Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2010

Tévedések szomorújátéka

Kép
A Tévedések vígjátékát Shakespeare már korábban megírta, a szomorújátékot, ami nem játék egyáltalán, most megírom én.
Mi az amit tudtok a helyes táplálkozásról, a sóról, a tojásról, a napozásról, a tejről és a koleszterinről? Mindenki mást tud gondolom, de abban azért egyetérthetünk, hogy a kenyér és a gabona fontos szerepet játszott a mindennapjainkban eddig. Nagyjából természetesnek vettük a kis kenyérkosárkát az asztalon, ettük főzelékekhez, szendvicsként, bárhogyan. Szerettük. És sosem gondolkodtunk el azon, jót tesz-e nekünk a gabona.De miért is tettük volna? Vannak táplálkozási szakértők, orvosok, kutatók bőven, akik ezzel foglalkoznak, nekünk csak tudni kell, mit javasolnak, elfogadni valamilyen étrendet, amiről azt gondoljuk, jó nekünk. Most minden megdőlni látszik. Betartjuk a "helyes életmódnak" kikiáltott okosságokat, miközben az emberiség egyre betegebb. Sok az elhízás, a szívhalál, a szív- és érrendszeri megbetegedés, a rák különböző fajtái, az autoimmun betegs…

Receptek az 1800-as évekből

Kép
Czollner Vincze receptgyűjteményét olvasgatom. Annyira aranyos a nyelvezete, különleges, ma már nem beszélünk így magyarul. Olvasgassatok bele itt.
A liptói túró'A liptói öszi túró, a havasi legelökön, szeptember végétöl egészen november közepéig készül, természetesen csak akkor, ha az idöjárás kedvezö és a hó be nem takarja a legelöt. Más idöben történt fejés után a túró nem oly jó, de az öszi túró termelése aránylag csekély. Az öszi túró jósága egyszerüen abból magyarázható, hogy az ekkor fejt tej igén tartalmas, zsirban, sajtanyában egyaránt gazdag. A készítést illetöleg a következö lenne elmondandó: Tavaszszal, öszszel az oltó azonnal hozzáadatik a tejhez, nyáron elöbb kissé hülni engedik, mert különben megalvása csak lassan menne végbe. A sajtanya legjobban 20-22 R°-nál válik ki. A kivált túró eleinte kézzel apróztatik, késöbb gondosan egy csomóba egye-sittetvén, a savó leöntetik s a túró dagasztása folytatva lesz, oly czélból, hogy a savórészek minél tökéletesebben kiváljana…

Édenkert

Kép
Egy földi paradicsom létezésében, ahol minden tökéletes, mindig is hitt az emberiség. A világ leghíresebb kertje idilli volt, jól öntözött, és bővelkedett élelemben. Ádámnak és Évának "mindenféle mezei vadak és mindenféle égi madarak" nyújtottak társaságot. A fák hűs árnyat adtak. Pezsgő vizű folyó kígyózott át a kerten, és amint kiért, négy ágra, a Pisonra, a Gilonra, a Tigrisre és az Eufráteszre szakadt. Ennyi szerepel az Írásban. Minden más, a kert alakja, mérete és helye, feltételezések tárgya maradt. Az egyetlen fa, amelynek jelenlétére némi bizonyossággal következtetni lehet, a fügefa volt, bár később a datolyapálmát azonosították az élet, és a banánt a jó és a rossz tudásának fájával.
A Paradicsom nem bibliai leírásai, amelyek leginkább befolyásolták a későbbi keresztény ábrándképeket, a klasszikus költőktől származtak. Az i. e. VIII. században Homérosz, a görög epikus költő írt egy világ végén található helyről, amelyet Elíziumnak nevezett, ahol nincs hó, nem süvítene…

Földi létező

Kép
A Föld osztatlan. India és Pakisztán, Anglia és Németország csak a térképeken létezik, és azokat a térképeket a politikusok, a hatalom őrült emberei készítették. Az egész Föld a tiéd.
Szükségtelen bármivel azonosítanod magad. Miért határolnád be magadat kis területekre? Miért határoljon be a politika? Tarts igényt a Föld teljes örökségére. Ez a te Földed. Légy földi létező, nem nemzeti. Felejtsd el Indiát és Angliát, és gondolj az egész bolygóra. Tekints minden egyes embert a testvérednek, mert azok. Ha indiai vagy, szemben állsz másokkal. Kénytelen vagy, máskülönben hogyan határozod meg az indiaiságodat? Szemben állsz Kínával, Pakisztánnal, szemben ezzel és azzal; minden identifikáció lényegében valamivel szemben történik. Ha valami mellett vagy, akkor természetes módon valami más ellen vagy.Egy jobb világban nem lesznek országok, egy magasabb rendű világban nem lesznek vallások. Elég lesz embernek lenni, sőt, egy napon azon is túl kell lépned; akkor válsz istenivé. Akkor még ez a Föl…

Hőség és vihar

Kép
Tessék, ide is beillesztettem gyönyörű biokertünkről a fotót:) Egyszerűen imádom. Rengeteg munkát ad, de bánja a csuda, megéri. Látható itt krumpli, fűszernövények, cékla, saláta, fokhagyma, borsó meg minden egyéb. Balra távol a karósbab, jó nagy már, ahogy a paradicsomok is.
Akkora vihar volt az éjjel, hogy Teó kutyámmal az ölemben ücsörögtem a kanapén hajnali fél négykor, alig láttam ki a fejemből, olyan álmos voltam. Teó meg reszketett, annyira fél a villámlástól - dörgéstől, mint a tűzijátéktól. Az is lesz hamarosan.De legalább öntözni nem kell, több óra, mire megöntözzük a kertet, akkora. Nem panaszkodom, dicsekszem:) Enyhült a hőség a vihartól, nagyon ideje volt. Kis felüdülés. Rá is pattantam a futógépre örömömben, ki kellett hagynom a forró napokat, nem bírtam volna. Már hiányzott. Közben megérkezett pénteken a legutolsó bútordarabunk is, egy szekreter, Zé "munkahelye". Nagyon élvezi, szerintem oda volt az örömtől, hogy ma nem kertezünk a szélvihar miatt, kipakolt, b…

Rakott padlizsán

Kép
Együnk végre valami finomat, mit szóltok hozzá? Sokat beszéltem mostanában a problémákról, ideje más vizekre evezni.
Készítsünk rakott padlizsánt. Nekem kedvencem ez az indiai eredetű növényke, már az ókori Kínában is ismerték maláji bíbordinnyének nevezték. Mi meg törökparadicsomnak is hívjuk, valószínűleg a törökök hozták be hazánkba, innen a név. Mi is kell hozzá? 4-5 padlizsán egycentis szeletkékre vágva, fél kilónyi paradicsom felszeletelve és 25 dkg füstölt tofu. Ha valaki tofuellenes, készítheti sajttal.Az öntethez: 1 dl repceolaj, 1 citrom leve, 2 teáskanál bazsalikom, 2 teáskanál só (ki milyet használ) 2 csésze víz és 15 dkg füstölt tofu.A padlizsánszeleteket sózzuk be, hagyjuk negyedórát állni majd papírkéztörlővel törölgessük le róla sót. Egy jénaiba rakjuk le a réteget szépen sorban: padlizsánt, paradicsomot és tofut. Az időközben összeturmixolt öntetből egy picit öntünk a tetejére, majd folytajuk a rétegezést tovább. Mikor elfogyott az alapanyagunk, ráreszeljük a tofut (va…

A pálmazsír nem egészséges

Kép
Alig tíz napja arról írtam, hogy milyen egészséges is a pálmazsír. Véletlenül jöttem rá, hogy ez mekkora tévedés. Elfogyóban van a pálmazsírom, a neten, valamelyik biowebáruházból készültem rendelni ezt, amit eddig is használtam és amit itt a képen láttok. Találtam is egy helyet, olvasom az összetevőket és megdöbbenve látom, hogy 96%-ban pálmaolajat és 4%-ban pálmazsírt tartalmaz. Kész. Szaladok a hűtőhöz, nézem az enyémet. A magyar címkén "pálmavaj" megnevezés szerepel, és az, hogy 100%-ban keményítetlen zsírt tartalmaz. Viszont a csomagolás oldalán, az apróbetűsnél megtaláltam ugyanazt a szöveget, mint a neten, 96%-ban pálmaolajat, stb. Miért is baj ez? Keressetek rá a pálmaolajra, és akkor már nem fogtok annyi dicséretet találni, mint a pálmazsírnál. Sok benne a transzzsír, a telített zsír, az emberi szervezet számára kifejezetten káros. A pálmaolaj folyékony, csak hidrogénezés hatására lesz belőle kemény zsírszerű anyag, ezt a tisztelt biogyártó elmulasztotta a csomagolá…

A mágikus gondolkodás

Egyáltalán, mióta gondolkodik az ember? Erre a kérdésre nincsen válasz. Nemcsak az emberi gondolkodás, hanem az emberré válás egész folyamata túlságosan rejtélyes és bizonytalan.
Feltételezhető, hogy amikor az ember felismerte az okság törvényét, azt, hogy a dolgok között ok-okozati viszonyok vannak, akkor már absztrakt módon tudott gondolkodni. Sőt, még az is feltételezhető, hogy ez a felismerés heurisztikus mámort váltott ki belőle. Talán ezért abszolutizálta az okságot. Ezzel eljutottunk a mágikus gondolkodás sajátosságainak szemügyre vevéséhez.1. A mágikus gondolkodás nem tesz különbséget lényeges és lényegtelen összefüggések között. Minden egyenlő eséllyel lehet ok és okozat.2. A mágikus gondolkodás a világot egyanyagúnak tartja. Minden jelenségnek ugyanazok az építőkövei. 3. A mágikus gondolkodás metamorfikus. Az első és a második sajátosság következtében minden dolog átalakulhat valami mássá. 4. A mágikus gondolkodás analogikus. Ami hasonlít, az ugyanaz. 5. A mágikus gondolkodás…

Burgonyás receptek

Kép
Készítsetek sütiket, édességet burgiból, ha még eddig nem tettétek meg.
Olcsó sütemény
Hámozzatok meg fél kilogramm héjában főtt krumplit, törjétek össze finomra. Tegyetek hozzá 15 dekányi mézet, 1 kávéskanálnyi őrölt fahéjat, 1 dl vízben elkevert 2 evőkanálnyi burgonyakeményítőt, 1 citrom lereszelt héját, 15 dkg pálmazsírt. Vizes vagy olajos kézzel formázzatok a masszából kis pogácsákat és kiolajozott tepsiben 180 fokon süssétek 30 percig. Melegen tálaljátok, esetleg kínáljatok mellé vanília puding öntetet.
Mézes krumpli szeletek
40 dkg lisztet összekeverünk 15 dkg mézzel, 1 evőkanál szódabikarbónával, 1 rúd vanília kikapart belsejével, 1 mokkáskanál őrölt fahéjjal és 5-10 dkg darált dióval. Hozzákeverünk 15 dkg főtt áttört krumplit, 0,5 dl vízben elkevert 1 evőkanál burgonyakeményítőt, 7 dkg bio-margarint. Jól összegyúrjuk. A tészta egyik felét kiolajozott tepsibe simítjuk, megkenjük 20-30 dkg lekvárral vagy dzsemmel és letakarjuk a tészta másik felével. A tetejét megkenjük bio-marga…

Mindennapi krumplink

Kép
Lassan már szedhető nálunk is, hamarosan készülhetnek a finomságok, de addig is írok róla pár sort. A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék családjának (Solanaceae) névadó tagja. Rendkívül dekoratív növény, viszont nem árt tudni, hogy minden része mérgező, kivéve a gumója, ami táplálékul szolgál. A virágok színe fajtától függően hófehér, halvány rózsaszín, világos-, és mélylila, kék, de sárga is előfordul. Nagyon helyesek a népies nevei: kolompér, kolompércsucsor, pityóka, péra, kukujó, körömpe. A táplálékul szolgáló gumó fehér vagy sárga húsú, lisztes. Megszámlálhatatlan módon elkészíthető a fajtagazdag gumó. Azt is érdemes tudnunk róla, hogy a növény éjszaka nő, jin energiát ad.
Az Andok magas fennsíkjain Dél-Amerikában az inkák már több ezer éve használták és termesztették. A magas hegyvidék tápanyagszegény talajában nem sok minden termett meg, ezért volt fontos élelmiszer a burgonya. Elődeink még Amerika felfedezése után 100 évvel sem tudtak erről az értékes szántóföldi nö…

Biokertem

Kép
Sokan már attól rosszul vannak, ha a "bio" szócskát meghallják. Pedig a lehető legjobban fejezi ki mindazt, amit az életről, a természetről, az életmódunkról gondolok. Élettér, ahol békében élhetünk mindannyian, a legapróbb rovartól, állatkáktól az emberig. Ahol rengeteg a madár, a földben sok a földigiliszta - igaz, a vakond is:) - senkinek nem kell félnie, hogy az életére törnek mert nincsenek vegyszerek, nincs műtrágya, nincs semmi olyan, ami árthatna bárkinek is.
Mindenki teszi a dolgát. Nem szakad meg a tápláléklánc és így a jó. Vannak segítőtársaink bőven. A rigók megeszik az apró csigákat, a katicabogarak, hangyák is szorgalmasak. Első évünk az új otthonunkban, először alakítottunk ki zöldségeskertet. Az idő nem kedvezett, tudjuk jól, milyen volt az április, a május a rengeteg csapadékkal. Csak szilvánk és szőlőnk lesz, kevés alma, a cseresznye, a meggy, a sárgabarack bizony ádozatul esett a zord időjárásnak. Ahogy egyik diófánk is, alig érlelt termést, az is lepotyo…

Mi lesz velünk?

Kép
Vészt jósló hangok figyelmeztetnek arra, hogy földi létünket fenyegeti a fokról fokra történő felmelegedés. Elolvadt a Kilimandzsáró hava, szigetnyi jéghegyek válnak le és úsznak a meleg tengerek felé, miközben láthatóan és mérhetően emelkedik a vízszint. Egyre szélsőségesebbé válik az éghajlat: hideg és hőség, vízözönszerű esők és aszály váltogatják egymást, hurrikánok söpörnek végig kontinenseken, felszínre kerül az önzés, az agresszivitás, másfelől nő a hátrányos helyzetűek kiszolgáltatottsága. A zavarosban halászók - az "életrevalók" - uralkodnak mások felett gátlástalanul.
A strucc-politika igyekszik útját állni a pániknak: hivatalos jelentéseket adnak ki arról, hogy ezek a jelenségek már előfordultak a Föld történetében. Volt árvíz és szélvihar, jégkorszak és felmelegedés, kultúrák tűntek el és születtek újak. Fajok pusztultak ki és színre léptek mások. Úgy még sose volt, hogy sehogy se lett volna. Bűnbakot keresve szakszerűtlenül irtják a fákat, csonkolják ágaikat: ami…

Szépség és erény

Kép
Amilyen az, ha egy lantjátékos fellép nagyszerűen öltözve, aranyozott köpenyben, tarkán hímzett bíborpalástban és aranykoszorúval melyet nagy, ragyogó gyöngyök ékesítenek, igen díszes, arannyal és elefántcsonttal kivert lantot tartván a kezében, ezenkívül ő maga, alakja, külseje, és termete is illik e pompához, de miután a kellékekkel nagy várakozást kelt a nép között és a síri csendben idétlen hangon hirtelen énekelni kezd, s azt testének rút lejtésével is kíséri, minél inkább díszes a ruhája, és minél nagyobb várakozást kelt annál jobban kinevetik és megvetéssel elkergetik.
Ugyanilyen, ha valaki magas poszton nagy és fényes gazdagság birtokában, a sors ajándékaiban és a természet minden javában bővelkedik, viszont híjával van az erénynek és a művészeteknek melyek az erény tanítómesterei, mennél gazdagabb, előkelőbb és tekintélyesebb a többi dologban, annál jobban kinevetik és megvetéssel kirekesztik a derék emberek mindenféle gyülekezetéből.Rhetorica ad Herrenium

A pálmazsír

Kép
Mielőtt a pálmazsír remek tulajdonságairól zengedeznék, térjünk egy picit vissza arra, miért is ne süssünk zsírban, olajban. A magas hőmérsékleten végzett ételkészítési eljárások (bő zsírban/olajban sütés, roston sütés, grillezés, faszénen sütés) eredményeként a zsírok különböző rákkeltő anyagokat termelnek: akrilaldehidet, szénhidrogéneket, nitrozaminokat és benzopirént, ami az egyik legártalmasabb karcinogén, amit ismerünk. A sütési hőmérséklet elérheti 200-500oC-ot is. Amikor a telítetlen növényi zsírokat és olajokat ilyen magas hőmérsékletre hevítjük (és különösen akkor, amikor a gyorsétteremben a többszörösen telítetlen olajokat a többszöri felhasználás miatt újra és újra felmelegítik), akkor a bennük lévő, eredetileg „cis” kötések „transz” kötésekké alakulnak, és létrejönnek az ún. transzzsírok, ezek jelentik az egyik legnagyobb, táplálkozással kapcsolatos egészségi kockázatot. Az élelmiszergyártók hidrogénezik, vagyis hidrogénnel vegyítik a telítetlen zsírokat, hogy meghosszab…

Hárskúton jártunk

Kép
Elfogyott a mézünk, így hát elindultunk Hárskútra, Janikához. Előtte a szokásos intézendők Zircen: pár dolog a gazdaboltból (ahol nagy szomorúság ért, elütötte egy autó az ottani kis cirmos kedvencünket, talán írok majd róla külön, megérdemli), gyümölcs, mert nekünk most nincs, állatkáknak kaja, aztán Hárskút. De most nem a földúton, mint tavaly, ahol sikerült úgy elakadnunk a sárban, hogy a Jani által küldött terepjáró is alig tudott kihúzni, megtanultuk azóta az utat, Lókút irányában, és onnan már nincs messze.
Janival nagyon összebarátkoztunk már tavaly, írtam is róla. Hozzánk hasonlóan gondolkodó és élő ember. Sok hektárnyi földje van, krumplit, tönkölybúzát termeszt, vegyszermentesen, ahogy mi is. Tőle vettük tavaly a két zsák krumplinkat télire, de idén sajnos nem lesz a nagy esőzések miatt. Erdő és patak, kis mesterséges tó is tartozik a birtokhoz, sok gyümölcsfa, cserjék, haszonnövények, jól megférnek egymás mellett. Meglátogattuk a méheket is, nyolcvan család van, adnak munká…