2010. augusztus 8., vasárnap

Készítsünk sajtot - avagy paleo light


Hosszabb tépelődés után úgy döntöttem, picit átformálva magamévá teszem a paleo étrendet. Ami annyit jelent, hogy több évi vegaság után visszahozom az étrendembe a halat, és valamennyire, nagyon ritkán a csirke- és pulykahúst. Más húsféléket nem. Szendi Gábor könyve szerint elhagyom a gabonaféléket - kivéve a zabot - ezzel sajnos az általam annyira szeretett teljes kiőrlésű kenyeret is. Elhagyom a tejet és a tejtermékeket, ezek nagy fogyasztója eddig sem voltam - kivéve a kemény sajtokat. Azok maradnak, de megpróbálom a Nánáról beszerzett igazi, legelészős és gyógyszermentes állatok tejéből magam elkészíteni. Az ajánlás ellenére nem hagyom el a hüvelyeseket, mert akkor a napi szükséges fehérjét nehezebben tudom magamhoz venni. Különösen télen, amikor alig van firss zöldség.

Elhagyom viszont a krumplit és a rizst teljesen, ez sem lesz könnyű. És hogy mi az okom minderre? Minden igyekezetem, futógép, mérsékelt kajamennyiség ellenére rakódnak rám a kilók és ez nem tetszik. Van egy jóképű, vékony, klassz pasim (aki a férjem) én pedig dundisodjam mellette? Na nem. De a többi okom is éppen elég lenne: hiába éreztem úgy, hogy egészségesen táplálkozom, ha a gabonák, vagy egyszerűen csak a magas glikémiás indexű ételek ártottak nekem, még ha nem is tudtam róla. Nem jók ugyanis a leleteim. Magas koleszterinszint - bár ez Szendi könyve szerint nem baj, és még pár eltérő érték, amivel elégedetlen vagyok. Váltanom kell tehát, aztán majd egy újabb laborvizsgálat dönti el, jó-e ez az út. Zé velem tart, megfelel neki az új étrend, ez jó.

De térjünk is rá a sajtra:

Házi sajt

Hozzávalók:


1 l tej jó helyről
50 dkg tehéntúró ugyanonnan
5 dkg vaj,
1 tojás,
1 mk.só,
1 mk. őrölt kömény vagy őrölt, száritott rozmaring, esetleg fokhagymapor,
késhegynyi szódabikarbóna.

Felforraljuk a tejet, és a túrót belemorzsolva egyszer felfőzzük. A tűzről lehúzva 5 pecig állni hagyjuk, majd szűrőbe öntve lecsepegtetjük a levét. Felolvasztjuk a vajat, beleforgatjuk a túrót, es állandóan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg nyúlóssá nem válik.

A tojást az ízesitőkkel es a nyúlos túróval simára keverjük, még 1 percig a tűzön hagyjuk. A tűzről levéve elkeverjük a szódabikarbónával, és alaposan kizsírozott kis tálba öntjük (zsírozás helyett használhatunk folpackot).

Másnapig hűvös helyen állni hagyjuk, majd tálra borítjuk a szép kis kerek sajtot. Még egy napig szárítjuk szellős, hűvös helyen, mielőtt felszeletelnénk.

Fűszerezesi ötlet: snidling, kapor, őrölt kömény, frissen préselt fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...