Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2011

Alakítás

Kép
Amikor a fazekas nekilát egy új edénynek, először vesz egy darab agyagot, gömbformára gyúrja, majd rádobja a korongra. Nem feltétlenül találja el a korong közepét, ezért gondosan formálja, míg szabályos henger nem lesz. Fordulóról fordulóra nyújtja és összenyomja.

Először olyan, mint egy torony, azután inkább egy húsos gombára hasonlít. Csak miután többször felhúzta majd összenyomta, kezdi lassan gyúrni, amíg az edény falai ki nem emelkednek a korongból. Nem gyurmázhat vele sokáig, mert az agyag elkezd fáradni, azután összeesik. Megadja neki a megálmodott formát, majd félreteszi.
Másnapra bőrkeményre szárad, így a fazekas megfordíthatja, hogy megformázza a talpát. Néhány díszt is belekarcolhat a falába. Végül kiégeti, és azután már csak a színét variálhatja, az alakját nem.
Hasonlóképpen alakíthatjuk mi is az élethelyzeteinket. Meggyúrjuk valamelyest, majd életünk középpontjába vetjük. Nyújtjuk és tömörítjük, vizsgáljuk a dolgok természetét. Ahogy alakítjuk az adott szituációt, szem el…

Paradicsom és padlizsán

Kép
Ma a paradicsom és a padlizsán lesz a két főszereplő az ebédünkben, úgyhogy meg is kértem Zét, fotózza le őket a nagyjából két perces esőszünetben. Mert esik és esik, pedig igazán nem kellene most több víz. Még jó, hogy hegy tetején lakunk, innen csak lefelé tud folyni.

Becsempésztem egy paprika képet is, szépen fejlődik, pedig nem igazán szereti a Bakony éghajlatát, azt mondták. Amit a földön láttok a növények között, az a mulcs. Mindenhol takarjuk a földet, így remekül tárolja a nedvességet a szárazabb napokra, és a vadnövényeknek is nehezebb a dolguk. Azért az eső előhozott belőlük bőven, lesz dolgunk, ha végre folytatódik a nyár.
Na és akkor a paradicsomról. Kedvenc gyümölcsöm - mert gyümölcs - a sok jótékony hatása mellett nagyon finom is. Mit is tud? A likopin daganatmegelőző állítólag. További hatóanyagai révén (biotin, niacin, C-és E vitamin, kálium, cink) erősíti a sejtek belső struktúráját, a sejtanyagcserét, véd a fertőzések ellen, védi a nyálkahártyákat, hozzájárul a haj, a …

Tél vagy nyár?

Kép
Tegnap 11 fok volt itt a Bakonyban reggel, igaz, délre egészen 12-ig felkúszott. A házban nem fázunk, de kint nem jó lenni, esik, nyirkos, vizes, ködös, párás minden, ma is. Úgyhogy elővettem a balatoni fotókat, hadd melegedjünk egy picit.
Múlt vasárnap készültek, akkor még nyár volt. Kánikula a napon, 23 fokos a víz, voltak elegen, de azért nagyon jól éreztük magunkat a tágabb családdal. Alsóörs, strand, nyár:)

Akli major júliusban

Kép

A Stohl András ügy margójára

Kép
Irodánk hosszú évek óta közlekedési bűncselekményekkel foglalkozik. A legkülönfélébb közlekedési bűncselekményekben a büntetőeljárások során sok esetben az elkövetői oldalt képviseljük, de nagyon sok esetben sértetti képviselőként járunk el. Határozott jogi álláspontunk az, hogy a Stohl Andrással szemben elsőfokon hozott, a szabadság elvonásával járó végrehajtandó büntetés kiszabása eltúlzottan szigorú, és megítélésünk szerint a jelenlegi ítélkezési gyakorlatnak sem felel meg. Példaként szeretnénk megemlíteni a Debreceni Városi Bíróság 58.B.308/2009/14. számú ítéletét. Ebben az ügyben fiatal lány sértettet képviseltünk. Sérülései súlyosak, életveszélyesek voltak, jelenleg maradandó fogyatékosság állapítható meg nála, az életveszélyes központi idegrendszeri sérülés utáni úgynevezett poszttraumás emlékezetzavar. A felső végtagok többszörös csonttörése után azok részleges funkcióvesztésében, valamint az alsó végtagok terhelhetőségének csökkenésében nyilvánul meg, állapota kialakult, érde…

Cseresznyelekvár

Kép
Íme az első lekvárfőzésem, legalábbis cseresznyéből, mert tavaly szilvalekvárt azért készítettem bőven. Húsz üveg lett, tartósítószer és cukor nélkül, remélem, eláll legalább a tél elejéig:)
Nagy Zsuzsa Legyen néktek eledül című sorozatának utolsó füzetkéjéből vettem a hasznos tudnivalókat:

"100% gyümölcstartalmú, cukor -, tartósítószer és adalékanyagmentes lekvárok:

A befőttekkel és a lekvárokkal szemben az az elvárás, hogy akár évekig is elálljanak, ehhez viszont csírátlanítani kell a gyümölcsöket és a tároló üvegeket is.

- szedjünk össze különböző űrtartalmú üvegeket és a tetejüket. Ellenőrizzük, nem rozsdásodik-e a tető belseje, sérületlen-e a menete, nincs-e bármilyen hiba rajta (azért javasolt különböző nagyságú üvegeket használni, mert a tartósítószer-mentes lekvárok a felbontás után még hűtőben is könnyen penészednek, így mindig akkora üveget nyithatunk, amennyiből 2-3 napon belül elfogy a lekvár).

- egy nagy befőző fazékban forraljunk fel 10-15 liter vizet, öntsünk bele fél l…

Joghurtos kenyerem

Kép
Friss, meleg, ropogós, pár perce lett készen:) Az úgy volt, hogy minden nap kerek egy órát töltök tempós gyaloglással a futógépen, és azalatt a Spektrumot, kedvenc csatornámat nézem. Van egy sorozat, a River Cottage, ha nem láttátok, nézzétek majd meg, ha ismétlik. Egy kedves bumfordi ír fickó a saját házában, a saját kertjében, a saját termesztésű zöldségeiből, egyebekből remek kajákat készít. Közben megismerjük a falubelieket, megtudjuk, hogyan kell pitypanglekvárt készíteni - tavasszal készítettem is - és megtudunk sok-sok mindent, például ma a kenyérsütés titkaiba avatott be. Láttam már ezt a részt, ebből származik a lekvárrecept is, de ma a joghurtos kenyérhez támadt kedvem, neki is álltam a kocogózás után nyomban.
Még jó, hogy mostanában linkeltem be Deansdale posztját a szénhidrátok ártalmairól, vegyétek is komolyan. De én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy mindenben számít a mérték és a megfelelő alapanyag, az elkészítési mód. Múlt hét szombaton Akli majorban jártunk- majd írok er…

Veteményesünk 2011 júliusában

Kép