2010. február 16., kedd

Illatos zabkása



Hozzávalók 2 személyre:

2dl zabkorpa, vagy apró szemű zabpehely (1 bögre)
4dl víz (2 bögre)
1 evőkanál méz
1 kiskanál fahéj
gyümölcsök

Elkészítése:

Egy kisebb lábosban keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük fel főni. Takarék-lángon kevergessük addig, míg az edény falától el nem válik, és az édes fahéjillat betölti a konyhát.

Jó tanács: bár a zabkását nagyon könnyű elkészíteni, akad néhány csalafinta dolog, ami miatt ugyanolyan könnyű elrontani is - a víz még hideg legyen, amikor elkeverjük a zabkorpával, különben nagyon könnyen összecsomósodik, amit később nem tudunk kikeverni belőle. Fontos, hogy tényleg folyamatosan kavargassuk főzés közben (kb. 3-4 perc az egész), mert nagyon könnyen odakap.

A víz felét helyettesíthetjük tejjel, ilyenkor kicsit kalóriadúsabb és selymesebb lesz. Gazdagíthatjuk mazsolával, vagy más, kedvünkre való aszalt gyümölccsel, de ekkor vegyük figyelembe, hogy kevesebb méz is elegendő bele!

Isteni édesség, ha szeretnénk valami egészséges nassolni valót, vagy egy gyors reggelit. Főleg télen lehet kiváló csemege, mert a zab, a fahéj és a méz is melegítő hatású étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...