2010. február 16., kedd

Hagymaparádé



A vöröshagyma már az i.e.XVI. században szeptikus sérülésekre ajánlott szer volt. Tudományos magyarázatát a vöröshagyma kipréselt levében és gőzében levő fitoncidok adják. Elismert a hagymának az emésztést javító és a puffadást enyhítő hatása. A fokhagymához hasonlóan az illóolajtartalma izgatja a nyálkahártyát, így serkenti a salakanyagok eltávolítását.

Erősíti a szívműködést. Az adenozin hatása feltételezhető, mert adásával rendeződnek a keringési zavarok. Az azonban, hogy csupán vöröshagyma fogyasztásával elérhető-e hatásos koncentráció, még nincs tisztázva. Vitatott az is, hogy flavonodjai miként hatnak a szívre. Ezek a szívösszehúzódások erejét növelik, csökkentik az érfalak áteresztőképességét, és kiegésző kezelésként magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén alkalmazhatóak. Szervezetünk B1 -vitaminnal való ellátása snidlinges, vöröshagymás és fokhagymás fűszerezéssel fokozható.

Egy sorozatnak tervezem a hagymáról írást, rengeteg jó és hasznos recept van a Herbációban, a következőkben megosztok veletek jó párat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...