2012. augusztus 10., péntek

A szénhidrátokról


Úgy érzem, nem hiába foglalkoztam annyit az elmúlt két évben a táplálkozással. Rengeteg könyvet megvettem, elolvastam, még több angol és magyar nyelvű ilyesmivel foglalkozó weboldalt. Sok az ellentmondás, sok az egymásnak homlokegyenest ellentmondó nézet, de ki lehet szűrni mindebből azt, amit az ember lánya a maga számára hasznosítani tud.

Aki fogyni akar, egyen kevesebb szénhidrátot. Ez igaz, jó gondolat. Nem kell semmilyen ételtípust kizárni annak, aki egészséges. Nem jó a vegánság sem, néha jó húst enni, szükségünk van az abban lévő vitaminokra. Normál esetben, vegyes, vitamindús táplálkozás esetén nincs szükségünk táplálékkiegészítőkre, mert nem tudja hasznosítani a szervezet (lásd korábbi posztom). A növényi táplálék a leghasznosabb számunkra, erre utal a magas kort megérő népek étkezési módja. Együnk sok gyümölcsöt, zöld leveleket, lehetőleg akkor amikor teremnek és olyat, ami a környezetünkben terem.

A nyers étrend nyáron hasznos lehet, télen inkább fűtő hatású ételekre van szükségünk. Ilyenkor lehet zsírdúsabban táplálkozni, annak, aki a zsírt jól emészti. Ehetünk több diót, mandulát, legjobbak a természetes zsírok. Jobban esik a meleg étel, a párolt zöldségek, főzelékek. Nyáron a saláták, friss gyümölcsök.

Tejterméket az egyen, akinek semmi problémát nem okoz. A gluténérzékenyek se tejet, se kávét ne fogyasszanak.  Úgy általában elmondható, hogy valódi ételekre van szükségünk, semmi adalékanyagosra, vegyszeresre, semmi olyasmire, amit dédszüleink nem ismertek volna fel ételként (mondta valaki nagyon okosan).

A Harcosok étrendje a legremekebb könyv, amit ebben a témában olvastam, bár a számomra teljes egészében nem követhető, de nem is gondolom, hogy követnem kellene bármilyen könyvet is. Megtanultam az összesből amit kellett, és kialakítottam a magam étrendjét, olyat, ami nekem jót tesz, amit jól emésztek. És ez a fontos.

Van viszont valami, amit érdemesnek tartok közreadni a könyvből, és ez a szénhidrátokra vonatkozik. Nagyon jól elmagyarázza, miért van szükségünk szénhidrátokra - egyben azt is megtanultam ebből, miért tévút a ketogén étrend. Nem beszélek itt és most a cukorbetegekről, nem tudom, számukra mi a helyes, de gyanítom, hogy a ketogén étrend nekik sem lehet tökéletes. Húst hússal, zsírt zsírral enni eltúlzott, most is azt vallom, hogy hosszú távon megbetegít.

Nézzük tehát a szénhidrátokat: a szénhidrátok, mint fő tápanyagforrás még mindig nyitott kérdés. Amióta dr. Atkins forradalmian új étrendje, A zóna, a Protein Power diéta bestseller lett, a szénhidrátok lettek az ügyeletes rosszfiúk. Kétségbeesetten lefogyni vágyó emberek milliói tesznek kísérletet ezekkel a szénhidrátszegény vagy - mentes divatdiétákkal. Sokan e diétázók közül eleinte veszítenek súlyukból, de később többet híznak vissza, mint amennyit leadtak.

A szénhidrátszegény diéták elmélete szerint, ha nem áll rendelkezésre szénhidrát, az ember fogyni fog, mert a szervezet zsírégetésre kényszerül, hogy a zsírból állítson elő cukrot magának, ami az élethez nélkülözhetetlen. Ez a trükk. Viszont a szénhidrátok megítélése - minthogy a szervezet üzemanyaga - nem ilyen egyszerű. A low-carb diétaguruk legfőbb érve, hogy a szénhidrátok nem esszenciális tápanyagok, ezért roppant jól megvagyunk nélkülük.

Néhány tény a szénhidrátok szerepéről. Gyakorlatilag minden növényi táplálék és tejtermék tartalmaz természetes előforduló szénhidrátokat. Az emberek már jóval a gabonák és a finomított cukor előtt megismerkedtek e földművelés előtti ételekkel. Jól alkalmazkodtunk az ősi ételekből származó teljes (feldolgozatlan) szénhidrátokhoz. A szénhidrát mint üzemanyag fontos szerepet tölt be túlélésünkben, nézzük, miért is:

az agynak vegyes - szénhidrátból, fehérjéből és zsírból álló - üzemanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Fő energiaforrása a szénhidrát. Az agy nem megfelelő ellátása ezzel az üzemanyaggal kimerültséghez, letargiához és depresszióhoz vezethet. A vegyes üzemanyag létfontosságú agyi funkciók működését látja el: energiatermelést, hormonok és neurotranszmitterek szintézisét, az agysejtek táplálását. A szénhidrátok krónikus hiánya kínzó cukor iránti sóvárgást eredményezhet, ami megszállott faláshoz vezethet.

A szénhidrátok közrejátszanak a kortizol (stresszhormon) kiegyensúlyozásában. Az inzulin(hormon) fontos szerepet játszik a kortizol hatásának ellensúlyozásában. Ez az egyik oka annak, hogy akik stresszesek, hajlamosak szénhidrátban gazdag ételeket enni.  Nagyon fontos az is, hogy szénhidrátok híján nem termelődik elég szerotonin. A szerotonin egy neurotranszmitter az agyban, amely nélkülözhetetlen a nyugodtság, boldogság és pihentség érzéséhez.

A szerotonin a melatonin(hormon) építőköve is egyben. A melatoninszint csökkenése alvási rendellenességeket (és egyebeket) okozhat. A melatonin hatékony antioxidáns hormon, úgy tartják, hogy rákmegelőző és öregedésgátló hatása van. Minél idősebb valaki, annál kevesebb melatonin termelődik az agyában. Azt is mondják, hogy a melatoninszintet magasan tartva fiatalok maradhatunk:)

A szénhidrátok más módon is segíthetik a fiatalság megőrzését. Kritikus szerepet töltenek be egy fontos anyagcsere folyamat táplálásában a májban. A pentóz-foszfát ciklus felelős a nukleotidok, az RNS, a DNS és az energiamolekulák , valamint a leghatékonyabb endogén antioxidáns  enzimek (glutation-peroxidáz és szuperoxid-dizmutáz) szintéziséért. A szénhidrátok krónikus lecsökkentése leállíthatja e fontos anyagcsere folyamatot, veszélybe sodorva ezzel a szervezet képességét, hogy energiát termeljen, megfiatalodjon és ellenálljon az öregedésnek.

A szénhidrát a legtisztább és leghatékonyabb üzemanyag az energiatermeléshez. A szervezet toxikus melléktermékek nélkül alakítja a szénhidrátokat energiává. Viszont ha arra kényszerül, hogy fehérjéből vagy zsírból nyerjen energiát, toxikus melléktermékek keletkezhetnek, például ammónia, nitrátok, szabad gyökök vagy oxidálódott zsírsavak, amelyek mindegyike megterheli a teljes anyagcserét.

A szénhidrátok hatékonyak, mert gyorsabban bomlanak le, mint a fehérjék vagy a zsírok. Az izmok és a máj lemerült glikogénraktárainak gyors feltöltése által a szénhidrátok a leghathatósabb azonnali energiaforrások.

Egy napi adag komplex szénhidrát a pajzsmirigyhormonokat optimális szinten tartja. Az egészséges pajzsmirigy szabályozza a testünk hőmérsékletét, megőrzi anyagcserénk érintetlenségét.

Látható, hogy a krónikus szénhidráthiány milyen negatív hatással lehet a testünkre és az elménkre hosszú távon. Veszélybe sodorhatja hangulatunkat, energiánkat, anyagcserénket, még azt a képességünket is, hogy fiatalok és életerősek maradjunk.

Nálam a szénhidrát jelenleg: sok gyümölcs

forrás: Ori Hofmekler: Harcosok étrendje (fordította Jilly Dávid)



20 megjegyzés:

  1. Írj egy könyvet a tudásoddal. Nem viccelek! :)

    VálaszTörlés
  2. Aranyos vagy:) Hááát, ha valami fogyókúrás címe lenne, el is lehetne adni. Az mindenkit érdekel. Majd még meggondolom:) Ahogy körbenézek a neten, a bloggerek közül sokan írnak/írtak szakácskönyvet. Az is nagyon kelendő. Mindenki enni akar és fogyni:) De mintha ez a kettő nehezen menne együtt:) Szakácskönyvet biztosan nem írnék. De egy életmódról gondolkodós könyv nem lenne rossz.

    VálaszTörlés
  3. Ne máááár:) Eszemben sincs könyvet írni. Van elég dolog a kertben. Ja... és a kutyácskámmal. Nagyon beteg:(

    VálaszTörlés
  4. Télen olvasok:) sokat, sokat.

    VálaszTörlés
  5. Bocs, nem tudtam hová beírni, Gábor blogján nem akartam félrevinni a témát...
    Ezt nézd végig, hátha hoz valamit...
    http://vimeo.com/channels/biologika/25531358
    Ez is beválik, bár ez nem a BEMER.
    Én a béta blokkolót dobtam ki legelőbb, mert megtudtam, hogy az pár év múlva cukorbetegséget generál. (Csabával konzultálj esetleg róla)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Anna. Megnéztem a videót, ismerem az Új Medicinát, bár nem behatóan. Érdekes dolgokat mondott. Ez a béta blokkoló harmadik generációs, nem avatkozik az anyagcserébe (Nebivolol) már ha az orvosnak hinni lehet ebben a kérdésben. Nehéz ügy ez. Vissza kellett venni a gyógyszereimet, tegnap este megint rosszul lettem, felment 212/118-ra. Minden ok nélkül. a BEMER-t nem tudom megvenni, már csak nyugdíjból élünk, éppen hogy.

    VálaszTörlés
  7. Én is! Mármint nagyon-nagyon kis nyugdíjból és egyedül...
    A Bemert eleinte csak béreltem, hogy naponta aludhassak rajta, mert igazából csak úgy használ. De lizingelni is lehet. Smirgli a Vaterán talált maguknak, leárazva.
    Többen is összeadhatjátok a családban (végül nálunk is így lett, most napközben sokszor átjönnek és kezelem őket is, főleg anyukámat)
    No, ezek csak ötletek. Szerintem az egészséged miatt megérné!

    Még egy ötlet, amikor felszalad a vérnyomás, próbáld ki, meginni egy pohár vizet és kb. félóra múlva lezuhanyozni. Nekem sokszor segített.
    Én nem hirtelen hagytam el a gyógyszereket, hónapokig kicsinyével csökkentettem. Már csak egyhatodot szedtem, mikor elhagytam végleg, de izgatott a dolog, féltem a következményektől (meszes erek stb), ezért vágtam bele a bémerezésbe.
    Nem akarlak rábeszélni, csak mondtam egy-két szempontot.

    Az Új Medicina engem most nagyon izgat, szerintem nem ütközik a paleóval. Úgy tűnik nekem, hogy kiegészítik egymást (bár állítólag Gábor erről másként vélekedik...)
    Velük is konzultálhatnál, van az oldalukon elérhetőség.

    szorítok neked...

    VálaszTörlés
  8. Akkor hasonló helyzetben vagyunk:) Megértjük egymást. Bizony megérné a Bemer, de egyelőre esélyem sincs rá. Rohannék érte, hidd el. Ha nagyon rosszul vagyok, úgy 220 környékén forró lábfürdőt veszek, valamennyire leviszi, és elsősegély gyógyszerként kaptam Tensiomint, abból beveszek egyet. Nagyon szeretném elhagyni a gyógyszereket. Meglátom, mit hoz az étrendváltozás, attól is várok eredményt.

    Dr. Adamonak (AB0 vércsoport) van egy új könyve a szív és érrendszeri betegségekről, mit egyenek az ilyen betegek vércsoportonként, még azt is próbálom betartani a paleó mellett. Kevés húst eszem, inkább halat, tojást, zöldségeket, gyümölcsöt meg mandulát, diót. És nagyon keveset eszem.

    Azt írja egyébként, hogy a 0 és B vércsoportúak a húsevők, az A-nak nagyjából árt az állati fehérje, nincs enzimük a feldolgozásához, az AB (mint én is) szintén inkább szénhidrátevő, mértékkel ehet húst, de nagyon keveset, főleg bárányt és pulykát, halat is. Érdekes lenne tudni, hogy akinek bevált a paleó, milyen vércsoportúak. Adamo szerint az eszkimók pl. vagy egyéb északi hús-és halevő népek 98%-ban 0-ás vércsoportúak.

    Nagyon megkérdezném Gábor blogjában de nem merem, mert tudom, hogy ő teljes hülyeségnek tartja a vércsoportok szerinti táplálkozást.

    Megnézem majd én is közelebbről az Új Medicinát. Anna, te mit mozogsz? Sétálsz, vagy kertezel, vagy sportolsz is valamit?

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. bocs, kétszer írtam a végét! :-)))

    VálaszTörlés

  11. A vércsoportot ne erőltesd! Vagy 10 évig küzdöttem vele, megvontam magamtól minden nem ajánlott dolgot, de nem használt, egyre inkább összeszedtem minden betegséget: vacakolt a szívem, emelkedett a cukrom, a vérnyomásom, romlott a szemem, stb. , (egy véletlen vizsgálaton derült ki mindez). Pedig B vércsoport vagyok, még húst is ehettem (csirke és disznó kivételével)

    D'Adamónál olvastam valahol, hogy az A/AB -nek is megvan a megfelelő enzimháztartása, csak a gabona és a tej fogyasztása hazavágja...
    Már 2007-ben megjelent a szíves és a rákos könyve, megvettem, de már nem használom.

    Mit mozgok? Nem sportolok, csak rohanok mindig , valamit mellékeresni a negyvenezernek :-)Egyébként bajba keserülnék! De van kertem, csirkéket tartok, főként a tojás miatt, van macskám, kutyák, utóbbiakkal rendszeresen sétálni is kell. Kicsit aerobikozok (mondjuk inkább, táncolok). Egyetemista koromban nagyon szerettem túrázni, most épp keresek valamilyen csoportot, ha beleférne az időmbe ( Nordic Walking : no, ez érdekelne). Meglátjuk!

    Szép napot Neked!
    (Kérj a Jézuskától egy Bemert!... Vagy a Mikulástól... Nem tudom, felétek mi a trendi. :-))

    VálaszTörlés
  12. Inkább kétszer írj, mint egyszer sem:) Nem, nem erőltetem a vércsoportot. Lassan ott tartok, hogy már senkire sem hallgatok. A paleó sem hozza a várt eredményt sajnos. Ha már étrend, Paul Jamineté áll hozzám legközelebb, mert szerintem szénhidrátra szükségünk van, ahogy ezt éppen ebben a posztban olvasni lehet. Ne legyen gabona, ez rendben van, ne legyen túl sok gyümölcs, ez is, de néha enni fogok rizst vagy krumplit, amit a paleó tilt. Eddig bírtam csak gyümölccsel, de egyre hidegebb van, ilyenkor már kevésbé kívánom.

    Neked is szép napot, a Bemer sajnos teljesen reménytelen és kérdés, nekem használna-e. Mindenkit másképp rakott össze a természet.

    VálaszTörlés
  13. Szia! Hátha még itt vagy, gyorsan írom : kikísérleteztem a krumpli helyett valami csudát! Fönn van a blogomon, nézd meg, hátha tudod használni. Tegnap dolgoztam még a tökéletesítésén, most sok munkám van, de lefotóztam azt is és igyekszem feltenni.

    http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/09/krumpli-helyett.html

    VálaszTörlés
  14. Ez nagyon jó:) Köszi. Ezentúl olvasni fogom a blogodat, nagyon jó az egész.

    VálaszTörlés
  15. Köszi a méltatást! Nyugodtan használd, minden recept 100 %-os paleós. Sajnos nem nagyon szeretek sütni, inkább főzök. De karácsonyra azért lesz egy két süti is.

    VálaszTörlés
  16. Köszi szépen, használom bizony:) Nagyon jók vannak.

    VálaszTörlés
  17. Hagyományos magyar ételek, paleósítva. Azt hittem eddig, hogy már ismerted őket.
    Régóta főzünk így, a családi recepteket igyekszem honosítani úgy, hogy az ízvilága megmaradjon.
    A kelt tészták ugyan hiányoznak, de még nem tudtam kitalálni rá semmi megnyugtatót.. legalább lenne valami, ami később közömbösítené az elfogyasztott glutént.
    Mindegy persze, anélkül is lehet élni! :-))

    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  18. Még csak most ismerkedem a blogoddal behatóbban. Szép hétvégét neked is!

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...