2010. december 1., szerda

Kemény tél lesz


Egy kedves ismerősömtől, Láncos Ágitól kaptam ma ezeket a híreket e-mailben:

A 2010--2011-es tél lesz a legkeményebb Európában az utóbbi ezer évben. Ennek oka nem más, mint a Golf-áramlat sebességének csökkenése. A meleg, trópusi vizet északra szállító áramlat már nem képes ellensúlyozni az Északi- sarkvidékről délre mozgó, fagyos légtömegek által keltett hideget. A változások már észlelhetők Norvégiában és a többi északi országban.

"Amennyiben a Golf-áramlat megszűnik, Európa egy újabb jégkorszakkal találja magát szemben, és Skandináviát egyetlen összefüggő jégmező fogja
borítani."

A Golf-áramlat sebességének kérdése  2005-ben jelent meg a médiában, amikor is Harry Bryden brit óceánkutató a jó nevű Nature című folyóiratban közzétett egy cikket arról, hogy a Golf-áramlatban keringő víztömeg sebessége 1957-hez képest 30%-kal csökkent. Azóta pedig számtalan tudós kardoskodik -- némelyik csak kakaskodik -- a lassulás/gyorsulás ellen és mellett. S amióta a globális felmelegedést is kapcsolatba hozták az áramlat sebességével, mindenki az áramlatot figyeli.

Az előrejelzések szerint ugyanis emberemlékezet óta nem volt olyan hideg tél, mint amilyen az idei lesz, ráadásul sok hó fog hullani. A jövő év januárjában mínusz 20 és 25 fok közötti lesz a hőmérséklet, és ez a csontig hatoló hideg tartós marad. Az idei télen északnyugat felőli (ciklon) áramlások lesznek a jellemzőbbek, amik nagyobb mennyiségű csapadékot hoznak a Kárpát-medencébe.

Ezek az időszakok 1 illetve 2 hetenként váltakoznak. A front megérkezése előtt jellemzően egyre melegebb levegő áramlik fölénk (ez most van), majd ahogy megérkezik a ciklon, jön a havazás, (december első hetében még inkább eső, havas eső) aztán a ciklon elhagyja az országot, helyét anticiklon veszi át. Ezzel szárazabb de északkeleti, Szibéria felőli hideg levegő érkezik ami erős északkeleti szelet hoz magával, és ez még hidegebb hőérzettel jár. Kezdetét veszi az erős téli lehűlés -5 és -10, de helyenként, főként a hegyekben -10 fok alá is hűlhet a levegő.

Az 1 ill. 2 hetente ismétlődő ciklonok érkezésekor változó mennyiségű csapadék hullhat, zömében hó. Ugyanakkor, ha a nyugat, vagy délnyugat felöl érkező melegfrontok a magasban érkeznek térségünk fölé, akkor a hideg levegő a Kárpát-medencében megszorul. Lesznek olyan térségek, mély pontok, ahol tartósan megmarad a hideg. Ezeket hideg légpárnák okozzák, amik napokig, -6 és -11C° fok közötti éjszakai hőmérsékletet okoznak, de nappal sem emelkedik, vagy alig, 0 fok fölé.

Eddig a levél. Merem remélni, hogy a gázellátásban nem lesz fennakadás, gondolva a városokban élőkre. Nekünk ilyesmitől nem kell tartanunk, fával fűtünk és már jóelőre beszereztük a kellő mennyiséget. 

2 megjegyzés:

  1. Hogy a legkeményebb tél lesz-e, azt nem tudom, de biztosan hidegebbek lesznek ezután a telek. Én is olvastam egy tanulmányt a Golf-áramlat változásáról.
    A tél szép, de csak akkor, ha elég tüzelőnk van.
    Jó, hogy ez az írás elgondolkodtatott a témával kapcsolatban...

    VálaszTörlés
  2. Hatalmas hó van nálunk még mindig, éppen most kezd olvadozni, 5 fok van. Gyönyörű ilyenkor a természet, de mi lesz a földekkel, a belvízzel, milyen lesz a termés jövére, lesz-e egyáltalán? Aggódom.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...