2010. július 13., kedd

A pálmazsír nem egészséges


Alig tíz napja arról írtam, hogy milyen egészséges is a pálmazsír. Véletlenül jöttem rá, hogy ez mekkora tévedés. Elfogyóban van a pálmazsírom, a neten, valamelyik biowebáruházból készültem rendelni ezt, amit eddig is használtam és amit itt a képen láttok. Találtam is egy helyet, olvasom az összetevőket és megdöbbenve látom, hogy 96%-ban pálmaolajat és 4%-ban pálmazsírt tartalmaz.

Kész. Szaladok a hűtőhöz, nézem az enyémet. A magyar címkén "pálmavaj" megnevezés szerepel, és az, hogy 100%-ban keményítetlen zsírt tartalmaz. Viszont a csomagolás oldalán, az apróbetűsnél megtaláltam ugyanazt a szöveget, mint a neten, 96%-ban pálmaolajat, stb. Miért is baj ez?

Keressetek rá a pálmaolajra, és akkor már nem fogtok annyi dicséretet találni, mint a pálmazsírnál. Sok benne a transzzsír, a telített zsír, az emberi szervezet számára kifejezetten káros. A pálmaolaj folyékony, csak hidrogénezés hatására lesz belőle kemény zsírszerű anyag, ezt a tisztelt biogyártó elmulasztotta a csomagoláson feltüntetni. Írtam a Biokontrollnak, üres szavakkal kibújnak a felelősség alól. Nem foglalkoznak azzal, hogy az emberi táplálkozás szempontjából káros avagy nem, csak a forgalmazás jogszerűségét ellenőrzik. Bravó.

Írtam a Biokosárnak is, ők a forgalmazók, szerintük teljesen rendben van a dolog, hiszen rajta van a csomagoláson németül is, hogy 100%-ban növényi zsír, akkor meg mit akarok. És ha a német törvények olyanok, hogy a hidrogénezés folyamatát nem kell feltüntetni? A hidrogénezésről tudjuk, mennyire káros folyamat - így készülnek a margarinok is - transzzsírsavak keletkeznek közben.

Egy kedves netes ismerősömtől, Antalffy Tibortól kaptam tegnap ezeket a sorokat:

"Akkor most a pálmaolajról. Az olaj és a zsír(vaj) kifejezések mindössze azt jelentik, hogy szobahőmérsékleten folyik-e vagy szilárd. Ha folyik akkor olaj, a szilárd, akkor zsír. A pálmaolaj vagy zsír elnevezés alatt 3 különböző pálmafa fajtából nyert olajat jelölnek. Természetesen csereszabatosan. Ezek közül az egyik a kókusz, ahol a termésből préselik ki az olajat, ami egy kis kezeléssel (hidrogénezés) keménnyé válhat, tehát zsír lesz belőle. A másik két pálmafának is a terméséből sajtolják ki az olajat. Ezek közül a legkevésbé rosszban a következők vannak: Palmitic 44% (telített zsírsav - tehát rossz), Stearic 5 % (telített zsírsav - tehát rossz), Oleic 39 % (egyszeresen telítetlen zsírsav - mondjuk semleges), Linoleic 10 % (többszörösen telítetlen zsírsav - tehát jó). Összesen tehát csak 10 % a jó zsírsav, ami nagyon rossz eredmény. Ráadásul ez Omega-6. vagyis nem sok segítség. Ugyanis (ezt bizonyára tudod) a bevitt Omega-6 és Omega-3 aránya nagyon fontos. Mind a kettőt be kell vinni a szervezetbe, mert esszenciálisak és nem tudjuk szintetizálni. de csak Omega-6-ot bevinni az maga a kishalál. Tehát az egész pálma dolgot úgy ahogy van el kell felejteni.

Akkor jársz el okosan ha 50-50 százalékban kevered a repce olajat és a lenmagolajat (a könyvemből ez majd kiderül), mert akkor alig jut beléd telített, és rengeteg többszörösen telített, ráadásul az Omega 6 és 3 megközelítőleg 1:1 arányban, ami abszolút ideális. Két szomorú dolgot kell közölnöm veled. Kenni semmit se lehet, mert csak olaj az egészséges, azt pedig nem lehet kenni, ha visznek bele hidrogént, akkor megkeményedik, tehát lehet kenni, de akkor teli lesz transz-zsírsavval, ami megint csak méreg. Ugyanez történik a jó olajokkal, ha felhevíted őket."

Marad tehát, amit korábban írtam. Repce és lenmagolajat fogok használni úgy, hogy nem hevítem magas hőfokra. A "Főzelékek másképp" című posztomban megtaláljátok az erről írottakat.

24 megjegyzés:

  1. Kösz az utánajárást.
    Dorka

    VálaszTörlés
  2. Magam miatt is történt. De szívesen. Őrület, hogy mi mindent nem olvastam mostanában a táplálkozásról. Megdőlni látszik minden, amit eddig egészségesnek gondoltam. Még emésztem. Vagy írok róla, vagy abbahagyom a blogot. Kész őrület.

    VálaszTörlés
  3. Épp Most akartam kipróbálni a kókuszzsírt...csalódott vagyok.Akkor mégse próbálom ki.Mi lesz a fogyókúrámmal?,:)

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom ez a cikk most engem jól összezavart.:( Megnéztem az itthoni pálmazsíromat illetve kókuszzsíromat,de nekem nem ez jött le belőle!! Vagyis éppen az,hogy a pálmazsír egészségesebb a kókusznál. Coco24 illetve palm24 márkájú és nem hidrogénezett egyik sem. Értékek: PÁLMAZSÍR/OLAJ
    • Átlagos tápérték (100g termékben):
    • Energia: 900kcal/3700kJ
    • Zsír: 100g
    o ebből telített: 43-58g
    o egyszeresen telítetlen: 36-45g
    o többszörösen telítetlen: 9-13g
    o transz zsírsavak. max. 1g
    • Nedvesség: max. 0,1g
    • Fehérje: 0g
    • Szénhidrát: 0g
    • Nátrium: 0g
    KÓKUSZZSÍR/OLAJ
    Átlagos tápérték:
    • Energia: 900 kcal/100g (83700 kJ/100g)
    • Zsír: 100 g/100g
    • - telített: 91 g/100g
    • - egyszeresen telítetlen: 7 g/100g
    • - többszörösen telítetlen: 2 g/100g
    • - transz zsírsavak: max.1,0 g/100g
    • Nedvesség: max.0,1 g/100g
    Összetétel: kókuszolaj 100%

    NOS? Akkor most mi az igazság??

    VálaszTörlés
  5. Akkor, amikor a posztot írtam, alaposan utánajártam a témának. Nagyon nem mindegy, milyen zsiradékokat használunk. Ez a poszt több, mint két éves, azóta erre az eredményre jutottam: legjobb a kókuszzsír, ha nem finomított és nem hidrogénezett, tehát a szűz, finomítatlan bio kókuszzsír. Miután telített zsír, melegíteni is szabad, főzéshez ezt használom, valamint kacsa- illetve libazsírt, ha szabadon nevelt, normálisan táplált állattól származik.

    Használok még hidegen sajtolt bio lenmagolajat, valamint hidegen sajtolt bio olívát. Ezeket sohasem teszem ki hőhatásnak, utólag teszem az ételekbe, a főzelékekbe is.

    Pálmaolajat nem használok.

    VálaszTörlés
  6. A pálmazsír összetételét nézve éppen a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírokkal van a baj. Túl nagy mennyiségben tartalmazza, és ezek a zsírok hevítésnél transzzsírrá alakulnak. Veszélyesek. A kókuszolaj(zsír) éppen azért jó, mert nagyon keveset tartamaz ezekből a zsírokból, tartalmaz viszont laurilsavat, ez adja a magas biológiai értékét, ez található pl. az anyatejben is. Tehát erősen lebeszéllek a pálmazsírról(olajról). De nenem kell nekem hinned, utána mehetsz a neten te is, hidd el, sokat kutakodtam, míg erre az eredményre jutottam.

    A szervezetünk a koleszterint (ami nélkülözhetetlen az élethez) kizárólag jó minőségű nyers zsírokból tudja felépíteni. Ilyen a nyers tojássárgája például. Nem mindegy, hogy mekkora molekulák épülnek. Ha jó zsírokat eszünk, nagy molekulák keletkeznek, ezek nem tudnak beépülni az érfalba. Rossz minőégű zsírok esetén (étolajak hevítve, stb) kicsi a molekulák, ezek okozzák a bajt. Zsírra szükségünk van, de az legyen jó.

    VálaszTörlés
  7. Mennyi sok hülyeséget összeírtál, már bocs!

    A Pálmaolaj nagyon is egészséges, mert alacsony az omega6 tartalma, ami az általános főzőolajakban igen magas. És ez a magas omega6 szint az oka nagyon sok elterjedt betegségnek, pl. vérnyomás, szívbetegségek.. Valamint többször annyi omega3-at kellene bevinni a szervezetbe, mint omega6-ot, és ez pont fordítva szokott lenni.
    Az, hogy valami telített zsírsav, még semmi bajt nem jelent, az anyatej is ilyen telített zsírsavakkal van tele.

    VálaszTörlés
  8. Ráadásul kevered a zsírt és az olajat. Az olajat hidrogénezik, így lesz zsír belőle, tehát éppen a zsír van tele transzzsírsavakkal, nem az olaj, tehát a zsír az egészségtelen elvileg...

    VálaszTörlés
  9. Régen írtam és az akkor olvasottakat tükrözi a poszt, bár ma sem használok pálmazsírt. Ha szerinted egészséges, hát edd. Nincs ezzel semmi baj. Ha hülyeségnek tartod, amit írtam, az is rendben van. A telített zsírokkal tényleg nincs semmi baj, kivéve, ha hidrogénezettek. Az viszont tárgyi tévedés nálad, hogy az olajat hidrogénezik és abból lesz a zsír. Hát nem. Csak és kizárólag a levegő hőmérsékletétől függ, hogy valami olaj vagy zsír. Nagyjából 25 fok alatt zsírról, a felett olajról beszélünk. Úgyhogy olvass még, több infóra van szükséged.

    A kókuszzsírt (olajat) is gyakran finomítják, hidrogénezik. Én kizárólag szűz bio kókuszoalajat használok, bio mangalica zsírt. Ha kapok háztáji kacsát, annak a zsírját is. Egyébként tisztában vagyok azzal, amit magyarázol nekem az omega 6 és omega 3 zsírsavakról. Jobban, mint gondolnád. De örülnék, ha leírnád, konkrétan mi volt a hülyeség abban, amit írtam?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Tara!

    Egy újabb bizonyíték arra, amikor valaki önmegvalósító blogot ír minden féle alapismeret nélkül. Szépen megfogalmazva, hihetőnek feltüntetve, de nélkülözve a tudományos részletességet, leírásokat.
    A net hatalmas lehetőség az információ szerzésre, és persze a továbbadásra is. Akkor is, ha a neten lévő információ egy nagy "zőccség".

    "Az viszont tárgyi tévedés nálad, hogy az olajat hidrogénezik és abból lesz a zsír. Hát nem." Ebben mi a tévedés?

    "Csak és kizárólag a levegő hőmérsékletétől függ, hogy valami olaj vagy zsír. Nagyjából 25 fok alatt zsírról, a felett olajról beszélünk."

    A hőmérséklet az csak az egyik mutatója az olaj és zsír közötti különbségnek, de nem az egyetlen. Sőt, ez csak egy külső, fizikai tulajdonság, de ez még messze nem mutatja a biokémiai, összetétel beli, vagy a szervezetre gyakorolt különbözőségeket.

    A blog szép, szépen megformált, mutatós, olvasmányos, néhol "zőccséggel", és aki a szépségen túl konkrét információra vágyik, az olvasson utána.

    "Úgyhogy olvass még, több infóra van szükséged." Vagyis, a blog nem azért van, hogy tájékoztasson (alaposan körüljárva a témát), hanem egy szépen megformált önmegvalósítás.

    Kedves Tara, túl cinikusra sikeredett az írásom? Hát...., hogy is mondjam, igen, nagyon is. De egy blog tulajdonosaként egy véleményt formálónak ilyen cinikusan válaszolni...., hát izé.....

    Karina

    VálaszTörlés
  11. Kedves Karina, azt neked kell tudnod, hogy cinikusnak szántad-e a kommentedet, én nem találtam annak. Most, hogy a Karina neved látom, már jobban értlek. A Szendi blogból ismerjük egymást, ott meg kötelező engem utálni, kötelező belém kötni, így már minden világos:) A válaszomban semmi cinikus nem volt, és most sem lesz. Ki hogy érzi a másik mondókáját, az az előítéletektől is függ. Nem jó, hogy így van, de így van.

    A blogom a magánterületem, azt írok és úgy, ahogy és amit abban a pillanatban tudok, gondolok és érzek, amikor leírom. Előfordulhatnak tárgyi tévedések is, amit ha újabb infókra lelek, kijavítok (vagy nem, mert rég túlléptem rajta és nem térek vissza.)

    A wikipédián minden infó a valóságot tükrözi? Nem? Hogy lehet az? A Szendi blogban minden infó helyes? gondolok itt a Gábortól, vagy Tóth Csabától származó infókra, akik szakemberek. Nem. Egyetértés van mindenben? Nem. Mert valójában annyiféle igazság van a táplálkozás területén, ahány ember. A te kommented is ezt bizonyítja. De ha biokémikus lennél, akkor is képes lenne eltérni a véleményed egy másik biokémikusétól.

    Köszönöm a kedvező kritikát a blogomról és a nem kedvezőt is. Igyekszem széppé tenni, de ha elolvasod a profilomban az pár soros kis bemutatkozásom, láthatod, világosan leírtam: "szóban és írásban magunknak magyarázunk". Ez a blog a pillanatokat tükrözi. Hangulatokat. Még csak nem is önmegvalósítás. Már megvalósítottam magam jó pár évvel ezelőtt, nyugdíjasként miféle önmegvalósításra törekedhetnék még? :)

    Szeretgetem a férjem, a gyermekeimet, a hét unokánkat, a kertünket, a kutyánkat. Néha meg írok, képeket teszek fel, de egyre ritkábban, mert másra szánom inkább az időt.

    Örülök, hogy olvasod a blogomat, hogy itt jártál nálam. Mindenféle kritikának is örülök, mert abból én is tanulok.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Tara!

    Köszönöm a gyors választ.

    Húhh, ez a Karina név egyezőség egy kicsit megrémisztett. Durcásan mondhatnám azt is, hogy előbb járj utána, hogy ki van a Karina név mögött..., de nem.
    Nah, hát a szendigábor féle meg a tóthacsaba féle kommentektől borsózik a hátam. Messze elutasítom a peleo étrendet. Legfőképpen azért, mert magam I. tip. diabos vagyok, és az, amit ők a paleo étrend alatt javasolnak az inzulinos diabosoknak, az "gyilkosság". Az az 1. tip. diabos, aki követi az étrendjüket, az pedig öngyilkos, hozzátéve, hogy ez a magánvéleményem.

    Úgyhogy nem velem találkozhattál Szendiék oldalán. Egyébként, ha ott utálnak, akkor miért kell ott "forgolódnod"? Bár nem tudom melyik oldalról, vagy közösségről van szó, de ahol egy "elvakult" társaságot nem lehet ép-ész érvekkel meggyőzni, azt ott kell hagyni. Én a diabos társaimmal a fészen akadtunk tudatlan, tudománytalan zőccségekkel, amit főként a diabbal kapcsolatban írtak.

    Szép napot: Karina

    VálaszTörlés
  13. Örülök, hogy nem te vagy az a Karina (ha jól emlékszem egyáltalán a nickre). Néha még előfordulok ott a blogban, főleg az ellenvéleményemet fejeztem ki eddig (is), de beláttam, hogy sosem fogom őket meggyőzni semmiről sem, így már csk ritkán szólok hozzá. A véleményem folyamatosan az, hogy a nagyüzemi húsok mértéktelen evése hosszú távon megbetegít. Abban viszont egyetértek velük, hogy a "nyugati" táplálkozás gyilkos dolog. Ha csak ennyit köszönhet a többség Szendinek, már megérte, hogy megírta a könyvét és leszoktatja ezzel az emberek egy részét legalább a finomított gabonáról, cukrokról, egyebekről.

    Szép napot neked is!

    VálaszTörlés
  14. Paleoban, húsban, cukorban, finomított cuccban egyet értünk, a pálmaolaj-zsír, telített-telítetlen-hidrogénezés kérdéskör némi finomítással mondható egyetértésnek.
    Meggyőzni senkit nem akarok, mondhatnám, hogy én is "fújom a magamét", de inkább azt mondom, hogy nem vagyok elég tájékozott és okos, hogy bizton meg akarjak győzni másokat.
    Amíg évente, félévente, havonta az igazán okosok is változtatják a téziseiket, addig én nem merem letenni a voksomat egyik mellett, vagy ellen sem.
    Általában egy neten terjedő (nem tudományos szaklapból merített) infonak csak a felét hiszem el. Azzal nagy bakot nem lövök. Aztán a "tudósok" meg bírkózhatnak, hogy kinek is van igaza.

    Szép napot: Karina

    VálaszTörlés
  15. UH, ha ez a blog az egészséges életről szól, miért mérgezzük magunkat ennyi rosszindulattal? Akinek nem tetszik, ne olvassa, akinek meg tetszik, az vagy megfogadja, vagy nem. Mindenkinek más a jó, a csapvízről is lehet vitatkozni órákig, annál a pálmazsír ennél összetettebb.
    Üdv,

    Eszter

    VálaszTörlés
  16. Úgy vagyok ezzel, hogy a kritikát is el kell fogadni. Ami meg az egészséges táplálkozást illeti, hogy tudnánk egyetérteni a témában, ha a kutatók sem értenek egyet?

    VálaszTörlés
  17. Nahát, sok mindent írtatok pro és kontra.
    Telített és telítetlen mindegyik kell. Az egyes zsírokon (és olajokon) pontosan fel van tüntetve mennyi a telített és teltetlen zsírsav tartalmuk. Meg lehet nézni a címkéken, lsd. napraforgóolaj és repceolaj stb. Emlékeim szerint a telítetlenben a napraforgó vezet a kettő közül.
    Pálmazsír és kókuszzsír jóformán csak telített zsírsavakat tartalmaz, amely számos előnyös tulajdonságot kölcsönöz számukra, de rről majd később. Ahogy az állati eredetűek is (kivéve a halzsírok) telítettek, ezeket azért eszem, hogy kalóriát nyerjek. Szerepük az energiatárolás és mobilizálás. Nem azért hogy hízzak, hanem hogy működjek. Egyszer valaki azzal az elmélettel állt elő, hogy a zsírok emeltek ki mindket az állatvilágból. Fogyasztásuk felszabadított minket a folyamatos táplálékszerzés (legelés) kényszerítől. Túlzás lehet ezzel az állítással teljesen azonosulni, de a kalória az kell. Pálmazsír és kókuszsír telítettek, de növényi eredetűek, így pl. koleszterint nem tartalmaznak. De ki vitatná a koleszterin létjogosultságát, hisz a koleszterin is kell, a D-vitamin, az epesavak és számos hormon termelésének kiindulási anyaga...stb. És hát a koleszterin 20%-a állati élelmiszerekből kerül a szervezetbe, a 80%-ot viszont a máj állítja elő részünkre,...LDL/ HDL...

    Mindkettőnek, a kókusz és pálmaolajnak (és az összes telített zsírnak) megvan az a hasznos tulajdonsága, hogy stabilak, sem az avasodás nem jellemző, (eltarthatóságuk akár több év) és magasnak számító 200 Celsius fok hőmérsékleten is megtartják kémiai szerkezetüket. Az állagukat tekintve hidegen, (hütőben tartva) kemények mint a zsír, (ez még nem jelenti azt, hogy hidrogénezettek) szobahőmérsékleten pedig olvadoznak.
    Azok használják, akik nem tudnak lemondani a zsírban (olajban, mindegy) sütéssel készült ételekről. Sokan kedvelik. Igen, a Meki is pálmaolajat használ, a sültkrumpli ugye egy ilyen étel... Pont ebben rejlik a bibi, hogy ki mindenki használja még? A válasz az, hogy sokan és ipari méretekben.
    A pálmazsír véleményem szerint tömeges használata miatt aggályos, a trópusi területek monokulturális pálmaültetvényei hatalmas konkurenciát jelentenek az eredeti őshonos erdőknek. Biodízel és hőerőművek is eszik, képzelem, hogy termesztése milyen óriási méreteket ölthet a világban.

    Ilyen globálisan is hátrányos információ még nem derült ki a kókuszolajról, úgyhogy részemről ezt preferálom, de csak ha magas hőmérsékleten sütök, mert nem bírom megállni, hogy zsírban sült ételt ne egyek. (Vagy disznózsírt ugye, ami a koleszterintartalmát kivéve nagyjából ugyanezekkel az előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.)
    A telítetlen zsírsavakat meg igyekszem bevinni, így úgy amúgy. Nem elsősorban a telítetlen zsírokban, olajokban való sütésben a látom a beviteli forrást, hanem ezeket a zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, (hal, lenmag, zöldségek... étrendkiegészítők, ha másképp nem megy.
    Szóval szerintem nem az a baj a zsírokkal, hogy mennyire telítettek, hanem, hogy ki mennyit fogyaszt belőlük, és mivel együtt eszi őket és hogy termelésük globálisan mivel jár együtt. Üdvözlet Győrből Tara!

    VálaszTörlés
  18. Kicsinek bizonyult ez az ablak a kommentemhez. Máshol kellett volna megírnom és bemásolnom. A kicsi hozzászólási ablakban átláthatatlan lett a szöveg, így maradtak benne hibák, amiket már nem tudok javítani. Bocs.

    VálaszTörlés
  19. A lenmagolaj nem is alkalmas sűtésre!!! Már a napfény melegétől elkezd bomlani. Nem véletlenül van barna üvegben. Idíóta egy cikk ez :))

    VálaszTörlés
  20. ha pálmaolaj akkor számomra egyértelműen N.E.M.!!! - nagy betűvel,hangsúlyosan,felkiáltójellel. nekem a kitermelés/előállítás környezetre/élővilágra gyakorolt hatása is hangsúlyos szempont.
    becslések szerint az elmúlt 20 évben a pálmaolaj ipar miatt az orangutánok élőhelyük 90%-át elveszítették, és napi akár 10 egyed is életét vesztheti vagy azért mert elevenen ég el a tűzben (felégetik a tarlót,újraültetik), vagy a munkások verik/lövik őket agyon, mert szerencsétlen állat korábbi élőhelyére téved élelem után kutatva. mindenkinek el kéne olvasni ezt a 2 cikket, mielőtt pálmaolajat vagy azt tartalmazó készítményt vásárol. gazdaságilag megéri X embernek, de ilyen áron? :( ésszel kell vásárolni ezt is, minősített helyről, vagy sehogy sem.
    http://www.greenfo.hu/hirek/2013/10/15/napi-6-12-orangutan-pusztul-el-a-palmaolaj-miatt
    http://wwf.hu/archivum/2008ev/1/europa-elso-hitelesitett-palmaolaj-importja

    VálaszTörlés
  21. Az én problémám az, hogy az éttermek sok szépet és jót közzétesznek a konyhájukról, de semmit sem arról, hogy milyen zsiradékot használnak a sütéshez és a főzéshez. Jó nevű helyi vendéglőkben veszünk részt az előfizetéses étkezésben és kérdésemre már a harmadik helyen adta a felszolgáló azt a választ, hogy pálmazsírt használnak. Először csak azért kérdeztem rá, mert elég erős, különös mellékízét éreztem a sülteknek épp úgy, mint a panírozott húsoknak. Megkérdeztem, hogy miért ezt használják, vállrándítás, vagy nem tudom volt a válasz. Aztán utánanéztem a pálmazsírról tudni érdemes infóknak és az eredmény erősen aggasztó. Anyagi megfontolásból meg lehet mérgezni a vendégeket? Nem elég az, hogy élelmiszeriparunk is nyomatja belénk a számtalan vegyi anyagot, tartósítót, ízfokozót, állagjavítót, színezéket, egyebet?

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...