Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2012

A globális gyümölcsöskert

Kép
Elég bemmeni a Tescoba, vagy bármelyik multihoz, esetleg a kisvárosi zöldségeshez és télen is vásárolhatunk dél-amerikai banánt, spanyol epret vagy kanadai almát, avokádót és sok egyéb gyümölcsöt. Azt tudjuk, hogy igazán az a gyógyír testünknek, ami a környezetünkben megterem, és akkor jó enni, amikor terem. Vagy akkor, ha be tudtuk tárolni télire, akár cukor nélküli lekvár, akár aszalvány, akár fagyasztás formájában, vagy ha jó volt az almatermésünk, mi t idén nekünk is, egyszerűen csak felpakoljuk a padlásra.

Na de mi a helyzet a vendég gyümölcsökkel? Vajon milyen eljárásokra van szükség, hogy a világ túlsó végéről utaztatott gyümölcs megőrizze ízét és állagát? Mit kell kiállnia egy eperszemnek vagy egy banánnak ahhoz, hogy akár hónapokig frissnek tűnjön? De ne is menjünk olyan messzire, a hazai termékeknek is szükségük van olyan eljárásokra, melyek hónapokkal az adott gyümölcs szezonja után is fogyaszthatóvá teszik.

Kényszerérlelés során a gyümölcsöt félig érett állapotban szüretel…