2011. január 18., kedd

Mit eszel?


"Azt hallottam, hogy a régi időkben az emberek száz évig éltek anélkül, hogy megviselte volna őket az idő. Mostanság viszont idejekorán megöregszenek, és alig ötven évig élnek. A környezet az oka, vagy mert elvesztették az Utat? - kérdezte a Sárga Császár.

Quibo, az udvari orvos így felelt:

- régen az emberek követték az Utat. Megértették yin és yang egyensúlyának elvét. Ehhez pedig olyan gyakorlatokat alkottak, mint például a meditáció, amik segítették őket az univerzummal való harmónia fenntartásában. Rendszeresen, kiegyensúlyozottan étkeztek, a megfelelő időben keltek és tértek nyugovóra, kerülték testük és elméjük túlterhelését, óvakodtak mindenféle mértéktelenségtől. Testüket és elméjüket is jól-létben tartották, ezért nem meglepő, hogy száz évnél is tovább éltek.

Napjainkban az emberek más úton járnak. Víz helyett is bort isznak, túlzásba viszik az evést és más ártalmas viselkedést, elfolyatják az esszenciájukat, és kimerítik a rendelkezésükre álló energiát. Izgalmakat és pillanatnyi örömöket hajszolnak, nem érdeklik őket a természetes ritmusok és a világegyetem rendje. Nem irányítják életmódjukat, se étrendjüket, rosszul alszanak. Nem ismerik energiájuk és életerejük megőrzésének titkait. Miért lenne meglepő, hogy már ötvenévesen öregnek látszanak, és nem is élnek sokkal tovább".

Ez a beszélgetés sok-sok évvel ezelőtt hangzott el Kína ura, a Sárga Császár és udvari orvosa között, de ma is aktuális - írja dr. Maoshing Ni A hosszú élet taoista titkai című könyvében .

Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége tartósan befolyásolja esélyeinket a hosszú életre. Dr. Maoshing Ni megvizsgált körülbelül száz, évszázados kort megélt idős embert, elemezte az adataikat, összevetette a legfrissebb öregedés-megelőző kutatásokkal. Az étrendek és a tanulmányok egybeestek az orvos megfigyeléseivel. A matuzsálemek többsége szerény körülmények között élt, inkább az alultápláltság jellemezte őket. Néhányan pedig - jobbára inkább a körülmények, mint a szándékaik miatt- időszakonként böjtöltek.

Főként hüvelyesekből, teljes értékű gabonából, zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból álló étrenden éltek. Húsevő csak elvétve akadt közöttük, ők is csak ritkán jutottak húshoz.

Érdekes. Mi most elhagytuk a gabonát, a hüvelyeseket és a tejtermékeket is az étrendünkből, ki tudja, jól tettük-e? Ki tudja, szükséges-e ennyi megvonás? Olyan káosz van a táplálkozástudomány terén, hogy egyszerűen nem lehet kiigazodni. Most is állítom, hogy nem lehet általánosítani. Nem lehet mindenkinek ugyanaz az étrend megfelelő. Magunknak kell megtapasztalni, mi a jó nekünk.

Viszont amit megállapítottam: bármit ehetünk, ha igen keveset eszünk belőle. Ez lehet a hosszú élet titka:) Kapcsolatba kerültem Szabó Évával, nagyon érdekes személyiség. Sokat tanulok tőle. Legközelebb róla írok majd.

a képen Jan Vermeer festménye, 1664-ből


4 megjegyzés:

 1. Nagyon helytálló és aktuális bejegyzés.
  Csak egyetérteni tudok a leírtakkal.
  Bölcs és egyszerű. Nem is kell más...

  Hódolattal,
  Zsedely

  VálaszTörlés
 2. Igaz, kedves Zsédely, az egyszerű, ami jó. Írtam már arról sokat, mennyire szeretem az egyszerű életet. Most is olyat élek:)

  VálaszTörlés
 3. Nézz be hozzám légy oly jó!
  Hagytam számodra valamit!

  VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...