Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2010

A beteljesedett tisztaság

Kép
Lao-ce mondta:
Minden lény hasznosítja a téli nap melegét és a nyári nap árnyékát anélkül, hogy erre bárki tanítaná őket. Teljesen természetes módon, a hatalmas életerőtől vezetve érkeznek hívás nélkül, és távoznak elbocsájtás nélkül. Mélységes titok ez, őrzőjét senki sem ismeri; a következmények önmagukat alakítják ki. Ha szemeiddel nézel és szavaiddal utasítasz, akkor nehéz az embereket kormányozni. Élt egyszer egy néma miniszter, akinek irányítása alatt nem volt szükség szigorú büntetésekre, miért tartanánk hát oly sokra a szavakat? Egy másik miniszter vak volt, de az ő idejében egyetlen vezető sem volt megvesztegethető, miért tartanánk hát oly sokra a látást? A bölcsek szavak nélkül irányítanak és látás nélkül tudnak: így válnak vezetőkké.Az emberek nem az uralkodó szavait, hanem cselekedeteit követik. Ezért amikor az uralkodó a bátorságot csodálja, akkor a nép számtalan nehéz helyzettel kerül szembe még akkor is, ha az uralkodó szándékosan sohasem teremt viszályt és versengést. Íg…

A jó étel

Kép
Kevés időt töltöttem Erdélyben, mindössze két hetet. Visszavágyom. A Hargitára, az egyszerű kedves, őszinte magyar emberek közé. Jó volt velük.
Olvassátok, hogy ír Kövi Pál az Erdélyi lakoma című receptgyűjteményében, amiből sok jól használható receptet fogok elhozni majd, szeretni fogjátok:A jó étel készítésének ugyanaz a titka, mint a jó életnek: nem elég hozzá a recept. Van egy bizonyos know-how, amit csak a szív tud. Mindent mindig úgy kell csinálni, mintha először csinálná az ember - és mintha utoljára. Oda kell állni melléje, szemmel tartani a a folyton meglepetéseket rejtegető valóságot. Meg kell adni a módját mindennek; de ez egyáltalán nem úgy értendő, hogy szüntelen torkoskodni, nyalakodni illenék, hogy marékkal kellene szórni a fűszert, hogy a konyha zsírban, mézben, vajban úszna...Az erdélyi ember nem ínyenc: nem szórakozásból eszik. Mindig is nagyon célszerűen táplálkozott. Míves napokon egyszerűen él; hajdan a földműves, amikor nyáron hajnalban kelt, három órakor, egy d…

Ellentétek

Kép
Az élet ösvénye csak ott vezet tovább, ahol lejtő van. De ott nincs energia, ahol nincs ellentétek közt fennálló feszültség; ezért meg kell találnuk a tudat beállítódásának ellentétét. Érdekes látnunk, hogy ez az ellentét- kompenzáció a neurózis elméletének történetében is sajátos szerepet játszott: Freud elmélete az erószt képviselte, Adler felfogása pedig a hatalmat.
A szeretet (szerelem) logikus ellentéte a gyűlölet, az erószé a phobosz (a félelem), pszichológiai értelemben azonban a hatalomvágy. Ahol a szeretet uralkodik, ott nincs hatalomvágy, és ahol a hatalomé az elsőbbség, ott nyoma sincs a szeretetnek. Az egyik a másiknak az árnyéka. Aki az erósz álláspontján van, annak kompenzáló ellentéte a hatalomvágy. Annak pedig, aki a hatalmat hangsúlyozza, az erósz a kompenzációja. A tudat beállítódásának egyoldalú szemszögéből nézve az árnyék a személyiség kisebb értékű része és ezért intenzív ellenállás fojtja el. Az elfojtottat azonban tudatossá kell tenni, hogy létrejöjjön az elle…

Virágpor, a házasságközvetítő

Kép
Nem győzöm csodálni a természetet. És ezzel együtt persze óvni is mert tudom, minden apró élőlénynek, növénynek, állatnak, mikrolényeknek mennyire fontos szerepük van. Hatással vagyunk egymásra, szimbiózisban élünk és nem is tudunk élni egymás nélkül.
A virágpor meg aztán maga a csoda. Azt mondják, hogy a távolság megöli a szerelmet, vagyis óriási galibák okozója. Nahát. A virágpor az meg olyan, hogy hatalmas távolságokból is összeboronálja a szerelmeseket. Mint nálam Horányban. Csak egy szem cseresznyefám volt, mégis mindig bőven termett, mert valahol volt egy másik. Tudja jól a természet, mit csinál. Vagyis az evolúció nagy trükkje a megporzás volt, az ismeretlenek távházassága.A mohák máig az esővízzel küldik el közeli társaikhoz hímivarsejtjeiket, ahogyan más kezdetleges növények is tették – ám ehhez nedvességre volt szükség. Így csak azokban a nyirkos zugolyokban maradhatott fenn a vegetáció, ahol a víz megbízhatóan közvetített a nemek között, és a csupasz földfelszín jórészt barn…

Tésztapaprikás

Kép
Egyszerű és nagyszerű. Készíthetitek télen, tavasszal, nyáron, mindig akad hozzá jóféle zöldség. Na meg tészta is, tart otthon bőven a gondos háziasszony. Azt már csak remélni merem, hogy mindenkinél elfér a polcon néhány zacskó teljes őrlésű is:)
Mi is kell hozzá? két nagy fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve, vegyesen mindenféle zöldség, amit otthon találunk (vagy a piacon:) lehet borsó, bab akár, sárgarépa, sütötők, gomba, brokkoli, nekem van itthon paszternák, azt is teszek hozzá na és csicsókát, kezdjétek el megszeretni ezt az édes krumplihoz hasonló zöldséget, ha rossz idők járnak, jó szolgálatot tesz majd. Kell még egy kevés borsikafű - leánykori nevén csombor, pár darabka babérlevél és két teáskanálnyi pirospaprika. Ja és tészta, hát persze, az a lényeg:) Teljes őrlésű bármilyen, lehet spagetti, szarvacska, orsótészta, ki mit szeret. A végén kaphat egy jó nagy pohár tejfölt is, jól illik hozzá.Pároljátok meg vízen a hagymát, ahogy azt már megtanultuk. Kezdődhet az ízesítés a…

Káposzta, az ezerarcú növény

Kép
A káposztafélékben az a jó, hogy egész évben hozzájutunk sok fajtájához. Finomak, sok vitamin és egyéb jó dolog van bennük. Jól tárolhatók. A mi biokertünkből sem fog kimaradni, ültetünk pár félét. Magas a B1, B2, C és K vitamin tartalmuk, de tartalmaznak kálciumot, fehérjéket, nyomelemeket, rostanyagokat.
Sokan nem szeretik a kelbimbót (bimbóskelt), pedig nagyon hasznos zöldségféle, sokféleképp elkészíthető. Szép a szabadban is, kerti díszágyások szegély- és háttérnövényeként. Mélyhűtőben jól tárolható. Készíthető belőle egytálétel, köret, saláta.Rakott bimbóskelHozzávalók: 1 kg bimbóskel, zöldséglé, pici só, borsikafű, 20 dkg rizs, fél liter tejföl (esetleg vegatejföl) fokhagyma.A bimbóskelt enyhén sós, köménymagos, fokhagymás vízben (vagy zöldséglében) puhára főzzük, lecsurgatjuk. Borsikafű, pici só hozzáadásával megpároljuk a rizst. Tűzálló tálba egy sor bimbót és egy sor rizst terítünk el. Addig ismételgetjük, amíg az összetevőkből futja. Gazdagíthatjuk rövid lére főzött erdei go…

Megint betegeskedünk

Kép
Nem mi, hanem Teó, de vele együtt mi is, minden percben figyelni kell rá, nehogy kiszedje a varratokat. Na de hol is kezdjem. 2007-ben térdkalács ficam műtétje volt, a fenti kép a műtét után készült, ahogy hazaértünk vele, még a régi házban. Valamivel egyszerűbb volt akkor a helyzet, mert begipszelték a lábát.
Most ugyanazon a térdén szakadt el az elülső keresztszalag, azt kellett műteni. Tegnap estünk túl rajta Győrben, egy állatklinikán, nem tudtunk visszamenni sajnos Gödre, Muka doktorhoz, aki az ilyen műtétek specialistája és aki a korábbi műtétet csinálta, túl nagy a távolság és többször kellett volna felmennünk még ha nem lépnek fel komplikációk, akkor is, nem vállaltuk. Teó elég rosszul tűri az autózást és négy óra oda meg ugyanennyi vissza ki tudja, hány alkalommal - sok.Most nem gipszelték be műtét után, be sem kötözték, látszik a vágás és a varratok, és egy gallért kapott. Még aludt a műtőágyon mikor behívtak bennünket, hát mit is mondjak. Sokkos állapotba kerültem a látvány…

Jó, ha tudjuk

Kép
Lajos atya tanácsaiból idézek néhányat, talán ti is hasznát vehetitek:
Megzavart anyagcsere esetén, legyengült állapotok leküzdésében, teljesítő képességünk fokozása érdekében:a DIÓ, gyümölccsel együtt eléri a fenti hatást. Érdemes a diót megpróbálni íróval vagy sárgarépával együtt fogyasztani. Megnyugtatja az idegeinket, javítja az emlékezőtehetséget és még a koncentráló képességet is emeli. Bizonyos hiányokat is képes pótolni, pl gazdag vasban, magnéziumban, kálciumban, E vitaminban. Összekeverhetjük mézzel, így kenyérre is kenhetjük. Ehetjük salátának, pl. mézzel, áfonyával vagy szőlővel együtt is.Vérnyomás szabályozó, vízkiválasaztó, szívműködést segítőa RIZSKÚRA. A rizst rövid ideig főzzük, majd gőzben több órán keresztül állni hagyjuk. Együnk hozzá almakompótot, amibe tehetünk egy kanál mézet. Kúraszerűen alkalmazzuk: két egymást követő napon, háromszor csak ezt fogyasztva. Később csak hetente kétszer.Fogszuvasodás esetén, fogínygyulladásnál, vitaminhiánybetegségnél, vérkeringé…

Magtejek, magtejfölök

Kép
Azoknak ajánlom, akik egyáltalán nem szeretnének vagy nem tudnak tejtermékeket fogyasztani, ilyen - olyan okokból.
Vannak általános tudnivalók: legalább 500 wattos turmixgépet használjatok, ezek már akkora fordulatszámmal dolgoznak, amivel a kemény dióféléket is krémesre lehet turmixolni. A turmixolást úgy kezdjük, hogy a magokra kezdetben csak a végleges folyadékmennyiség felét öntjük, aztán apránként töltjük fel. Jobban szereti így a gép.Pici, de tényleg pici sót akkor is tegyünk bele, ha édes tejre van szükségünk, jobban kihozza a konkrét alapanyag ízét.A receptekben az 1 csésze mennyiség mindig 2,5 decilitert jelent, éppen ennyi fér a mércés csészémbe, ezt használom, nagyon jó szolgálatot tesz.Tejek magból, szójából, rizsből
1 csésze mandula vagy kesudió, vagy főtt szójabab, vagy főtt barnarizs, vagy dió, 1/2 teáskanál só.1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 2 csésze vizet adjunk hozzá.Kölestej1/4 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula, 1 teáskanál mé…

Rémálmok

Kép
Mindannyiszor, ha elméd olyat tesz, ami ellenkezik a természeteddel, tudattalanod üzenetet küld - először udvariasan, de ha nem hallgatod meg, rémálmok formájában.A rémálom nem más, mint a tudattalan kiáltása, egy kétségbeesett kiáltás, hopgy túl messzire mész önmagadtól, és elvéted egész létezésed. Gyere vissza, gyere haza! Mint amikor egy gyermek elvész ar erdőben, és az anyja a kicsi nevét sikoltozza, kiabálja. Pontosan ugyanez a rémálom. Tehát barátkozz meg az álmaiddal.
Lassan-lassan látni fogod, hogy te és a tudattalanod egyre közelebb és közelebb kerültök egymáshoz. Minél szorosabb ez a közelség, annál kevesebbet álmodsz, mert akkor nincs szükség álmokra. A tudattalan akkor is elküldheti az üzenetét, ha ébren vagy, nem kell kivárnia, hogy elaludj. Minél szorosabb ez a közelség, annál inkább egymásba csúszik a tudatos és a tudattalan. Ez csodálatos élmény. Végre először egynek érzed magad. Lényed egyetlen része sincs elutasítva. Elfogadod az egész lényedet. Elkezdesz egésszé vá…

Jó, ha tudjuk - a köretekről

Kép
- Nem túl jó dolog hevíteni az olajat, káros anyagok keletkeznek benne. Az olajban sütött burgi helyett válasszuk inkább a héjában főttet, vagy a héjában sütöttet. Utóbbinak nagyon finom íze van, ha a kályhában sütöm, de jó az a sütőben is. Alaposan megmossuk a burgi héját, így sütés- főzés után nem kell meghámozni. A C-vitamin közvetlenül a burgonya héja alatt található, a hámozással rendszeresen eltávolítjuk. Ha vízben főzzük a krumplit, ne öntsük ki a főzővizét, hiszen abban is sok vitamin oldódik ki, használjuk fel valamire, főzzünk vele levest, kását, bármit. Legyetek kreatívak!:)- A krumplipürét, ha lájtosabbra akarjátok, vaj-tej helyett keverjétek ki egy kevés olajjal, olívával vagy szójaolajjal, nagyon finom úgy is. Akinek nagyon hiányzik az ízéből a tej, és elvetemült vegaként nem akar tehéntejet használni, vagy nem tudja a tejet jó helyről beszerezni, készítsen magtejet, nem nehéz. Holnap írok egy magtej receptet nektek. - A fehér rizs helyett minden esetben barna rizst kész…

Gyűjtögetünk

Kép
Dorka írta hozzászólásában a Hegyek lánya blogomban, hogy ő bizony nem ad olyasmiért pénzt a bioboltban, ami az erdőben megterem. Milyen igaza van. Én sem, ezentúl. De amíg nem volt a közelemben olyan növény, amire szükségem volt, bizony megvettem. Ahogy a városlakók is, elvégre nem szaladhatnak le a térre egy kis medvehagymáért vagy turbolyáért, nem terem az meg mindenhol.
Gyűjtögetni nem nevetséges és ódivatú rögeszme. Mindenekelőtt: életbölcsesség. Jó lenne, ha mindenki szakítana időt hétvégeken az erdőkre, mezőkre, ha szánnának egy kevés időt gyümölcsöt, gyógynövényt, virágot szedni, gyűjteni. Azt írják a krónikások, hogy a régi gazdag paraszti étrendre a zöldségféle és a gyümölcsök hiánya volt jellemző. És a mai magyar konyha? Szerepel benne nagyjából háromféle hüvelyes, mintegy húszféle főzelékzöldség és kb. húszféle gyümölcs. Messzemenően felülmúlják még a harmadik világ országai is, nem beszélve a régi magyar szegényparaszti étrendről. Szegény gazdagok vagyunk manapság, úgy ám.…

A teremtés törvénye

Kép
A vonzás törvénye nem más, mint a teremtés törvénye. A kvantumfizika állítása szerint az egész univerzum egy gondolat hatására jött létre. Életedet te is - ahogyan a világon minden ember - a gondolataid és a vonzás törvénye által alakítod. És ez nem csak akkor működik, ha tudsz róla. Mindig is működött, a te életedben ugyanúgy, mint mindenki más életében. Amikor tudatosul benned ez a törvény, ráébredsz, micsoda hatalom van a kezedben , hiszen bármit életre gondolhatsz.
A törvény annyiszor működik, valahányszor gondolkodsz. Minden esetben, amikor az elméd beindul, a vonzás törvénye is működésbe lép. Mindegy, hogy a múltra, a jelenre, vagy a jövőre gondolsz-e, a vonzás törvénye ugyanúgy érvényes. Ez egy folyamatos történés. Nincs szünet és nincs megállás. A törvény - ahogyan elméd is - állandó működésben van.Akár tudatosul benned, akár nem, időd nagy részét gondolkodással töltöd. Amikor beszélsz vagy valaki mást hallgatsz, gondolkodsz. Amikor újságot olvasol, vagy tévét nézel, gondolkods…

Tegnap sütöttem

Kép
Kenyeret. Úgy ám, ezt a szépséget itt ni, amit a fotókon láttok. Az eddigi kenyereinket teljes őrlésű lisztből sütöttem, egyik sem lett olyan szép magas, mint a tegnapi. De azért más titka is van a jó kenyérnek.
Szebb, magasabb, levegősebb a kenyér, ha keverem a liszteket. Bioliszt mindkettő, de többet tettem bele a világos tönkölyből és kevesebbet a teljes őrlésűből. A fő titok pedig: húsz percig dagasztottam a kis mancsaimmal, hogy kellő mennyiségű légbuborék kerüljön bele, könnyű, gusztusos legyen. És még egy picike titok: legyen meleg a helyiségben kenyérsütés közben, azt szereti. És akkor most elmondom részletesen is:Hozzávalók:2,5 dkg élesztő - igazit használtam kivételesen, nem porélesztőt, 1 liter meleg víz, 1 kávéskanál bioméz1 kg tönkölyliszt, 35 dkg teljes őrlésű tönköly liszt (úgy az igazi, ha a kis házimalmunkban magunk őröljük), 1 evőkanál só (lehet jódozott tengeri só, én Himalája sót használok)
Az élesztőt összekutyultam a meleg vízzel és a mézzel, mindezt egy befőttes …

Kenyérsütés - jó,ha tudjuk

Kép
1. Szerezzünk be jó minőségű alapanyagokat. A legfinomabb kenyeret mi magunk készíthetjük el a házimalmunk segítségével a frissen őrölt gabonából. Ha készen vesszük a teljes kiőrlésű lisztet, az már megváltozott minőségű, hiszen az őrlés után két órával, a szemcsék lehűlése után megindulhat a lisztszemcsék összetapadása és a vitaminok bomlása is.
2. Ha mégis kész lisztet veszünk - korábban én is ezt tettem - használat előtt tegyük meleg, fütőtest, kályha közelébe 15-20 percre, majd szitáljuk át - néha érdekes dolgok maradnak fenn a szitán.3. Készítsük elő a kenyérsütéshez szükséges alapanyagokat, hogy dagasztás közben ne kelljen tésztás kézzel összefogdosni a szekrényt. 4. Meleg helyen dolgozzunk, és a kelesztés is legalább 25 fokos hőmérsékleten történjen. 5. Csavaros tetejű üvegbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük hozzá a mézet és a recept szerinti meleg vizet, majd a tetőt rátekerve rázzuk fel az üveg tartalmát, és állítsuk az üveget meleg helyre vagy meleg vízbe. Ezzel a módszerr…

A Kőmosó szurdok

Kép
Gyönyörű és izgalmas. Itt van a Bakonyban, Cseszneken, egészen közel hozzánk, a vár közelében. Sokszor jártunk már arra, hamarosan újból megyünk, az oldalában terem a medvehagyma, kedvenc tavaszi növényem. Eddig vagyonokat fizettem érte a szentendrei bioboltomban, most begyűjthetem magunknak, gondoskodik rólunk a természet.
A cseszneki várat sokan ismerik, de kevesen tudják, milyen szép kis szurdok rejtőzik a Várhegy alatt, néhány perces sétával könnyen elérhető. Ahol a szurdok összeszűkül, a patak vízesést alkotva esik a Törökfürdőnek nevezett kis medencébe, amit elméletileg fürdésre is lehetne használni, de száraz nyarakon a víz éppen csak csordogál. Nem olyan könnyű lemászni a szurdok aljába, legalábbis én még nem vettem a bátorságot hozzá, pórázon a kuttyommal. De ha végigmegyünk rajta, ki lent, ki fent, a túlsó végén két barlangot találunk, az egyik a néphit szerint a vár titkos bejárata volt. Ki tudja, igaz-e, hiszen most csak 30 m hosszú, bár betemethette a többit az idő vasfoga…

A mai ebédünk

Kép
Zé le is fotózta. Nem mondom, hogy egy remekmű így külsőre, de nagyon finom, édes és nincs benne egy gramm cukor sem:) Bizony. Se fehér, se barna, se édesítő (attól irtózom egyébként is). Leírom annak, aki megpróbálkozna vele.
Rakott árpapehelyMegfőztem kábé 25 dkg árpapelyhet, vízben, nem tejben, puhára. Közben vékony szeletekre vágtam négy kisebb almát - a saját termésünkből. Mákot kevertem össze az almával, majd hozzáadtam mindösszesen egy kanál biomézet (nem hangsúlyozom mindig, de csak bio ételeket, alapanyagokat eszünk).Egy hosszúkás sütőformába leraktam egy sor főtt árpapelyhet, rásimítottam egy fél centiméternyi darabos szilvalekvárt, rápakoltam a mákos kutyulékot majd beterítettem árpapehellyel és betettem az előmelegített sütőbe. 180 fokon sütöttem 15 percig. Kapott még egy kanálnyi lekvárt a búbjára és ezzel kész is az ebéd.Bőven elég, laktató és finom.

Nyílik a hóvirág

Kép
A kertünkben, a fenyők alatt. Sok van, nagyon kis helyeskék. Első virágaink, akik az új otthonunkban köszöntöttek bennünket:) Mi is őket.