Elérhetőség


Az emberek azt hiszik, hogy a Tao csak hegyi emberek tündérmeséiből vagy sárkányon lovagoló istenségekről költött titokzatos versekből ismerhető meg. Mások kijelentik, hogy aprólékos szertartások, ijesztő talizmánok és a szellemi megszállottság mélységeiből jövő motyogások szükségesek a megértéshez.

Ez egyszerűen nem igaz. Miért állítanánk mások élményeit a magunké elé? A Tao ott van mindannyiunkban. El kell ismerni, az ember személyes tudatlansága rendszerint elkendőzi nála a Tao belső érzékelését, ez azonban nem jelenti a Tao nemlétét, sem jelentéktelenségét. A Tao mindig ott van, bármikor megtapasztalhatjuk, ha megnyitjuk magunkat előtte.

Vajon süt a nap? Éjszaka követi a nappalt? Kék az ég? Vannak érzéseid? Akkor megismerheted a Taót, közvetlenül és azonnal. Ne késlekedj, ne képzeld magad túlságosan jelentéktelennek. Érezd. Most rögtön. Amíg élsz, a Tao itt van, karnyújtásnyira.

Teng Ming-Tao

Megjegyzések

 1. "Harmóniában kell élni..."
  Kellene.

  VálaszTörlés
 2. Nem könnyű, de lehet. Hidd el.

  VálaszTörlés
 3. Sokkal több lenne a boldog ember, ha figyelnénk a tao egyszerű, sallangmentes útmutatásaira. A ma emberének a csenddel szemben a hangzavar, a nyugalommal ellentétben az adrenalin szint emelés, a pörgés az éltető közeg. Végigrohanjuk az életünket, siettetve a napokat és elfutunk a lényeg mellet, amit az úton kellene észrevennünk.

  VálaszTörlés
 4. Időben észbe kellene kapni. De rá fog kényszeríteni mindenkit az élet. Látjuk, hogy nagy változások előtt áll az emberiség. Remélem, jó irányú változás lesz, bár komoly emberáldozatok árán.

  VálaszTörlés
 5. Ami a léleknek labirintus, az a szellemnek ösvény, így az ösztön bolyong, míg a tudat úton van. Nagyon örülök, hogy rábukkantam az oldaladra, telis-teli van szeretettel. Igazán :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A pálmazsír nem egészséges

Veszélyes-e a gyökérkezelt fog az egészségre?

Élet az élet előtt és után