2012. október 15., hétfő

Paul Jaminet

Paul Jaminet paleoguru, sok érdekeset olvashattok a weboldalán:

http://perfecthealthdiet.com/

Novemberben megjelenik a hasonló című könyve magyarul  is a Jaffánál. Érdekesség: Zé, a férjem magyarította ezt az almácskás fotót. Elküldtük Paulnak - gondolva, hogy majd beteszi a német illetve a francianyelvű mellé a blogjában -  Paul pedig a Jaffa Kiadónak.Egy nagyon kedves levélben megköszönte nekünk a Jaffa, azt persze nem tudom, hogy ez lesz-e a könyvben, vagy valami más, de mindegy is.

Érdemes átböngészgetni a képet, mit, milyen mennyiségben ajánl, mit tilt, hátha meghozza valaki kedvét ahhoz, hogy megvásárolja a könyvet a többi infóért.


2012. október 2., kedd

Közeledik a tél - kert a lakásban


Még csak ilyen picike a téli kertünk, de alakul majd. Egy snidling, egy apró bazsalikom, Zé nevelgeti. Van még zöld levél a kertben bőven, lesz is a fagyokig, de télen is szükségünk van rá, ezért idejében el kell kezdeni.

Különösen azoknak jó ez a módszer, akik lakásban élnek. Szükségük van friss zöldfélére, vitaminokra, hiszen bármi, amit a piacon megveszünk, már jó ideje tárolt zöldség lehet, sokat veszít a tárolás alatt az értékéből. Télen meg aztán nincs is semmi. Így készíthetünk növényvédő szerektől, műtrágyáktól mentes zöldségeket, amelyeket közvetlenül étkezés előtt, frissen szedünk. Ha nincs kertünk, egész évre jó ez a megoldás.

Először is kialakítjuk a helyüket. Ez lehet fa - vagy akár műanyagláda, kaspó, agyagcserép, vagy egy egyszerű festékes vödör, még ki sem kell lyukasztani az alját, csak figyelni arra, hogy ne öntözzük túl a növénykét. Akinek van kertje, és nem vegyszerezte agyon, onnan tegyen bele földet, akinek nincs, vegyianyagtól mentes szerves virágföld keveréket használjon, beszerezhető bármilyen virágkertészetből - reményeim szerint. Ablakpárkányra, polcra, bárhova tehetjük ezeket az edénykéket, ahol legalább a nap egy részében fényt kapnak.

És milyen növénykéket nevelgessünk?

Fokhagymát például. Vegyünk biofokhagymát és szedjük gerezdekre. A hegyes végével felfelé ültessük őket a cserepünkbe, sokat, kb. 2,5 cm-re egymástól. Gyorsan kihajtanak, és így naponta lesz egy adag fokhagyma zöld a salátánkba. Két vödör fokhagyma gerezdet ültessünk havonta egyszer. A kicsi zöld hajtások meg fognak jelenni nagyjából három naponként, és amikor a zöldek elérik a 20 cm-es magasságot, akkor a talajhoz közel vágjuk le azokat, de soha ne húzzuk ki az egész növényt. Így a zöld hajtások tovább fognak növekedni, mielőtt a növény végleg megbarnul. És még akkor is, ha tavasszal az edény tartalmát kiültetjük a kertbe, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy a gyökérzet megint életre kel, mert felismeri természetes otthonát, a földet.

Zöldhagymát is termeszthetünk. Vagy dughagymával, vagy apró vöröshagymákkal, amelyek ültetés után szinte azonnal elkezdenek nőni. Biztos csírázott már ki nektek is vöröshagyma a konyhában a téli tárolás során. Ettétek már a nagyon finom, friss, zsenge zöldjét, ugye? Hát ilyen lesz ebből is, hasonlóan a fokhagymához. Alig van velük munka, és gyönyörű kertet lehet varázsolni belőlük a lakásban is.

Aztán ott van a lencse. Ki gondolná, hogy friss zöld növénykét nevelhetünk a száraz lencséből? Egy éjszakára áztassunk be egy pohár közönséges barna lencsét körülbelül fél liternyi langyos vízbe. Reggel jó alaposan mossuk meg a lencséket a csíráztatáshoz. Tegyük befőttes üvegbe, állítsuk be ferdén az edényszárítóba, tegyünk gézt az üveg szájára, befőttesgumival szorítsuk le. Így könnyű lesz lemosni a lencséket, nem potyognak ki az üvegből. Öblítsük le a lencsét reggel és este, és nagyjából két napon belül megjelennek a mini lencsecsírák. Viszonylag sötét helyen legyenek az üvegek, ne érje napfény semmiképp.

Töltsünk meg egy edényt földdel, és a tetején terítsük el a fiatal hajtásokat, mint egy szőnyeget. Mindaddig tartsuk a csírákat nedvesen, amíg azok gyökeret nem eresztenek. Az edényt világos helyre tegyük (nem szükséges a közvetlen napfény) és öt nap múlva el leszünk ragadtatva a látványtól, mert a leveles hajtások kb. tíz centiméter magasra fognak nőni. Ha lenyisszantottuk őket, a leveles részek nem nőnek újra, ezért érdemes folyamatosan csíráztatni és ültetni. Mindig csak étkezéskor vágjuk le a zöldeket, így teljes mértékben megkapja szervezetünk a biogenikus energiát.

Nevelhetünk így fűszernövényeket, füveket pl.  búzafüvet, gyógynövényeket. Tegyük gazdaggá a kis kertünket, nagyon jó hatással lesz az egészségünkre.

Az ötletek innen: Edmond Bordeaux Székely: Biogenikus élet esszénus útja