2011. március 19., szombat

Tavaszodik, ha lassan is


Múlt héten volt pár szép nap, elkezdtük a kerti munkákat. Mit mondjak, jólesett. A hosszú tél után alig várom, hogy mehessek a szabadba, mozogni, érezni a föld illatát, élvezni a napsütést.

Megmetszettem a rózsákat, Zé a szőlőt, a ribizkét meg amit még kellett. A gyümölcsfákhoz nem nyúlunk, tavaly megfiatalítottuk az almát, a többit nem bántjuk. Hadd éljenek úgy, ahogy szeretnének.

A veteményesről eltávolítottuk a téli takarót, a sok szalmát. A permakultúra szerint műveljük a kertünket, de ezt már tudjátok. Nincs őszi szántás meg ásás sem, élni hagyunk minden kis apró élőlényt, talajlakót, hadd segítsenek nekünk jó kis biokertet nevelni. Még ősszel letettük a borsót, répát, salátát, paszternákot és a hagymákat, utóbbiak szép nagyok már, elindultak a takaró alatt. Most a spenóttal, retekkel, tépősalátával, petrezselyemmel folytattuk, és tettünk le krumplit is, nem túl sokat, de lesz azért télre jó kis biokrumplink. Tavaly nem volt krumplibogarunk egy sem, remélem, idén sem lesz.

Vetésforgó szerint dolgozunk, nem ugyanarra a helyre kerülnek a növénykéink és azt is tudjuk már, melyik milyen szomszédságot szeret. Törődünk velük, figyeljük, pátyolgatjuk őket, cserébe jó termést kapunk. Még mindig van tavalyról céklánk, sárgarépánk és sok csicsókánk.

A hagymás növényeink is beindultak, a krokusz már virágzik, mint a képen, sárga, lila színekben tündököl. A fotó a képgurué, de ha eláll az eső, fotózunk majd, rengeteg a hóvirágunk, ibolyánk is. Ja, és hamarosan szedhető lesz a medvehagyma, amit tavaly betelepítettünk a kertünkbe, mielőtt védett növénnyé nyilvánítják és nem hoztatunk az erdőből. Csodálatos vértisztító, ki ne hagyjátok, ha szedni nem tudtok, vegyetek a bioboltban. Itt a Bakonyban sok lelőhely van, megyünk is érte hamarosan.


6 megjegyzés:

  1. Pöti leányom a hétvégén -Mecsek túrán- már szedett friss medvehagymát. Én is tudok egy remek lelőhelyet Kercseliget felett. Szép napot.

    VálaszTörlés
  2. A Mecsekben picit enyhébb az éghajlat, mint itt nálunk a Bakonyban. De azért jövö héten megnézzük az erdőben, hátha már szedhető:) A miénkből nem szedünk még, erősödnie kell.Szép napot neked is!:)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a Visztula forrásvidékén is előbújt már a medvehagyma, már a kertünkben is. Ma még biztos nem sugároz...

    VálaszTörlés
  4. Olvasom a blogodat és Tibor bá'-t is. Éppen eléggé ijedt vagyok. Mi a manó lesz velünk? És szerencsétlen japánokkal?:(

    VálaszTörlés
  5. Ezt Kuroszava megálmodta előre. Rémálom volt a javából és most valóság.
    Én akkor, 20 éve láttam is a filmet...

    VálaszTörlés
  6. Ijesztő, de komolyan. Vajon így jön az összeomlás? Lépésenként? Persze tudom a választ. Így.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...