2012. május 11., péntek

Kertrészletek májusban és új vendégünk

Növögetnek a veteményeink, de még nem látványos a kert. Majd pár hét múlva teszek fel újabb fotókat.

A kis szürke cica a szomszéd népes cicacsaládjához tartozik, de mintha tudná - valószínűleg tudja is - hogy Cirókánk már nincs velünk, gyakran átjön. Simán belefekszik a hintaágyba, mintha kiválasztott volna bennünket családjának, igen otthon érzi magát, egészen addig, míg Teó kutyám meg nem jelenik. Teó elzavarja, kergeti, míg szürke cica át nem ugrik gyorsan a kerítésen.

Nem tudom, mit hoz a jövő, úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk több cicát, mert a kapun kívül buszok, traktorok, autók jönnek-mennek, nem tudnánk az elütéstől megóvni. Állandóan aggódhatnék.

Hááát, ember tervez.... a cicák meg majd döntenek?











11 megjegyzés:

  1. Kösz a szép képeket. Gyönyörű a ribizli é a baracktermés. Ti ültettétek a ribizlit, vagy már ott volt a telken? Ha ti, akkor kb. mennyi idő után kezd rendesen teremni? A kerítés mellett az csicsó, vagy paprikapalánta? És szóval ez a mulcsozás, amit köröttük látok, hogy levágott gazzal be van terítve körötte a föld. A nagy levél az mángold?
    Holnap én is kimegyek talán, van még a kosárban hat paradicsomfa palánta, meg 10 befőznivaló karótlan "gerezdes" ahogy a palántás úr mondta..Tegnap mentünk volna, de megbetegedett az aprónép, egyik hányt, másik csak lázaska volt..Ma reggelre ahogy jött, elmúlt a betegség,remélem holnap nyugodt szívvel kitehetem a lábam a lakásból pár kertezős órára, é kibírják a palánták is addig.
    Vicces, de akitől a palántákat beszereztem, az Mogyoródi. A kert is mogyoródi. Mégis Pesten veszem tőle a palántát,otthon nem árul. A vásárcsarnokban, aztán kiviszem M-ra. :-) Sőt, ott már kétszer is állítottak meg,CBA előtt hogy honnan van palántám? Még meg is vették volna:D Csak nem adtam:-)

    VálaszTörlés
  2. A virágos járdaszegély is gyönyörű ám.. Meg a macsek is jól illik a szék alá..

    VálaszTörlés
  3. Dorka, a ribizlit mi ültettük, de több éves bokrokat kaptunk a horányi barinőmtől, Bioerzsikétől. Tavasszal ültettük el és nyáron már mind szépen termett. Szerintem gyorsan termőre fordul ha ültetsz. Könnyen lehet szaporítani is. Zolti csak lehúz egy ágat, középen betemeti földdel de még hagyja az anyanövényen. Szépen meggyökeresedik, és akkor le lehet választani. Van fekete és piros ribizlink, finom mind.

    Virágzik a bodza, egyétek a virágot is meg majd a termést is. Nekünk több bokor is van a kertünkben, mind fekete bodza, ehető. Sokan készítenek szörpöt a virágból, de elszúrják a sok cukorral. Én gyümölccsel turmixolom, nagyon finom. Ugyanígy majd a bogyót is, ebből fagyasztok is le a télre. Egyetek sok zöld levelet turmixban, nagyon fontos: most a legjobb a csalán, fél perces forrázás után kimegy belőle a hangyasav, nagyon finom naranccsal vagy almával turmixolva. Növöget a fehér libatop, persze szegényt általában kihúzkodják, mint gazt, pedig tele van jótékony dolgokkal. A pitypang is hasznos és finom, virázgzás előtt a legjobbak a zsenge levelei, de ehetők a virágai és a gyökere is. Majd jön a kövér porcsin, azt sem szabad kihagyni. Keress rá a képekre a neten.

    A kerítés mellett csicsóka van, fejlődik szépen. Márciusban ültettük át az előző helyéről, hogy amíg meg nem nő a sövényünk, takarjon. Majd nyáron teszek fel újabb fotókat róla, hatalmasra nő.

    Igen, mindent mulcsozunk, nagyon sokat számít. Ha más éppen nincs, a levágott füvet teszem oda.

    A nagy levél az rebarbara. csak a szára ehető, kompótnak szokták elkészíteni, én nyersen turmixolom azt is.

    Gyógyulást a csemetéknek, de édes lehet a pici:)

    VálaszTörlés
  4. Ő egy kis áldás. Kisüt a nap, ha rámosolyog valakire:)És folyamatosan mosolyog:) És "beszél" . Mondjuk azt megszokta, hogy öten vannak körülötte, és egy percig sem hagyjuk méltatlnakodni. Sokkal jobban megbecsülöm ezt az időszakot, értékelem minden másodpercét. Tudatosabban, mint 20 évesen. Mondjuk akkor meg több fizikai energiám volt. Nem éreztem a fáradtságot, de nyugtalanabb voltam. Dávid egy kis békehozó .

    VálaszTörlés
  5. De jó látni, hogy boldog vagy:) Tényleg áldás az a pici baba. Néha sajnálom, hogy Zé és én nem vállaltunk gyermeket, amikor 84-től 87-ig együtt éltünk. Persze már ő is felnőtt lenne:)

    VálaszTörlés
  6. Bizony, néha az állatok választanak. Felénk az éjszaka volt egy kiadós eső, már nagyon várta a természet. Kellett! :))

    VálaszTörlés
  7. De jó nektek MJ:) Nálunk csak szél volt, eső pár csepp,, semmit sem ért. Talán ma éjjel. Ha nem esik, öntözni kell, száraz minden.

    Nem tudom, mi lesz cicával, egyelőre jön-megy, de Teó változatlanul elkergeti. Nyugodtan jöhet, ha akar. Teó fogja eldönteni, itt maradhat-e:)

    VálaszTörlés
  8. Jó reggelt!
    Elkezdtem , azaz csak ötlet, de mihelyst időm lesz, csinálok egy "kertnapló" blogot,csak úgy, megörökíteni a kert fáziasit, meg összegyűjteni a tapasztalatokat.Jókat, rosszakat, hibákat és mindent amit csinálunk. Majd idelinkelem ha érdekel:-)
    Küldök esőt!

    VálaszTörlés
  9. Szia Dorka, persze, hogy érdekel. Jó ötlet. Várom a linket:)

    VálaszTörlés
  10. Megújítottam a blogod linkjét, megint frissül. A képek mikoriak? Ha nem túl régiek, nálunk sincs a természet elmaradva a tietektől, sőt, ma ettünk szamócát és van már piros eprünk is, csak még várom, hogy még pirosabb legyen. A cseresznyéből nem tudom, hagynak-e a rigók egy kicsit.

    VálaszTörlés
  11. Nem régiek a fotók, aznap készültek, amikor betettem ide a blogba. Már pirosodik az eper nálunk is. Viszont cseresznye nagyon kevés lesz, tavaly rengeteg volt, azt mondják, két évenként várható bő termés, tehát akkor jövőre:) Köszi, hogy megújítottad.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...