Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2010

Tejszínes kapros pulykaragu

Kép
Nem gondoltam, hogy előfordul velem, hogy húsos recepteket közlök a blogomban. De így van és vállalom. Változik az ember folyamatosan, keres, kutat ha egészségesen szeretne táplálkozni. Nálam a korábbi nem vált be. Nem éppen a vegaságra gondolok, sokkal inkább a gabonákra, a rizsre, a krumplira. Elhagytam ezeket, a recepteket figyelve tapasztalni fogjátok, mi mindenre cseréltem. Negyedik hete élek így, a tapasztalatokról majd október végén írok, akkor lesz egy újabb laborvizsgálat, megírom, mire jutottam.Na de nézzük a receptet.Hozzávalók:40 dkg pulykahús, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanálnyi repceolaj, 2 dl zabtejszin, 2 ek. zabliszt, 1 csokor friss kapor, 1 késhegynyi tört fehérbors, só

A húst kis kockákra vágjuk,megsózzuk, és a vajon fehéredésig pirítjuk. Közben kevergetjük, hogy minden darab egyformán süljön. Ezután 1 pohár vizet aláöntünk, borssal ízesítjük. A serpenyőt befedve 10 percig főzzük. Közben egy edényben összekeverjük a lisztet a tejszínnel, vízzel felhígítjuk egy kicsit, majd…

Petrezselymes hal céklával

Kép
Tőkehalfilét vettem hozzá, mert az elég vastag, nem esik szét a sütésnél. Besóztam, meglocsoltam egy kevés citromlével és vajon megpároltam, majd viszonylag pirosra sütöttem mindkét oldalát. Gyorsan elkészül, a hal nagyon hamar puhul. Tányérra téve megszórtam apróra vágott petrezselyemmel.A céklát előre elkészítettem. Hat darab hosszúkás céklát vékonyra szeletelve megpároltam egy kevés repceolajon, nem túl magas hőfokon úgy, hogy ne sok levet eresszen, lédús maradjon. Mikor puhának éreztem, salátástálra tettem, tárkonyos ecettel és tormával ízesítettem, cukor nélkül természetesen, a végén szórtam rá pár szem köménymagot.

Almafőzelék

Kép
60 dkg alma,
4 dkg zabliszt,
kevés fahéj
2 dl zabtejszín.

A meghámozott és felszeletelt almát forrásban lévő vízbe tesszük. Pillanatok alatt megpuhul, ne főzzük túl. A lisztet összekeverjük a tejszínnel és az almára öntjük. Egyszeri felforralás után megszórjuk fahéjjal, a tűzről levesszük, kész is. Cukor nélkül is remek íze van.

Mozgalmas nyár

Kép
Az volt, valóban, mozgalmas, és ez jó.  Minden hétvégén jött valaki, barátok, család, jó volt vendégül látni őket. Húgaim szerencsére gyakran jönnek, minden hónapban egyszer, így nem olyan rossz az elszakadás a fővárostól, a szigettől. És még nincs is vége a nyárnak, program az van még bőven.
A kis szöszkék is velünk voltak pár napot, nagyon "elfoglaltak", alig fértem be a táncrendjükbe, kértem, hogy jövőre gondosabban tervezzék meg a nyarat:) Kirándultunk is egy nagyot a Bakonyban, várlátogatással befejezve a túrát, a képek ott készültek. Különös hangulata van a várnak, lentről nézve is, de fent, az ódon kövek között mászkálva az igazi. Gyönyörű a panoráma, csend és béke, nyugalom, hatalmas erdők körülöttünk. A házunkat is jól látjuk, egészen picike onnan fentről.Még van pár nyári hét, de dolog is van elég a kertben. Sok az eső, jó is meg nem is, nekünk inkább jó.  Egész más itt a klíma, mint a szigeten volt és továbbra sincsenek szúnyogok, este elvétve akad egy-kettő, jó he…

Felemelkedés

Kép
Fagyos reggel, kőlépcsők.
Meredek út vezet a templomhoz.
Időnként rosszul léphetünk.
De újra és újra keljünk fel.

A spiritualitás naponta gyakorlandó. Nem számít, mennyit teljesítünk egy nap, folytatnunk kell a következőn. A haladás olyan észrevétlen lehet, hogy akár haszontalannak is érezhetjük az erőfeszítést, és nehéznek a másnapi felkelést, s a folytatást ugyanazzal a lelkesedéssel. Pedig pontosan ez a teendőnk.
Ha megvan az útmutatás, a tehetség és a megfelelő körülmények, akkor figyelmünket nagyrészt ennek az egyszerű, mindennapi erőfeszítésnek kell szentelnünk. Soha, senki nem termett még a mennyben egyetlen ugrással. A szellemiséget egyenletes mászással érhetjük el, amilyen a hegyi templomhoz vezető nehéz utazás. A lépések száma ezrekben mérhető, az út meredek. Sokáig tart eljutni odáig, de kárpótol a kilátás útközben, és gondolhatjuk. hogy a legjobb kilátás a csúcsról nyílik. Ha elesünk, szedjük össze magunkat és másszunk vissza az útra.A szellemi élet sikerét nem a látványos esem…

Készítsünk sajtot - avagy paleo light

Kép
Hosszabb tépelődés után úgy döntöttem, picit átformálva magamévá teszem a paleo étrendet. Ami annyit jelent, hogy több évi vegaság után visszahozom az étrendembe a halat, és valamennyire, nagyon ritkán a csirke- és pulykahúst. Más húsféléket nem. Szendi Gábor könyve szerint elhagyom a gabonaféléket - kivéve a zabot - ezzel sajnos az általam annyira szeretett teljes kiőrlésű kenyeret is. Elhagyom a tejet és a tejtermékeket, ezek nagy fogyasztója eddig sem voltam - kivéve a kemény sajtokat. Azok maradnak, de megpróbálom a Nánáról beszerzett igazi, legelészős és gyógyszermentes állatok tejéből magam elkészíteni. Az ajánlás ellenére nem hagyom el a hüvelyeseket, mert akkor a napi szükséges fehérjét nehezebben tudom magamhoz venni. Különösen télen, amikor alig van firss zöldség.Elhagyom viszont a krumplit és a rizst teljesen, ez sem lesz könnyű. És hogy mi az okom minderre? Minden igyekezetem, futógép, mérsékelt kajamennyiség ellenére rakódnak rám a kilók és ez nem tetszik. Van egy jóképű…