2010. július 3., szombat

Szépség és erény


Amilyen az, ha egy lantjátékos fellép nagyszerűen öltözve, aranyozott köpenyben, tarkán hímzett bíborpalástban és aranykoszorúval melyet nagy, ragyogó gyöngyök ékesítenek, igen díszes, arannyal és elefántcsonttal kivert lantot tartván a kezében, ezenkívül ő maga, alakja, külseje, és termete is illik e pompához, de miután a kellékekkel nagy várakozást kelt a nép között és a síri csendben idétlen hangon hirtelen énekelni kezd, s azt testének rút lejtésével is kíséri, minél inkább díszes a ruhája, és minél nagyobb várakozást kelt annál jobban kinevetik és megvetéssel elkergetik.

Ugyanilyen, ha valaki magas poszton nagy és fényes gazdagság birtokában, a sors ajándékaiban és a természet minden javában bővelkedik, viszont híjával van az erénynek és a művészeteknek melyek az erény tanítómesterei, mennél gazdagabb, előkelőbb és tekintélyesebb a többi dologban, annál jobban kinevetik és megvetéssel kirekesztik a derék emberek mindenféle gyülekezetéből.

Rhetorica ad Herrenium

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...