszívódása miatt a szervezetet kevéssé terheli meg, jól tolerálják a gyerekek is. Nem izgatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, enyhén nyugtató hatása is van. Vérszegénység, keringési problémák, szívpanaszok, vesepanaszok, légúti megbetegedések, bőrsérülések kezelésére is hasznos. A méz baktérium- vírus- és gombaellenes hatása miatt alkalmas sebgyógyításra is.

A különböző mézfajták más-más specifikus gyógyhatásúak: pl. a gesztenyeméz visszér, vérszegénység, az akácméz gyomorsav problémák, a vöröshere méz hasmenés ellen, a fenyőméz légúttisztító, a hársméz megfázásos állapotokban gyógyhatású. A mentaméz bé…

Tavaszváró immunerősítés

Kép
A hosszú télen immunrendszerünk alaposan kimerül, szabad teret engedve a megfázásoknak, különböző betegségeknek, hangulat ingadozásoknak, tavaszi fáradtságnak.

A természet most sem hagy cserben, kincseket tartogat, amelyekkel jó eséllyel elkerülhetjük a télvégi veszélyeket. Immunrendszerünk optimális esetben védelmez, óv bennünket a külső káros hatásoktól, ez a dolga. Ha rés keletkezik rajta, sérül a rendszer. Felborul szervezetünkben az egyensúly, megszűnik a harmónia, ezzel a védelem. A mi dolgunk, hogy ne gyengítsük, hanem erősítsük, hogy jól el tudja látni a feladatát.

Írtam már arról eleget, hogy terített asztal számunka erdő, mező. Csak oda kell figyelni, meg kell tanulni, fel kell ismerni a növényeket. Ételünk is amit ad, és gyógyszerünk is, ha megbetegszünk. Hippokratész híres mondása: "táplálékod legyen orvosságod" napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. Tél végére elfogynak szervezetünk tartalékai. Megfelelő életmóddal, táplálkozással, gyógynövényekkel. friss le…

Aromaterápia a tél végi depresszió ellen

Kép
Így február tájékán már vágyunk a napfényre, az első melengető sugarakra, a langyos, tavaszi illatokat hozó szellőkre.A hosszú, sötét, hideg téli napokból azonban még tartogat számunkra a tél, így kipróbálhatunk néhány hangulatjavító praktikát a lakásban. Nem kell hozzá más, mint egy-két aromalámpa és néhány üveg illóolaj.

Az illóolajok jótékony hatását már az ókoriak is ismerték. A régmúlt korok gyógyítói sokféle módon alkalmazták a legkülönbözőbb növények értékes olajait: bőrön át, szájon át, belégzéssel, porítással, alkoholban, olajban, növényi vagy állati zsírokban való oldással. Ez az ősi tudás szerencsére átmentődött napjainkra is.

A szagingerek agyunk limbikus rendszerén keresztül hatnak ránk, jelentősen befolyásolva életműködésünket, viselkedésünket, közérzetünket, hangulatunkat. Aromalámpás párologtatáskor a légutak nyálkahártyáján keresztül kerülnek a véráramba az olajok. A hatás ilyenkor gyengébb, de hosszantartóbb.

A télvégi, energiahiányos állapotokban frissítő olajokat céls…

Apróságok innen - onnan

Kép
- Jellegzetes nőnapi virágunk, a kankalin (primula, égi kincs, tavaszfű, sárga kökörcsin, istenkesztyű) erdők, cserjés rétek védett évelő növénye. Szárított gyökere és virága nehezen múló köhögést csillapít, köptető, hurutoldó, vizelethajtó és köszvényben, reumában is hatásos gyógynövény.

- Az anyák-napi orgona gyógyító hatású is. A fehér orgona alkalmas vérző, nyílt sebek kezelésére. Falusi emberek gyakran használták levelét úgy, hogy összetördelték, "levesítették" és naponta kétszer cserélték a sebre téve, azt bekötözve vele.

- A gesztenyevirág-kivonat és a kudzu (kínai gyógynövény) csökkenti az alkohol iránti vágyat.

- A homoktövis és az articsóka-kivonat májvédő, illetve segíti a máj méregtelenítő működését.

- Tudjátok, hogy az emberek ma jóval kevesebbet esznek, mint 15-20 évvel ezelőtt, mégis több az elhízott. Igaz, kevesebbet is mozognak. Ma, ha valaki annyi tápanyagot akar fogyasztani, mint amennyit régen 20 dkg kenyér jelentett, 6 kg-ot kellene megennie. Hááát....fehér …

Hagyma inhalátor

Kép
Nyakunkon az influenzás időszak, a régi is meg az új is, jó szolgálatot tesz majd ez a recept. Egy nagy fej hagymát megtisztítunk, megmosunk és legyalulunk, majd tányérra rakjuk. Először orron át óvatosan belélegezzük a hagyma illatát, majd fokozatosan kinyitjuk a szemünket és szájon át lélegzünk, hogy nyálkahártyánkat jól érje antibakteriális párája.

A könny átmossa az orrjáratainkat, miközben a torkunkat, légcsövünket és tüdőnket is tisztítja, fertőtleníti, így érvényesül a hagyma baktericid hatása.

Mézes hagyma

Az inhalálás után a tányéron levő hagymát összekeverjük két evőkanál akác - vagy vegyes virágmézzel. Tíz - húsz percre lefedjük, amíg levet ereszt. Ismét megkeverjük és és elfogyasztjuk. Tehetünk hozzá egy teáskanál reszelt tormát és/vagy egy-két gerezd fokhagymát is. Alaposan rágjuk meg. Rekedtség ellen jól használható és kombinálható a hagymahéj teával.

Hagymahéj tea

A hagyma bronzszínű héját ne dobjuk el. A téli időszakban köhögés és megfázás esetén használjuk fel. Két hagyma …

Hagymaparádé

Kép
A vöröshagyma már az i.e.XVI. században szeptikus sérülésekre ajánlott szer volt. Tudományos magyarázatát a vöröshagyma kipréselt levében és gőzében levő fitoncidok adják. Elismert a hagymának az emésztést javító és a puffadást enyhítő hatása. A fokhagymához hasonlóan az illóolajtartalma izgatja a nyálkahártyát, így serkenti a salakanyagok eltávolítását.

Erősíti a szívműködést. Az adenozin hatása feltételezhető, mert adásával rendeződnek a keringési zavarok. Az azonban, hogy csupán vöröshagyma fogyasztásával elérhető-e hatásos koncentráció, még nincs tisztázva. Vitatott az is, hogy flavonodjai miként hatnak a szívre. Ezek a szívösszehúzódások erejét növelik, csökkentik az érfalak áteresztőképességét, és kiegésző kezelésként magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén alkalmazhatóak. Szervezetünk B1 -vitaminnal való ellátása snidlinges, vöröshagymás és fokhagymás fűszerezéssel fokozható.

Egy sorozatnak tervezem a hagymáról írást, rengeteg jó és hasznos recept van a Herbációban, a következ…

Fogpor növényekből

Kép
Nem túl bonyolult elkészíteni viszont jó szolgálatot tesz majd, mert jótékony hatású összetevőket tartalmaz.

Alapja a szódabikarbóna. Keverjünk össze 100 gramm szódabikarbónát, 100 gramm kaolinport, 10 gramm szárított málnalevelet, 5 gramm szárított gógynövényt ami az ízt adja majd - ez lehet fodormenta, zsálya, édeskömény vagy borsmenta és adjunk hozzá öt csepp borsmenta-, zsálya-, vagy édeskömény illóolajat, amennyiben nem friss, hanem szárított gyógynövényeket használunk a keverékhez.

A porokat szórjuk egy tálba, adjuk hozzájuk a fűszermozsárban összeaprított gyógynövényeket és az olajokat. Közben habverővel forgassuk át többször a keveréket. A fogkefét benedvesítve mártsuk a porba és már használatra kész a fogporunk.

Azok a kis édes mazsolák

Kép
A gyümölcsöskertek királynője a szőlő. Ehetjük éretten, frissen a tőkéről, készíthetünk bort belőle, de aszalhatjuk is, ahogy már írtam róla. Így készül mazsola.

A magvatlan vagy egymagú, kis bogyójú nagy fürtméretű fehér, sárga, vörös színű szőlőfajtát nevezzük mazsolaszőlőnek. A mi otellónk nem alkalmas mazsolának, de nincs is feleslegünk aszalni, annyi terem, amennyit éppen el tudunk fogyasztani a családdal. Nagyon szeretjük. A mazsolának való magas cukortartalmú bogyók különleges klímán érnek be és veszítik el nedvességtartalmukat a bogyón keresztül.

Fejlődésük kezdetén nagy a nedvességigényük tehát csapadékra van szükségük. Mindvégig napsüstéses, meleg idő, kellemes klimatikus viszonyok szükségesek a fejlődésükhöz. Érés idején kifejezetten száraz idő optimális a számukra.

A mazsola története a Krisztus előtti 2.-3. évezredre nyúlik vissza. Éghajlati igényei és a fajtanevek arra engednek következtetni, hogy az anatóliai fennsíkon őshonos növényről van szó, amely elterjedt az ókori …

A tartósítás ősi módszere

Kép
Sokat gondolkodom azon, hogy mit tegyünk majd a rengeteg gyümölccsel, ami a kertünkben terem. Van bőven szilvánk, almánk, sárgabarackunk, cseresznyénk, meggyünk, megenni biztosan nem tudjuk majd. Adunk a családnak belőle, ez természetes, de még akkor marad bőven. A hagyományos befőzési módoknak nem vagyok híve, hiszem, hogy a gyümölcs természetes állapotában jó, hő hatására már nem túl sok vitamint tartalmaz.

Horváth Adrient olvasva talán megpróbálkozunk majd az aszalással, ha sikerül kitalálnunk, hol és hogyan tegyük. Ők napkollektoros aszalót készítettek házilag egy leírás alapján, a férje ügyes kezű ezermester lehet, mert ő alkotta meg. Az aszaló azóta folyamatosan üzemel náluk, mindenféle gyümölcsöt aszalnak, de száradt már benne bazsalikom, citromfű, paradicsom és bodzabogyó is.

Több évezredes módszer az aszalás, az ősi Egyiptomban, Kínában és Görögországban is tartósítottak szárítással. Napjainkban újból egyre népszerűbb. Mikor mazsolát eszem mézzel, mindig eszembe jut a napsütés,…

Izzik a galagonya

Kép
Megterem erdős, fás térségekben, legelők szélén, cserjésekben, elhanyagolt tarvágásokon. Cserjeszerű növény, laza koronaképződéssel. Az egész ország területén szinte mindenütt előfordul. A növényt évszázadok óta ismerjük, a cserje többnyire kertekben, szántóföldek szélén nő, vadon vagy telepített formában. A kilenc méteresre is megnövő bokor, formára nyesve fehér virágaival, piros bogyóival gyakorta szolgál dekoratív kerítésként is. Májusban és júniusban virágzik, ez a virág érése, a gyűjtés időszaka. Amikor a virág leveles hajtásait szedjük, három-négy levéllel együtt a virágot is szakítsuk le.

Napon történő szárítása nem ajánlatos. Árnyékban is kedvezően szárad és megőrzi hatóanyagát, illatát és aromáját. A galagonya hajtásából főzött tea az érelmeszesedésben szenvedő idősebb szervezet erősítésére ajánlott. Gyümölcse többféle vitamint tartalmaz.

A galagonya tartósítása



A nem dércsípett állapotú, de kellően megérett gyümölcsöt leszedjük, megtisztítjuk, és nagyon vékony rétegre terítve …

Megújulás

Kép
A városban életek millióiról tanúskodnak az ablakok, ajtók és az épületek számtalan emelete. Mindenféle izgalom jeleit és a civilizáció vívmányait láthatjuk. De függetlenül attól, hogy a követői mennyire élvezik a várost, értik a természetbe való visszavonulás szükségét.
Vidéken találják meg a tápláló szabadságot. Új lehetőségeket láthatnak, és társadalmi elvárások nélkül kóborolhatnak. Régen a pionírok, amikor meglátták a nyílt prérit, elteltek a természet leigázásával és az ember dicsőségéről szőtt álmokkal. Ma már másképp gondoljuk: meg kell őriznünk a vadont, éppen a saját túlélésünk érdekében. Időre van szükségünk, amikor parlagon heverhetünk. Ha nem hagyhatjuk el a várost, találjunk egy kis csendet minden nap, amikor visszahúzódhatunk önmagunkba. Ha sétálhatunk a mezőn vagy a hegyekben, akkor minél többször kiránduljunk. Mert megújulás nélkül egyikünk sem őrizheti meg lényünk termékenységét.T.M-T.

Mit tudunk őseinkről?

Kép
Sajnos nagyon keveset. A magyar őstörténet még felfedezésre vár, és biztosan nagy meglepetéssel szolgál majd. Már eddig is olyan régészeti leletek kerültek elő, amelyek legalább 6500 éves magyar írásbeliséget bizonyítanak, ráadásul kiderült, hogy egyszerű hétköznapi emberek által használt magyar rovásírásról van szó, nem pedig néhány írástudó kiváltságáról.
A magyarság öntudata bizony erősen megkopott az elmúlt ezer év alatt. A néprajzkutatók nagy része el sem tudja képzelni, hogy díszítőművészetünket, építési szokásainkat, jelképeinket esetleg mi magunk hoztuk létre. Mindenben megtalálják az idegen befolyást: kínait, arabot, törököt, olaszt, németet, franciát. Elég nehéz elképzelni, hogy az a nép, amelyik ennyi találmányt adott a világnak, ne tudta volna kitalálni, hogyan építsen házat, hogyan öltözködjön, és mindezt hogyan díszítse.Iskoláinkban még azt tanítják, hogy őseink állandóan vándoroltak, terelték az állataikat egyik legelőről a másikra, közben pedig hadjárataikkal ijesztgett…

A téli erdő ajándékai

Kép
Tombol a tél, gyönyörű színekkel, hófehér minden. Gondos kezek begyűjtötték már az élelmet az erdő terített asztalkájáról, de találunk azért dércsípte galagonyát, kökényt, csipkebogyót.

Kezdjük a kökénnyel.

A szilvák vad rokona, tudtátok? Mert én nem. Két-három méter magasra növő cserje, szúrós, gyakran áthatolhatatlan, nem kevés elszántság kell a begyűjtéséhez. Termése októberre érik be és akár egész télen gyűjthető. Plínius, Szent Hildegard és Hieronymus Bock is említést tesznek írásaikban a kökényről. Egyértelműen gyógyító hatású növényként írják le: bélfertőzésekre, kólikára, köszvényre, hasmenésre alkalmazták. Általában borban vagy mézben áztatták, de gyakran a szárított bogyókkal gyógyítottak.

A kökény termése cseranyagokat, szerves savakat, C-vitamint tartalmaz. A belőle készült lekvár gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Katáéktól, a bakonynánai népművész barátainktól kaptunk ajándékba egy üveg lágy alkoholba áztatott kökényt, a kásáinkra teszegetem, nagyon finom.

Horváth Adrie…

Befékezhetünk

Kép
Létezik egy füzetecske, negyedévente jelenik meg, Herbáció a címe. Mostanában ismerkedtem meg vele. Népgyógyászati receptmagazin tulajdonképpen, jó és hasznos. Arra gondoltam, jó lenne végre egy blog formájában rendszerezni amit a biotáplálkozásról, a természetközeli életmódról tudok. Sok könyvem van, rengeteget olvasok. Mostanában tértünk át Zével, a férjemmel az Ájurvéda szerinti táplálkozásra, sokat segít az egészség megőrzésében. Írok majd erről is. Rengeteg recepttel persze, mert mégiscsak egy gasztroblogról van szó:)

Nagy Z. Róbert írja a Herbációban: az utóbbi hónapokban sokan rájöhettek hazánkban, hogy a hitelbe vásárolt dolgok nem mások, mint a jövőben elvégzendő munkánk díjazásából előre megvásárolt tárgyak. Ezek nem azoké, akik használják, hanem a bankoké, amíg tartozás van rajtuk. Jó dolog volt szinte ingyen kihozni egy autót a szalonból, hűtőszekrényt vagy televíziót az áruházból, de ennek most jó időre vége. Eljött a böjt kora, amikor ezeket vissza kell fizetni, kamatost…

Gasztronómia, gasztrozófia

Kép
Enni jó. Az ember egyik fő örömszerzési forrása az evés, semmiképp sem kell és szabad lemondani róla. Fontos viszont, hogy táplálkozástudatossá váljunk. A szokások megváltoztathatók, ha kellő energiát fektetünk bele mert felmérjük, mi a hátránya az egyiknek és mi az előnye a másiknak. Testi-lelki harmóniát kell kialakítani magunkban hogy megőrizzük egészségünket és tökéletessé tegyük életminőségünket. Életünket a túltápláltsággal rövidítjük meg. Jó levegőn élni, megfelelő környezetben, eleget mozogni, lelki harmóniában és tiszta egyszerű táplálékkal, ez a hosszú élet titka valamint a szeretet, szeretni embertársainkat és cselekedni az ő boldogulásukért is.

A civilizált ember betegre, kövérre eszi magát, betegre üli, idegesíti és mérgezi magát gyógyszerekkel, vegyszerekkel, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Sok betegséget okoz a húsevés, elsősorban a szív- és érrendszeri, vérkeringési betegségeket segíti elő. A falánk túltáplálkozás mellett az alkoholfogyasztás és a dohányzás a legn…

Még valamit a jógáról

Kép
Nem, a jóga nem tornagyakorlatokat jelent. Annyira sokan és annyira tévesen használják a fogalmat. A jóga sokkal több, mint amit arról az emberek általában gondolnak. Elmennek egy rosszul szellőztetett terembe, megtanulnak pár gyakorlatot, esetleg megtanítják nekik a helyes légzést, és akkor el lehet dicsekedni vele, hogy "jógázni" járnak. Tévednek.
Írtam már erről, de még írnék pár dolgot. Pontosabban idéznék Iyengartól, aki világszerte elismert és köztiszteletben álló jógatanár. Szavai nem elméletek vagy teóriák; a jóga önfeltáró útját tanítja, egy módszert, melynek minden részletét egy élet gyakorlása és tapasztalata hitelesíti. Az Iyengar-módszer, melyet sokan a testi hatásai miatt csodálnak, valójában a jógafilozófia, a spiritualitás és a jógagyakorlás egysége, szoros összhangba hozva azt a hétköznapi élettel. Tapasztalatok alapján beszél, nem pedig elméleti vagy intellektuális alapon. Amint lánya, Geeta írja: „A testét laboratóriumnak használta.” Életét a jóga művészet…

Az élet íze

Kép
A magyar ember "élet"nek nevezi a búzát és igen, a hajdani durva őrlésű lisztből készült kenyér teljes értékű tápanyag, életfenntartó erő volt. Szerencsére egyre többen térnek vissza a kenyérsütés hagyományos módszereihez. Mi is vettünk malmot, rendeltünk öko termesztésű tönkölybúzát Szám Lajostól, Tapolcáról, és készülnek a finom, igazi kenyerek a konyhánkban épített csikótűzhelyünkben, többféle recept alapján. Ha valaki nem akar, vagy nem tud a sütésre időt szánni, keresse a Piszke Pékség kenyereit, minden Kaiser'sben kaphatóak.
Elmarasztalják a magyar konyhát a nagy kenyérfogyasztás miatt, és ha a fehér kenyérre gondolunk igazuk is van. A fehér kenyér nem egészséges, egyre többen tudják is, és egyre több barna kenyér fogy. Szerencsére.
Mi az, amit nem pótolhat a pékipar? Mi az, amit elvesztettünk a régimódi otthoni kenyérsütéssel, a barna liszttel, barna kenyérrel együtt? A kenyérsütés hajdan nem mechanikus, pusztán materiális cselekmény, konyhatechnika volt, különöse…