2010. augusztus 13., péntek

Tejszínes kapros pulykaragu



Nem gondoltam, hogy előfordul velem, hogy húsos recepteket közlök a blogomban. De így van és vállalom. Változik az ember folyamatosan, keres, kutat ha egészségesen szeretne táplálkozni. Nálam a korábbi nem vált be. Nem éppen a vegaságra gondolok, sokkal inkább a gabonákra, a rizsre, a krumplira. Elhagytam ezeket, a recepteket figyelve tapasztalni fogjátok, mi mindenre cseréltem. Negyedik hete élek így, a tapasztalatokról majd október végén írok, akkor lesz egy újabb laborvizsgálat, megírom, mire jutottam.

Na de nézzük a receptet.

Hozzávalók:

40 dkg pulykahús, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanálnyi repceolaj, 2 dl zabtejszin, 2 ek. zabliszt, 1 csokor friss kapor, 1 késhegynyi tört fehérbors, só


A húst kis kockákra vágjuk,megsózzuk, és a vajon fehéredésig pirítjuk. Közben kevergetjük, hogy minden darab egyformán süljön. Ezután 1 pohár vizet aláöntünk, borssal ízesítjük. A serpenyőt befedve 10 percig főzzük. Közben egy edényben összekeverjük a lisztet a tejszínnel, vízzel felhígítjuk egy kicsit, majd összeforraljuk a pulykaraguval.

Hozzáadjuk a megmosott es finomra vagdalt kaprot is, de a tűzről lehúzva, tovább már nem forraljuk. 10 percig lefedve hagyjuk, mert így adja ki a kapor finom aromáját,illatát.

Nagyon finom kapor helyett tárkonnyal is. Köretnek mennyei hozzá a hamis burgonyapüré mert ugye krumplit nem ehetünk: karalábé megfőzve, mixelve, petrezselyemmel megszórva. Egy próbát megér, nekünk ízlik:)

2 megjegyzés:

  1. Biztos finom,és szépen is néz ki. Szeretem az ilyen ragukat,mindenféleképpen, zöldfűszerekkel is, mustáros citromosan is, stb..

    ( a zabtejszín.. nem tehetek róla, van bennem egy kis csengettyű, ami néha csilingel egyet (bár teszem hozzá, tévedhet)Csilingelt a pálmazsírnál, de a zab'tejszínt' olvasva is ugyanazt érzi"Túl bonyás a paleolithoz nagyon át-tdolgozott "nem életszerű cucc' ezt csilingelte. Aztán lehet hogy csak dilis az a kis csengettyű.
    Dorka

    VálaszTörlés
  2. Nem rossz a zabtejszín pedig, de a rendes tejszín azért jobb, az bizti:) A kókuszzsírnál is csilingeljen a kis csengőd. A paleósok megőrülnek érte, pedig tök rossz az összetétele. Írok majd a paleóról, talán holnap.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...