2012. március 19., hétfő

Komposztáljunk, nem nehéz


Komposztálni nem nehéz. Elég egy árnyas sarok a kertben, ahol ásunk egy kb. 20 cm mély, széles gödröt, oda építjük fel a komposztdombunkat. Fontos, hogy a zöldhulladék a földdel érintkezzen, hogy a talajlakók segítségünkre legyenek a korhadásnál. Mert a komposztálás folyamata mindig korhadás, a dombunknak nem szabad rothadnia.

Egymásra rétegezzük a konyhai zöldhulladékot, a lehullott leveleket, a levágott füvet, a kikapált vadnövényeket, a télen összegyűlt fahamut, egyebeket, felpakolhatjuk akár két méter magasra is, ha összegyűjtöttünk annyi zöldhulladékot. A rétegek közé egy-egy lapát földet szórunk, és ügyelünk arra, hogy nedves legyen a dombunk. Melegre, nedvességre és oxigénre van szükség a korhadáshoz. A meleget a talajlakók biztosítják és maga a bomlás, az oxigént a levegő, amennyiben a dombunkat úgy rakjuk meg, hogy levegős maradjon. A nedvességre mi figyelünk, meglocsoljuk időnként a dombot, ha nagy a szárazság, nincs eső.

Megrakjuk szépen a dombocskánkat, földdel lezárjuk és várjuk, hogy megérjen. Közben nyitunk mellette egy másik gödröt, ahova az új zöldhulladékot tesszük majd. Folyamatosan is készülhet a komposztdomb, minden nap hozzátesszük a konyhai hulladékot is, és csak nyár végén, ősszel zárjuk le, hogy következő év őszére megérjen és jó minőségű, humuszos kerti trágyánk legyen.

A faágakat, gallyakat nem árt felaprítani a gyorsabb bomlás kedvéért. Erre a célra - ha nagy mennyiségű kerti hulladékkal rendelkezünk - akár egy aprítógépet is beszerezhetünk.

Ha nincs elegendő víz a komposztdombunkban, a mikroorganizmusok a kiszáradástól tartva betokozódnak, és nem végzik el a "munkát" rendesen. A nedvességtartalom akkor optimális, ha a kezünkkel beletúrva nem folyik ki a víz az ujjaink közül, viszont a komposzt szépen összeáll, nem porlad szét.

Az oxigénellátás érdekében lazán kell a komposztdombnak állnia, és nem árt időnként átforgatni az egész rakást. Nem nehéz feladatok ezek, ha odafigyelünk picit, akár már három hónap alatt kiváló komposztunk lehet.

A diófák leveleit is komposztálhatjuk. Külön komposztdombot készítsünk, mert a diófalevelekből származó komposztot csak két év múlva használhatjuk fel. Vegyítsük vadnövényekkel, lenyírt fűvel, vagy más fák leveleivel. Érdemes komposztálni, a kwertünk, veteményesünk meghálálja.

14 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó,
    egyszer régebben hagytál a blogomban üzenetet, hogy a blogod a jövőben a saját neveden fog létezni és azután számomra eltűnt, egyszer megtaláltam, de nem lehetett kísérőnek feliratkozni, most véletlenül bukkantam rá és bízva bízok benne, hogy nem a személyem volt a gond, csak a blog átalakítása.
    A komposztálást nagyon pártolom, falun élek, van kertem és hasonló módon komposztálunk, két komposztálóval megoldjuk a zöld hulladék eltakarítását, mint a kertből, úgy a fűnyírás után is és ismét visszakerül a kertbe. Annyi a különbség, hogy a férjem lekerítette és elválasztotta egyiket a másiktól.

    VálaszTörlés
  2. Szia Rózsa! Hogy is lehetne bármi bajom veled, dehogyis. Hiszen éppen azért hagytam üzenetet, hogy találj meg. Valóban átalakításra került a blog, az lehetett a baj.

    Nekünk összesen már 4 komposztgödrünk van, kettő látszik a fotón, kettő pedig egészen hátul van a kertben, azokat a diófaleveleknek készítettük. Jól működik. A fotó tegnap készült, még nem zöldült ki a kert, ha megjelennek a lombok, árnyat adnak majd a domboknak. Jó helyen vannak, nem is látszódnak, nem zavarják a kert szépségét. Tettem fel korábban sok fotót a kertről.

    VálaszTörlés
  3. Már nagyon régóta komposztálok,de mindig elolvasom az erről szóló írásokat.Nagyon köszönöm a tiédet is,mert tanultam belőle.Már néhány éve tudom,hogy át kell tennünk árnyékos helyre a komposztot, nem jó a hely,csakhát ehhez férfiember szükséges,ő meg nem mindig ér rá....
    Locsolni szoktam,mert muszáj.Képzeld, 1x ,egy forró nyáron kigyulladt a domb, még jó,hogy otthon voltam.

    VálaszTörlés
  4. Szia Mammka, komposztálni mindig érdemes. Mi már nem is veszünk trágyát, elég a komposztunk, aztán az erjesztett csalánlé, abból folyamatosan kapnak. Mintha írtam volna már róla korábban. És van, amikor a lenyírt füvet is közvetlenül a veteményesbe teszem.

    Viszont nagyon fontos a mulcsozás, ha nem írtam róla, akkor majd fogok:)

    VálaszTörlés
  5. Minden ötletet köszönettel fogadok!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Na most már én is figyelni fogom a kertezésed, mert van mit tanulni. nem rtana a hsnos információk. Pl hogy csicsókavetésnél hány gumót kell tenni egy kupacba. Neten csak azt láttam, hogy kerités mellé, és soronként 80,növénenként 60 cm legyen. De hogy egyesével szemenként vagy csoportosan kell e vetni mint a krumplit, azt sehol.Amúgy jók a tapasztalataid?
    Én is közönettel fogadok minden ötletet, mángolddal,(5-6 m2-n fűszernövényekkel, és csicsóval kezdek..körben a keriités mellett. (legalábbis nagy a lelkesedés egyelőre.

    VálaszTörlés
  7. Dorka, mi egyesével ültetjük a csicsókát, nagyon szapora növény, ezért mondják, hogy kiirthatatlan. Éppen átültettünk egy csomót a felső szomszédunk kerítése elé, hogy takarjon a nyáron. V alakban egy-egy darabot. Szép, hatalmas növény lesz, szép sárga virággal, a napraforgóhoz hasonlít. Majd lefotózom nyáron. A csicsókával az a jó, hogy egész télen ehetjük, épp anyit kell felszedni, amennyit akkor megeszünk. Jó főzve, sütve, salátának. Szeretem a zöldturmixokat nagyon, egész télen volt rukkolánk, abból tettem bele, Biobarlangnál szoktam spenótot, jégsalátát venni. A spenót banánnal nagyon finom, a többi zöldféléhez almát teszk. Hararosan jön a csalán, a pitypang - virágjával együtt - tyúkhúr meg már van is.

    Mángoldunk is volt, lesz is, még télen is tudtam főzni belőle.

    VálaszTörlés
  8. Húha.. tegnap volt egy kis időm, és Bálint Gazda oldalán utánanéztem még ennek annak.Képzeld lett egy kertünk, (igaz csak használatra, de azt csinálok vele amit akarok.. )900 négyzetméteren. Örülök hogy neked is jó a tapasztalatod a mángolddal, rákattantam hogy vetek. Csicsókát meg körben a kerítés mellé, ezek szerint egyesével. Nem hiszem hogy az egész területet fel bírjuk használni, Bár Szabolcs és Soma nagyon elszánt, Apjuk abszolút nem egy kertember,(Simon sem) de talán egyszer kétszer kijön tereprendezni. Nekem is jó lesz, mert úgy érzem fizikailag nagyon lepusztultam, és nem bírom magam összeszedni. Mikor a nagyok születtek,egy hónapos korukra teljesen topon voltam, most meg megyek neki az ajtófélfának nyitott szemmel, olyan fáradt vagyok.Bárhol elalszom, akár ülve is.Pedig Dáci igazán jó baba, eszik alszik mosolyog, tényleg csak akkor sír, ha valami baj van. Azt érzem, hogy hiányzik a földdel való kapcsolat, a természet, a termelés, de aztán lehet hogy az lesz belőle, hogy csak pihegek az ásónyélre dőlve egy sor után:)

    VálaszTörlés
  9. Dorka, a kertezés csak jót tesz. Ültess igénytelen dolgokat. Nézz utána, mik a kevéssé vízigényesek, mert aszályos nyarunk lesz. Legyenek levélzöldségeid, salátafélék. Sok ehető virág van, azokra is gondolj. Hagyd meg a kertben a csalánt, a pitypangot, utóbbinak a gyökere is ehető. Ne gyomnövénynek tekintsd a tyúkhúrt sem, a kövér porcsint sem. Sőt, mi esszük a parlagfüvet is, ha néhol felüti a fejét.

    Ehető a cickafark is. A paszternákkal vigyázz, a levele mérgező, a gyökere viszont nagyon finom.A sárgarépa, cékla levele is ehető, tele van vitaminnal. Jobban szeretem, mint a gyökerét, zöldturrmixba remek.

    Bálint gazdát bár olvasom, de nem követem mindenben. A miénk biokert, nem használunk semmilyen vegyszert, ezért az ilyen jellegű tanácsait nem fogadom meg. Van viszont hasznos ötlete azért.

    keveset vessél, első évben tapasztalj inkább. És kérdezz engem is nyugodtan bármikor, szívesen átadom a tapasztalataimat. És írok is majd posztokat is. Aztán majd megtanítalak a csicsóka evésére is, mert nem mindegy ám:) És nem a receptre gondolok.

    VálaszTörlés
  10. Halihó:)
    Ma megint Mogyoród, kiskapa, magok, vetőkrulmpli játszóruha berakva. Komposzttálással kapcsolatban : a tavalyi száraz ),most kikapált gazt komposztra rakjuk? vagy csak majd a zöldet? Hosszű száraz (most megázott) füvek, meg szárak, meg ilyenek.. Másik kérdés, hogy árnyas hely a fa alatt van komposztdombnak, de az diófa. Annak meg a leveléről mindenfélét mondanak, hogy alatta még komposzttálni se lehet. Viszont ha nem árnyas helyre rakjuk, akkor attól félek, kigyullad nyáron az egész, (mint Mammkánál)de n még ott sem vagyok, csak hetente egyszer... Szóval komposztáljak e szerinted?

    VálaszTörlés
  11. Szia Dorka!

    A tavalyi gazt is tegyétek a komposztra, ha van a gyökereken némi föld, úgy még jobb. Túl nagy darabok azért ne legyenek, azok alatt tényleg be tud fülledni még árnyékban is. Nem csak a nap adja a hőt, a komposzt maga is termel, erre mindig gondolni kell. Mi vettünk komposzt darabolót, használjuk is, de energiatakarékosság miatt gyakran vágom fel ollóval a nagyobb darabokat.

    Két komposztdombunk diófa alatt van, azokban főleg a diófa leveleit komposztáljuk, vegyesen más növényekkel, semmi baj nem lesz és mesebeszéd, erősen eltúlzott, amit a diófáról állítanak. Muszáj árnyas helyre rakni. Komposztálj, és rakd szellősen, árnyas helyre, darabolva. Reméljük, lesz elég eső, hogy öntözze.

    Van egy csomó csicsókánk, de szívesen neked adnám, ha nem lennék ilyen messze. Most pakoljuk át másik helyre, de maradt felesleg bőven, és a tárolást nem tűri, hát, majd kezdünk vele valamit.

    VálaszTörlés
  12. Kösz a tanácsot!Csicsó.. ÓÓÓÓ.. jó lenne.. de tényleg jó messze vagytok. Postán meg nem éri meg valószínűleg, meg bonyás is..
    Nem baj, vettem csemegekukoricamagot, majd április második felében az is el lesz vetve.. Na lépek is, indulunk, nem gondoltzam hogy ilyen megszállott örömet tud okozni ez a kertészkedős dolog, pedig ha tudnád milyen macerás megoldanom:) de amit akar az ember, azt megcsinálja, max kívülről vitzes egy kicsit :)

    VálaszTörlés
  13. Drága a posta, az már igaz, ha nem is annyira macerás. Olcsóbb a piacon a csicsóka. Én is imádok kertészkedni, most ugyan éppen vizes minden (hálisten) éjjel hatalmas vihar volt, dörgés, villámlás, kutyut ápolnom kellett, annyira félt.

    Kertészkedj csak, lélekmelegítő:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon elfáradtunk, Somi két halott szilvafát is kidöntött, 4 ágyást feltörtünk, kiszedtem a tarackgyökereket, és el is vetettük a borsókat/négy félét, de lehet hogy túl sűrűn szórtam.. Krumplit, dughagymát,is elvetettük, és pont akkor kezdett el esni az eső, mikor végeztünk. Ettől jobb nem is lehetett volna. Még itthon bent is jobban van kedvem mindenhez, pedig tényleg elfáradtam, mégis jó. Kár hogy az uramat nem tudom rávenni :-( Úgy van vele, hogy az én blondériám, adja a pénzt a magokra palántára szerszámokra, de kijönni nem jön:) aszonta fényképezzük le.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...