Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2009

A békesség és öröm tanyája

Kép
Vannak házak, amelyekben békesség és öröm tanyázik. Ha megpillant az ember valahol egy ilyen házat, egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Otthonszaga van a füstnek, mely belőle fölszáll. Nevet az ablaka, s az ajtaja hívogat. Az ember érzi benne a békét és a meleget, mely mint a láthatatlan napfény, beragyog mindent maga körül.

Az ilyen ház előtt hamarabb olvad el a hó. Tavasztól őszig virágot terem előtte a rét. Az ilyen ház körül a fák barátságosan lehajolnak és bemosolyognak az ablakon. Az ilyen ház jóvá szelidíti a benne lakó embert. Nyugalmassá, derűssé, bátorrá teszi. Aki építette, hosszú életű lesz és még halálában is érzi a napsütötte fenyőtörzsek illatát, s az örömet, mely elfogta akkor, midőn a bokrétát először tette fel a tetejébe.

Az ilyen házat jó szellemek őrzik. Farkas messzire elkerüli. Jól tejelnek a tehenek, egészséges bárányokat ellenek a juhok. Villám nem sújt a közelébe, zsindelyét nem fogja a tűzhely szikrája. Úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a vir…

A színek kozmobiológiai jelentősége

Kép
Zöld

kozmikus ködök és gázok színe. Különféle árnyalatai a legelementárisabb s egyúttal leguniverzálisabb energiákat árasztják. Dinamikus, végtelenül fogékony, szuggesztibilis nyersanyagában minden formalehetőség adva van.

Fehér és kék

izzásponton lévő napok megnyilatkozása. Végsőkig feszített tűzállapotot jelent, amelyben döntő átalakulások történnek. Csak ott hasznosítható, ahol nagy biológiai hőre van szükség.

Vörös

hűlőben lévő csillagok kihunyó sugárzása. Ezek befolyása, különös módon, nem hogy csökkenne, hanem izgatóbbá, erőteljesebbé válik mint a sokkal nagyobb hőfokú fehér izzású testeké, amely részben az ilyen csillagok gazdagabb, érettebb ideológiai sugárzásának tulajdonítható. Hatásuk ezért mágikusan esszenciális.

Sárga
mérsékelten hevítő biológiai kisugárzás. Ez áll hozzánk a legközelebb. Befogadási képessége harmonikus.

Fekete

életellenes, vámpirizáló sugárzás.

Az ibolyántúli fény

szublimál, anyagot bont. Mivel a fizikai testek dematerializálására törekszik, a fennálló viszonyokra n…

Hogy helyesen cselekedj

Kép
Számomra a bárány élete nem értéktelenebb, mint egy ember élete. Vonakodnom kellene, hogy elvegyem egy bárány életét az emberi test kedvéért. Fenntartom, hogy minél tehetetlenebb egy teremtmény, annál inkább az ember feladata megvédeni az ember kegyetlenségétől.

Egy nemzet nagysága és morális fejlődése lemérhető azon, hogyan bánnak az állatokkal.

Mahatma Gandhi

A természetgyógyász orvos

Kép
1990-ben kezdtem komolyan foglalkozni az egészségmegőrzés, táplálkozás kérdésével és az elsők között ismerkedtem meg Oláh Andor nevével. Reformkonyha című könyvét, amelyet feleségével és Vadnai Zsolttal közösen írt, szinte a bibliámnak tekintettem, ahogy a vitaminokról és nyomelemekről szóló könyvecskéjét, vagy A természet patikáját is. Több könyvet is írt a rák gyógyításáról, megelőzéséről. Sokat tanultam tőle.

Dr.Oláh Andor különleges ember volt, aki mellett csaknem ötven éven át ott állt a felesége, Kállai Klára, hogy osztozzon a munkájában, hat gyermekük nevelésében, férje gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásaiban. Nagyszerű csapatot alkottak ők ketten.

1994.február 25-én, halála napján így írt dr. Oláh Andorról a Békés-megyei Hírlap: „Az egyablakos, kis szoba-konyhás szentendrei orvoslak hamarosan szellemi központtá válto­zott. A szűk látókörű materializmus sivársá­gától szenvedő emberek éveken át elindultak minden hónap első szombatján Borsodból, Zalából, s természetesen Békésből …

Belső találkozás

Kép
A férfi és a nő nem találkozhat örökre; találkozásuk csak pillanatnyi lehet. Ez adja a szerelem boldogtalanságát és örömét is. Az öröm, az eksztázis a pillanatnyi találkozásból fakad. Arra az egy pillanatra egésznek érzed magad; semmi sem hiányzik, teljes a harmónia. Hatalmas öröm támad, amely hamarosan eltűnik.

A tantra azt mondja, használd ezt kulcsként - hogy a külsővel való találkozás csak pillanatnyi lehet. De van egy belső nő, egy belső férfi; a belsővel való találkozás tartós lehet, örök. Tanuld meg tehát kívül a titkot és alkalmazd belül. Egy férfi sem csupán férfi és egy nő sem csupán nő. Ez a tantra legnagyobb felismeréseinek egyike.... mert a férfi egy férfiből és egy nőből születik, e két polaritás találkozásából. Magában hord valamit az apából és valamit az anyából. Ugyanez a helyzet a nővel is.

Mélyen belül ezért mindannyian az ellentétünk is vagyunk ; ha a tudatos elme férfi, akkor a tudattalan nő és fordítva. Ha nem tanulod meg a másikkal való belső találkozás művészetét…

Napfelkelte

Kép
Korán ébredtem és kimentem megnézni a napfelkeltét. Dombocskán áll a házam, igaz, ilyenkor lombosak a fák és takarják egy picit, de a nap bevilágítja ez erdőt, eget, mindent. Gyönyörű látvány. Fáztam, hűvös a reggel hálisten, mezítláb mentem ki, szeretem érezni a harmatos füvet.

Délben viszont rekkenő hőség van, igazi kánikula, tegnap alig bírtuk ki a légkondi nélküli fekete színű autóban, nyolc órát utaztunk, azt sem tudtam, hogy hűtsem magam, de túléltük. Rengeteg a szúnyog a szigeten, a Bakonyban nincs szúnyog és nincs hőség sem. Igaz, ma már a szigeten sem lesz, tegnap este irtottak. Kész van a tető, Jozék haladnak szépen, ott vajon milyen a napfelkelte? Hamarosan láthatom.

Este is nyár van, forróság. Mindig korán kellene kelni, akkor minden nap láthatnám ezt a csodát, de elég lusta vagyok, ha nincs feladat, szeretek sokáig aludni, bár ez inkább téli hóbort. Bagoly típusként szeretem a békés estéket, éjszakákat, főleg kettesben Zével. Jó sokáig fent lenni, kellemesebb is a hőmérsé…

Ahogy élünk

Kép
Ami ma jó, az a tegnapi jóra épül. Ezért kell folyamatosan figyelnünk a tetteinkre. Vegyük példának a takarékos embereket. Az ételmaradékot összegyűjtik, komposztálják. Inkább otthon étkeznek, nem mennek étterembe, fontos számukra az étel egyszerűsége, minősége. Nem pazarolják a vizet. Körültekintően vásárolnak. Nem költik a pénzüket jelentéktelenségekre. Pontosan erre a szemléletre van szükségünk a spiritualitáshoz, de a válság túléléséhez is.

Energiáinkat ne pazaroljuk olcsó szórakozásra, inkább összpontosítsunk a számunka legfontosabb dolgokra. Az információt se össze-vissza gyűjtögessük, próbáljuk átfogó egészbe rendezni, meglátni az összefüggéseket, érteni, mi miért történik.

Az, hogy életünk nagyszerű vagy szánalmas, a napi aprócska tetteink rendezésén múlik. Úgy rendezzük el a részleteket, hogy megfeleljen nekünk, hogy egy őszinte, tiszta, becsületes és kellemes egésszé alakuljon végül. Csak így kerülhet értelem az életünkbe.

Ha esik az eső

Kép
Akinek kertje van, legyen bár díszkert vagy veteményes, örül az esőnek. Mindig sajnálom, hogy nem tudok tartalékolni belőle aszályosabb időkre, de ez a gondom most megoldódni látszik a ciszternával és az egyéb megoldásokkal, amiket megvalósítani tervezünk.Pár ötlet, amit Országh József tudományos munkáiból gyűjtögettem össze:ereszeket kell helyezni minden olyan tetőre, tehát garázs, fészer, fáskamra, szerszámos bódé, egyebek tetejére is, amelyekről a csapadékot be lehet gyűjteni. A tető minden négyzetmétere évente 500 – 700 liter, igen jó minőségű vizet fog szolgáltatni. Hajlékony drót rácsokkal célszerű védeni az ereszeket, hogy a falevelek ne kerüljenek a víztárolóba. Az eresz lemenő csövének a bejáratára feltétlenül rácsot kell tenni, az esetleges bekerült oda nem való dolgok megállítására. Lombhullás után az ereszeket ki kell tisztítani.Most egy kis szakmai résszel untatlak benneteket, de mert úgyis Zének meg magamnak írom, hogy okosodjunk a kérdésben, akinek nem inge, ne is olva…

Az éltető víz

Kép
Esik az eső és az jó nekünk. Jó bizony. Jó a földeknek, jó a növényeinknek és ha ügyesen gazdálkodunk vele, még a pénztárcánknak is. Ínséges időkben meg, ha jönnének olyanok, életet menthet. Össze kell hát gyűjteni az esővizet.Van egy nagy beton ciszternánk az új házunk leendő terasza helyén, beépíti majd Joz és továbbra is felfogjuk az esővizet, mindenhol, ahol csak csurog. A fatároló eresze alá hordót teszünk majd. Sokan élnek kertes házban, adok egy kis útbaigazítást. Beszéljünk egy picit az éltető vízről először. Az ivóvíz minőségét meghatározó szabványok egy helytelen alapgondolatból erednek, ami szerint lehetőleg minden baktériumot el kell távolítani a vízből. A biológiai tisztaságot az un. fekáliás baktériumok teljes elpusztítása biztosítja. Ezt az eredményt tartósan csak vegyi fertőtlenítéssel lehet elérni. A hivatalos ivóvíz szabványok nem védik kellőképpen az egészséget. „Ivóvíznek” minősített víz fogyasztása hosszútávon egészségkárosodáshoz vezethet.

Pontosan ezért, német, f…

Szeretet, nemzet, spiritualitás

Kép
Egy olyan világban, ahol egyre fontosabb szerepet kap a gondolkodás és az intellektus, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az embernek - bármilyen furcsán hangzik is- nem az agya az egyetlen szerv szerv, amely képes döntéseket hozni. Legalább ennyire fontos - ha nem fontosabb - a szív. Nyelvünk őrzi ezt az ősi tudást, hiszen ha valamit jó szívvel, szívesen teszünk meg másokért, ha szívvel-lélekkel küzdünk egy nemes cél eléréséért, ha egy ügyet szívbélinek tekintünk, az rendszerint olyan hozzáállást jelent, amely alkalmanként felülírja az agy hideg logikáját. Nem véletlen, hogy a szeretet szimbólumaként is leggyakrabban a szív jelenik meg, és soha nem az agy. Gondolattal nem lehet szeretni. Csak szívből.

A szívhez kapcsolódó érzések töltik el az embert lelkesedéssel, és ez az a központ, amelynek közvetítésével érezni tudjuk, hogy összetartozunk, hogy közös cél lebeg előttünk, hogy egymást mindenben hajlandóak vagyunk segíteni. Ez volt az a felemelő érzés, amely 56-ban nemzetté …

Megélni a pillanatot

Kép
Minden egyes múltbeli pillanat és esemény amelyet átéltél értelmes volt, hiszen általuk jutottál el idáig az "itt" és "most"-ba. Gondolkozz el rajta, mit kezdesz ezzel a tudással.

Most, hogy már tisztában vagy vele, te teremted meg a saját valóságodat, mit kezdesz vele? Mit teszel? Mi leszel? Hány ember életébe viszel örömöt puszta létezéseddel? Hogyan fogod megélni a pillanatot?

A te táncodat senki más nem táncolhatja, a te dalodat senki más nem énekelheti, és a te történetedet senki más nem írhatja meg. Hogy mi vagy és mit csinálsz az most, ebben a pillanatban dől el.

Pannonhalma szőlőskertje

Kép
A Bakonyból hazafelé, alig elhagyva kis falunkat a közeli hegyen lévő Pannonhalmi Apátságban szoktunk gyönyörködni, de csak úgy messziről, egészen mostanáig. A héten viszont fel is mentünk, hogy eltöltünk ott pár órát. Fotóztam, hoztam is nektek néhányat. Az a helyes kis őszülő pasi ott Zé, a Kedves.Csodálatos ott fent. Gyönyörűek az épületek, a kápolnák, az utak, a kertek. Minden gondos kezek munkáját dicséri. A Szent Márton hegy több, mint ezer esztendeje szent a magyarok számára, hiszen 996-ban az itt megtelepedő bencés szerzetesek, a helyet kiválasztó Géza nagyfejedelem és Szent István királyunk meg voltak arról győződve, hogy Tours nagy püspöke, Szent Márton a "Mons Sacer", "Szent Hegy" közelében született. A kereszténység és az európai kultúra honi bölcsője ez a monostor. Iskolájukban soha nem vált el a spirituális tudás a konkrét tárgyi ismeretektől, és ennek a hagyománynak a megőrzéséért sokat tettek és tesznek ma is a szerzetesek. Amit viszont nem tudtam, …

Ilyen most

Kép
Azok a szexi lábak Ekkerjozban végződnek:) Igen, ezt az egészet nem tudnánk végigvinni Joz nélkül. Végtelen türelmével, szakértelmével, ügyességével, gépészmérnöki, építészmérnöki tudásával, emberi kvalitásaival Isten az igazit küldte el nekünk. Netes ismeretség, az ismeretségből barátság lett, apánk helyett apánk, rábíztuk mindenünket és úgy készül a kis házunk, hogy ott sem vagyunk.
Joz mindent elintéz, mindent megvásárol, igazítgatja az embereit, szóval nekünk semmi dolgunk, csak időnként színt kell választani, de még az sem könnyű, komolyan:)
Senki ne rémüljön meg a látványtól, a végeredmény magáért beszél majd. Időnk van bőven, míg a munkálatok zajlanak mi a szigeten maradunk kis mézeskalács házikónkban, igaz, Zé még sokat van az anyukájával de az is megoldódik hamarosan.

Asszem boldog vagyok.

Ilyen volt

Kép
Eléggé lapattant, sok éve nem lakják. Mégis. Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Hegyek között, jó magasan, hatalmas kerttel, ahol majd kedvemre kapirgálhatok, csodás panorámával mindenfelé, és mert falu, megfizethető volt. 

Most éppen szét van verve szegényke, folyik a felújítás, még egy hónap a költözésig. Jó nagy változás lesz, de a változás mindig jó. Remélem, nem kavar be a világválság és lesz pár boldog évünk.

Maszatosan

Kép
Gyorsan kerteztem egy picit, süt a nap, mostanában ritka pillanat. Időnként kimosom magam a földből és egyebekből, berohangálok a számítógépemhez, hogy reagálni tudjak az e-mailekre, még a tegnapiakat sem válaszoltam meg. Folynak a munkálatok a Bakonyban, van mit egyeztetni.

Hosszú évek óta küzdök a szép pázsitért. Meséltem már erről, Phaidrosszal jól meg is tárgyaltuk a dolgot, többé nem nyírom rövidre, és így gyönyörű. Éppen, mikor itt kell hagynom, jajjj. Viszont van egy rész, ahova pázsit helyet növényeket telepítettem, szépek lesznek majd. Sajnos már nem nekem, hanem Csabáéknak, akik éppen annyira fogják szeretni a tündérkertemet, mint én. Voltak itt többször is már, tanítgatom Pannát, hálás tanítvány.

Örökzöld henye madárbirset is ültettem tavaly egymás közelbe, picit távolabb pedig egy bordólevelű cserszömörcét. Parókafa a másik neve, gyorsan nő és hihetetlen színekben pompázik egész évben, a virágai, mint a hajkorona, onnan kapta a nevét is. És minden hónapban más színe van. Vol…