2012. július 22., vasárnap

A helyes táplálkozás megértése


Jó lenne, ha végre mindenki megértené, hogy az egészség kulcsa abban van, hogy teljes értékű, valódi ételeket együnk, és ne nutrienseket. Ne szénhidrátot, fehérjét, meg zsírt, meg omega 3-at, meg akármit, hanem ételeket. Nincs szükség méregdrága vitaminokra, táplálékkiegészítőkre, még árthatnak is, valamint sokba kerülnek. Nem jók az olyan étrendek sem, amelyek valamit kizárnak - akár szénhidrátot, akár zsírt, vagy mostanában már a gyümölcsöt is (agyrém) mert azzal jár, hogy felborul a harmónia és másból túleszi magát az ember. Aki érzékeny valamire, tejcukorra, gluténre, nyilván ne egyen. De az egészségeseknek feleslegesek az ilyen korlátozások.

A szervezetünk okos, sokkal okosabb, mint ahogy azt gondoljuk.Itt van például a spenót. Ha esszük, egy sor tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, valóságos biokémiai kavalkáddal állunk szemben. De legyen az bármilyen étel, így van.

Amikor az étel kapcsolatba kerül a nyállal, a szervezet elkezdi a maga varázslatát, beindul az emésztés folyamata. A táplálékban található minden egyes vegyület többféle, csakis rá jellemző módon lép kölcsönhatásba egymással, valamint a szervezet kémiai anyagaival. Végtelenül komplex folyamatról van szó, lehetetlen precízen, minden részletre kiterjedően megérteni, hogy az egyes kölcsönhatásokra hogyan kerül sor.

A táplálékokból származó kémiai anyagok reakciósorozatok részeivé válnak, amelyek összehangoltan működnek együtt a jó egészség érdekében. Sejtjeinken és egész szervezetünkön belül bonyolult mechanizmusok őrködnek e vegyületek működésének harmóniája  felett. Ezek a kontrollmechanizmusok döntik el melyik vegyület pontosan hova kerüljön, milyen mennyiségre van szükség az adott kémiai anyagból és az egyes reakciók mikor menjenek végbe. Beveszünk egy B komplex vitamint például, olyan, mint a lórúgás, legjobb esetben is méregként kiválasztja a szervezetünk, nem tud vele mit kezdeni. Jó, ha egyéb bajt nem generál. Nem mi döntjük el, mennyi kell belőle és mikor, hanem a szervezetünk. Pici kell belőle, és lassan szívódik fel. Akkor és úgy, amikor és ahogy szükség van rá. Olyan ételeket kell enni, ami tartalmazza és majd a szervezetünk megoldja a hogyan, mikor és mennyi kérdését. Ezért kell változatosan étkezni.

Testünk e végtelenül összetett reakcióhálózata azért alakult ilyenné, hogy a természetben előforduló teljes táplálékokat maximálisan hasznosíthassa. A teljes, valódi táplálékon van a hangsúly.A mostani trend szerint hol az egyik, hol a másik specifikus tápanyag vagy vegyület erényeit emelik piedesztálra, helytelenül. Most éppen a szénhidrát a mumus, helytelenül.

Szervezetünk megtanulta, hogyan hasznosítsa a táplálékba csomagolt  kémiai vegyületeket. Némelyiktől megszabadul, másokat felhasznál és a megfelelő helyre épít be. De csak a valódi táplálékot ismeri fel. A többi megbetegít.

Nincs sok értelme azt gondolni, hogy a táplálékkiegészítőként szedett, a többitől elkülönített, sokszor nagy dózisú tápanyagok, vitaminok helyettesíthetik a teljes táplálékokat. Ráadásul előre nem látható mellékhatásaik is lehetnek.

Hatalmasra fejlődött ez az iparág, az óriási profit kiváló ösztönző. Bőven akad, aki veszi, eszi, a média azt mondja, amit az emberek hallani szeretnének. A vásárlók nagy többsége abban a tévhitben él, hogy a pénzéért egészséget vesz. Ez volt dr. Atkins receptje is. Fehérjékben és zsírokban gazdag étrendet ajánlott (szinte teljesen mellőzve a szénhidrátokat) vagyis feláldozta a hosszútávú egészséget a gyors haszon reményében - majd a saját kiegészítőinek szedésére biztatott, hogy kiküszöbölhesse a székrekedést, az édesség utáni sóvárgást, a folyadék visszatartást, a kimerültséget, az idegességet és az álmatlanságot (hasonló problémák adódnak a paleóból is, van aki bevallja, van, aki nem).

Mindenféle vitamin nagyon fontos. De csakis akkor, ha teljes táplálékok, és nem szintetikus készítmények formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki az elkülönített tápanyagok, vitaminok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól. És sok esetben nemcsak pénzkidobás, hanem ha a mellékhatásokat nézzük, veszélyes is lehet.

Tudom, mert mondják, hogy a mai zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak annyi vitamint, ásványi anyagot, mint a régiek. Igen, írtam korábban, hogy minden a talajtól függ. És a talajt már rég kizsigerelték. Akinek kertje van, szánjon rá időt, energiát, és a tuják meg pázsit helyett alakítson ki veteményest. Megéri. vagy akinek nincs kertje, városban, lakásban él, neveljen pár dolgot cserépben. Nem nehéz. Vagy ha még ehhez is lusta, vagy egyáltalán nincs ideje, mondjon le pár dologról: kávé, cigaretta, alkohol, stb. és vegyen biogyümölcsöt, zöldséget. Vagy menjen kirándulni és szedjen az erdőben, réteken zöldeket: libatopot, kövér porcsint, pitypangot, egyebeket. Mindenképpen olcsóbb és jobb, mint a táplálékkiegészítők.

(a biokémiai okosságokat dr. Campbelltől vettem át.)


5 megjegyzés:

  1. Mindennél egyszerűbb otthon sopánkodni a rossz helyzet miatt, s közben felveri a gaz a kerteket, udvarokat.
    Nógrádban jártam tegnap, csodás dimbes-dombos, lágy lankás táj, művelésnek, állattartásnak stb nyoma alig-alig látszott.
    Pedig lehetne ültetni, vagy legeltetni, vagy növényt gyűjteni, de nem...
    Vajon mikor tér végre magához az a vidék?

    VálaszTörlés
  2. Így van, ahogy mondod. Itt a falunkban is elég kevesen veteményeznek, az állattartásról nem is beszélve. Szépen rendben tartottak a kertek, de ahogy látom, amikor sétálgatunk, sok a díszkert. Nem ismerik a hasznos "gyom"növényeket, nem eszik a csalánt, a libatopot. Igyekszem magyarázgatni, hogy mi mire jó, van, aki megfogadja a tanácsokat és eszi. Csak tudod az a bajom ezzel, hogy a legnehezebb az emberek becsontosodott szokásait megváltoztatni. Okoskodónak sem akarok tűnni. Ott van például a csicsóka. Irtóra lebecsülik, pedig igazi túlélő növény, ha az van a kertben, legyen bármilyen cudar a világ, éhen halni már nem kell. Dióval kiegészítve át lehet vészelni a telet, nyáron meg ott vannak a zöldek:)

    VálaszTörlés
  3. Jó a cikk, köszi a linket. Valahogy én is így gondolom, a megszokott rögeszmém fenntartásával, miszerint a szénhidrátot minden korábbi megszokáshoz képest messze túlfogyasztjuk :)

    A kertészkedés majd akkor fog visszatérni, ha jön egy nagyobb gazdasági válság. Az amcsi 'great depression' idején még a járdaszegélyeken is ültetvények voltak, és ez (sajnos) hamarosan újra ránk köszönhet. Amíg fillérekért lehet venni a műföldben és műfénnyel nevelt műnövényeket, addig az embernek tojnak a kertre.

    VálaszTörlés
  4. Szénhidrát és szénhidrát között óriási különbség van, ahogy te is tudod. De szükség van rá. Írok majd erről is egy posztot hamarosan.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom kit, hogyan érek el leginkább, terjesszétek, hátha valakinek érdekes:) Üdv Szilvi

    http://aprod.hu/hirdetes/tavmunka-ujsagiro-IDhtCK.html Magyarország elsőszámú szakmai blogmagazinja, a Felsőfokon.hu környezetvédelmi blogger munkatársat keres.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...