Még jó, hogy mostanában linkeltem be Deansdale posztját a szénhidrátok ártalmairól, vegyétek is komolyan. De én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy mindenben számít a mérték és a megfelelő alapanyag, az elkészítési mód. Múlt hét szombaton Akli majorban jártunk- majd írok erről is- vettünk Janikától, a Hárskúton élő biogazdától mézet és vettünk egy kilót a saját termesztésű és őrlésű tönkölybúzájából. Abból sütöttem ma a kenyeret nem igazán jogurttal, aludttejet készítettem múltkor a frissen fejt tejből, azt használtam ma a kenyérhez. Könnyű, gyors és remek. Azóta már meg is kóstoltam, nagyon finom.
Így készült:
- fél kg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (valódi, nagyszemcsés, minden benne van, aminek benne kell lennie. Lassan kerül be a véráramba, nem dobja meg a vércukorszintet, nem vált ki heves inzulinreakciót, tehát nem fog ártani nekünk, mert a lektinek ártalmában, amiről Szendi ír a könyvében, nem nagyon hiszek. Aki gluténérzékeny, ne egye, de minden embert teljesen eltiltani az ilyen minőségű kenyértől szerintem marhaság).
- 4 dl aludtej illetve jogurt (vagy ez, vagy az)
- 1 teáskanál só
- másfél teáskanál szófabikarbóna
Semmi egyéb. Összekeverni, úgy jó mancsosan, ahogy én szoktam, előmelegített sütőlapra tenni, olajjal körben bekenni (olívát használtam hozzá, az bírja a 180 fokot) és mehet a sütőbe. 180 fokon 40 perc alatt lett tökéletes kész, fantasztikus, isteni illatú kenyérke.
Tetszik a recept, ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésNahát, pont ezt készítettem tegnap, pont ilyen lett és nagyon finom!
VálaszTörlésPróbáld ki, tényleg nagyon egyszerű és finom. Lehet, hogy joghurttal még jobb, de nekünk így is ízlett:)
VálaszTörlésHát ez szuper, én is meg fogom sütni.:-))
VálaszTörlésNagyon jó volt még pár naposan is, jól szeletelhető. Hugim is megsütötte tegnap, neki is ugyanilyen jó lett. Ő formába öntötte a masszát, úgy szép szögletes kenyér lett, úgy is tökéletes.
VálaszTörlés