Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2011

Erdőkertünk lesz

Kép
Valamelyik nap megnéztük Zével ezt a filmet:
http://vimeo.com/21230111
és eldöntöttük rögtön, hogy mi is erdőkertet szeretnénk. Eddig is a permakultúra szerint éltünk, de ebből a filmből sokat tanultunk. Még jobban odafigyelünk a harmóniára, megszüntetjük a zöldséges ágyásokat már az ősszel, ültetünk még fákat, cserjéket, bokrokat a kertbe, oda is, ahol most még zöldségeket termesztünk. Meg is rendeltük már, egy késői cseresznyét, meggyet, somot, egrest. Pici kis tisztásokon lesz majd a vetemény és talán még tyúkokat is tartunk majd, hogy mindig legyen friss tojásunk (mondjuk levágni nem fogjuk őket, végelgyengülésben fognak nálunk kimúlni, az is biztos). De ez későbbre vonatkozó terv, majd, ha már állatkáink eltávoznak az örök vadászmezőkre. Jó, tudom, hogy sok év, mire az új fácskák megnőnek, de azt mondják, akinek kertje van, annak jövőképe is van. Bizony. Úgyhogy élnünk kell jó sokáig, mert a növényeink is élni fognak, szükségük van ránk:)

Nézzétek meg, érdemes

Ezt az előadást:
http://vimeo.com/19201556
http://vimeo.com/20156914 (első és második rész)Nagyon megéri. Nem fogtok csalódni.

Elismerés az MME-től

Kép
Vagyis a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Minden télen meg egyébként is, etetjük, pátyolgatjuk a madárkákat. Részt vettünk és veszünk folyamatosan a "madárbarát kert" programban, most pedig ezt a szép táblácskát kaptuk, ki is tettük a kapura nyomban. Na nem dicsekvésképp, inkább azért, hogy példát mutassunk. Örömmel tapasztaljuk egyébként, hogy a falunkbéliek mennyire nyitottak az új dolgokra. Elfogadják, amit mondok, elkezdték például megszeretni a csalánt, mint ehető növényt, vagy mint folyékony trágyát a növényeknek. Szomszéd Katónk lelkesen issza a csalánteát, nekem meg örvend a lelkem, ha hallom, kell a jó szomszéd a háznál, Isten tartsa meg egészségben sokáig:) Valamelyik nap jön az egyik tanítónéni megnézni a kertünket, biokertet szeretne ő is, szeretné látni, milyen a talajtakarás, milyen társulásban ültetjük a növényeinket, egyáltalán, hogy boldogulunk itt az új otthonunkban.
Még az égetésről szeretném leszoktatni az embereket, annyira jó lenne. Kel…

Kertünk márciusi virágai és a medvehagyma

Kép

Tavaszodik, ha lassan is

Kép
Múlt héten volt pár szép nap, elkezdtük a kerti munkákat. Mit mondjak, jólesett. A hosszú tél után alig várom, hogy mehessek a szabadba, mozogni, érezni a föld illatát, élvezni a napsütést. Megmetszettem a rózsákat, Zé a szőlőt, a ribizkét meg amit még kellett. A gyümölcsfákhoz nem nyúlunk, tavaly megfiatalítottuk az almát, a többit nem bántjuk. Hadd éljenek úgy, ahogy szeretnének.
A veteményesről eltávolítottuk a téli takarót, a sok szalmát. A permakultúra szerint műveljük a kertünket, de ezt már tudjátok. Nincs őszi szántás meg ásás sem, élni hagyunk minden kis apró élőlényt, talajlakót, hadd segítsenek nekünk jó kis biokertet nevelni. Még ősszel letettük a borsót, répát, salátát, paszternákot és a hagymákat, utóbbiak szép nagyok már, elindultak a takaró alatt. Most a spenóttal, retekkel, tépősalátával, petrezselyemmel folytattuk, és tettünk le krumplit is, nem túl sokat, de lesz azért télre jó kis biokrumplink. Tavaly nem volt krumplibogarunk egy sem, remélem, idén sem lesz.Vetésfor…

Mit együnk?

Kép
Hoztam nektek egy remek kis összeállítást arról, mit és hogyan érdemes enni. Az Édesvíz honlapjáról nyúltam, aki javasolja mindezt pedig nem más, mint Paul Pitchford, akire igazán érdemes hallgatni, ő írta a Gyógyító táplálkozás című remekművet. Őt és dr. Bielert tartom igazán nagyra a táplálkozás területén, ha picit távolabb megyünk a konkrét evéstől akkor Rüdiger Dahlkét is. Gyakran forgatom a műveiket. Dahlkét olvasni persze már spirituális érdeklődés és nyitottság kell, de még úgy sem könnyű olvasmány. Nyugaton rendkívüli gyorsasággal hódít a tudatos táplálkozás, amelynek alapja a távol-keleti életfilozófia – amelyben a kiegyensúlyozott étrend évezredek óta az egészség és a megvilágosodás feltétele.A Gyógyító táplálkozás a keleti és a nyugati élelmezési gyakorlat és filozófia alapvető elemeit ötvözi. Kelet és Nyugat ilyen jellegű egyesítése a tudatosság ismeretlen területeire kalauzolja az embert, és az élet más területein is megújulást hoz.

A „magas fehérje–alacsony szénhidrát” di…

Új otthonom

Kép
Legalábbis a neten:) Kedves Barátaim, a mai naptól itt találtok engem, Zé összeszerkesztette mindhárom blogomat, szép is, jó is, köszönöm Zé!:)Még nem vagyok teljesen készen a feltöltéssel, de haladok. Remélem, mindenki idetalál, szerettel várlak benneteket. Sokat foglalkoztam mostanában (megint) a táplálkozással, megosztom majd veletek, mire jutottam. Ébredezik a tavasz, már tervezgetjük a veteményest, írok majd a kertről is bőven.Addig is örüljetek velem a napsütésnek, remek idő van:)