2009. július 29., szerda

A békesség és öröm tanyája


Vannak házak, amelyekben békesség és öröm tanyázik. Ha megpillant az ember valahol egy ilyen házat, egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Otthonszaga van a füstnek, mely belőle fölszáll. Nevet az ablaka, s az ajtaja hívogat. Az ember érzi benne a békét és a meleget, mely mint a láthatatlan napfény, beragyog mindent maga körül.

Az ilyen ház előtt hamarabb olvad el a hó. Tavasztól őszig virágot terem előtte a rét. Az ilyen ház körül a fák barátságosan lehajolnak és bemosolyognak az ablakon. Az ilyen ház jóvá szelidíti a benne lakó embert. Nyugalmassá, derűssé, bátorrá teszi. Aki építette, hosszú életű lesz és még halálában is érzi a napsütötte fenyőtörzsek illatát, s az örömet, mely elfogta akkor, midőn a bokrétát először tette fel a tetejébe.

Az ilyen házat jó szellemek őrzik. Farkas messzire elkerüli. Jól tejelnek a tehenek, egészséges bárányokat ellenek a juhok. Villám nem sújt a közelébe, zsindelyét nem fogja a tűzhely szikrája. Úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a virág. Mint küszöbön a napfény.

Wass Albert

6 megjegyzés:

  1. Csodás kicsi ház! El tudnám képzelni az életemet benne.
    De láttam már hasonló kis mézeskalácsházban lakó boszorkányt is:(

    VálaszTörlés
  2. Szia Monik:) Bizony, mi emberek nem vagyunk egyformák. Bár azt mondják, senki sem jó vagy rossz csak, bennünk van minden, kérdés, mit hagyunk érvényesülni:) Még a boszorkányok is lehetnek jó emberek, talán csak szeretethiányuk van. A ház meg tündéri:) a miénk nem ilyen lesz, de majd hozok fotókat róla, ha kész lesz, szeretni fogjuk nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Wass Albert soha nem tudta tisztázni magát háborús bűncselekmények, köztük zsidók megölése és hazaárulás vádja alól.
    Az usa kormánya megtett mindent, hogy kikerülje az elszámoltatást.
    Wass végül főbelőtte magát vadászfegyverével, lelkiismerete is odakenődött a falra.
    Csak politikai okok miatt ásták elő írásait, és a román kormány bosszantására emelték a fidesz ideológusai piedesztálra.
    Irodalmi munkássága, hát, felejthető. Csak a felületes, alulművelt olvasó, meg a politikai analfabéta kedveli írásait.

    VálaszTörlés
  4. Caymanos, ha csak egy könyvet is olvastál volna tőle, nem beszélnél így az irodalmi munkásságáról.

    Vannak olyan vélemények Wassról, mint a tiéd. És ellenkező vélemény is akad bőven. Nem foglalkozom Wass Albert politikai múltjával. Az írásai viszont megérintettek, szeretem. Valószínűleg azért, mert felületes vagyok, alulművelt és politikai analfabéta.

    VálaszTörlés
  5. Sajnos eleget kellett olvasnom, mi adtuk ki majdnem az összes művét.
    Hetven százaléka ma is raktárban van.
    Valahogy nem viszik.
    Pedig sulykolják keményen a jóember nevét, mossák vele az agyakat.

    VálaszTörlés
  6. Szóval a Kráter Műhely Egyesületnél dolgozol. Tudnád, hogy irigyellek. Elég nagy könyvtáram van, de még sokkal több könyvet szeretnék. Muszáj begyűjtenem Krúdy összest, valamint Tormay Cecile összest (most éppen ők a kedvenceim, Krúdy újraolvasás, Tormay új.) Hogy aztán öregkoromban, amikor a hamut is mamunak mondom majd, leüljek a kandalló mellé és csak olvassak,olvassak.Igen, Wass Albertet is.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...