2011. szeptember 5., hétfő

Szederszedés és szedres kukoricatorta









Csodálatos a Bakony. Csak kilépünk a kertkapun, és máris kirándulunk, kalandos a hegytetőn élni:) Ősz kezdődik, a betakarítás ideje, és nemcsak a kertünk, de az erdő is ad bőven élelmet. Van néhány almafa a közelünkben, igaz, a kertünkben is, termett alma sok, jó lesz a télre. A kökényt, galagonyát, csipkebogyót még nem szedjük, majd ha megcsípte a dér. Harmadik hete járunk szedrezni, de ez már az utolja, nagyon úgy néz ki.

A szeder vetekszik a remek píárral rendelkező fekete áfonyával, rengeteg benne a vitamin és finom is. Ahogy elfogyott a bodzatermés, érkezett a szeder a reggeli turmixomba, két savanykás almával keverem össze és vízzel, jólesik a reggeli edzés után.

Többször is készítettem Zének kukoricatortát, leírom nektek a receptjét, könnyű és mennyei, édes és savanykás íz együtt, méghozzá cukor nélkül.

Feketeszedres kukoricadara-torta

Bio kukoricadarát használok, egy zacskónyit, kb 20 dkg. Négyszeres mennyiségű vízzel felteszem főni, állandóan kevergetni kell, pár rottyanás és kész is. Tegyünk hozzá három evőkanál mézet, pici sót, szórjunk bele mazsolát, kinek-kinek ízlése szerint.

Tortaformának válasszunk egy szép formájú levesestálat, vajazzuk ki, és öntsük bele a kész dara felét.Pakoljunk rá szedret bőven, majd takarjuk be a dara másik felével. Hagyjuk kihűlni - ez nagyjából két óra, utána fordítsuk ki egy tálra. Díszítsük a tetejét szederszemekkel, ahogy a fotón látjátok. Ennyi az egész:)

A fotókat a séta közben készítette Zé, átmegyünk a Vámhegyen, a Várhegyen van a szedres (mi is a Várhegyen lakunk), a lovacskák pedig a szembeszomszédaink:)

6 megjegyzés:

  1. Ó a Bakony! Én is bakonyi lány vagyok, tudom milyen gyönyörű...jó messzire elkerültem, ide a Duna-partra, de a szívem mindig ott jár.gyermekkoromban édesanyámmal szedtük a szedret, a csipkebogyót, juj de szúrt!Köszönöm, hogy a szép emlékeket felevenitetted bennem!

    VálaszTörlés
  2. Szia Annalíz:) Én meg a Dunapartról, a Szentendei szigetről költöztem ide a Bakonyba:) Mindkettő gyönyörű, mindkettő másért. A vizet is nagyon szeretem, de a szúnyogokból elegem lett, itt nincs egy darab sem, sohasem. Nagyon szeretünk itt élni, bár csak 2009 aug-ban költöztünk, de már jól bebarangoltuk a környéket, tudjuk, mit hol találunk gazdag a növényzet és a helybeliek nem foglalkoznak ilyesmivel, a szeder, a kökény megmarad nekünk. Feltéve persze, hogy a turisták nem szedik le, de úgy látjuk, sokan félnek, nem mernek az erdőből enni, nem ismerik a növényeket, virágokat, gyümölcsöket. Pedig rengeteg ehető van, igazi biogyümölcsök:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon irigyellek! Egyszer úgyis visszaköltözöm!

    VálaszTörlés
  4. Ha megteheted, meg is teszed:) Szeretettel várunk:)

    VálaszTörlés
  5. Nekünk itt az Alföldön a kertben van szeder, nagyon szeretjük. El is fogom készíteni ezt az édességet, finom minden összetevője. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. De jó neked:) Mi is kísérletezünk vele, de még nem termett. Tényleg finom a kukoricatorta, és nagyon egyszerű.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...