2012. október 2., kedd

Közeledik a tél - kert a lakásban


Még csak ilyen picike a téli kertünk, de alakul majd. Egy snidling, egy apró bazsalikom, Zé nevelgeti. Van még zöld levél a kertben bőven, lesz is a fagyokig, de télen is szükségünk van rá, ezért idejében el kell kezdeni.

Különösen azoknak jó ez a módszer, akik lakásban élnek. Szükségük van friss zöldfélére, vitaminokra, hiszen bármi, amit a piacon megveszünk, már jó ideje tárolt zöldség lehet, sokat veszít a tárolás alatt az értékéből. Télen meg aztán nincs is semmi. Így készíthetünk növényvédő szerektől, műtrágyáktól mentes zöldségeket, amelyeket közvetlenül étkezés előtt, frissen szedünk. Ha nincs kertünk, egész évre jó ez a megoldás.

Először is kialakítjuk a helyüket. Ez lehet fa - vagy akár műanyagláda, kaspó, agyagcserép, vagy egy egyszerű festékes vödör, még ki sem kell lyukasztani az alját, csak figyelni arra, hogy ne öntözzük túl a növénykét. Akinek van kertje, és nem vegyszerezte agyon, onnan tegyen bele földet, akinek nincs, vegyianyagtól mentes szerves virágföld keveréket használjon, beszerezhető bármilyen virágkertészetből - reményeim szerint. Ablakpárkányra, polcra, bárhova tehetjük ezeket az edénykéket, ahol legalább a nap egy részében fényt kapnak.

És milyen növénykéket nevelgessünk?

Fokhagymát például. Vegyünk biofokhagymát és szedjük gerezdekre. A hegyes végével felfelé ültessük őket a cserepünkbe, sokat, kb. 2,5 cm-re egymástól. Gyorsan kihajtanak, és így naponta lesz egy adag fokhagyma zöld a salátánkba. Két vödör fokhagyma gerezdet ültessünk havonta egyszer. A kicsi zöld hajtások meg fognak jelenni nagyjából három naponként, és amikor a zöldek elérik a 20 cm-es magasságot, akkor a talajhoz közel vágjuk le azokat, de soha ne húzzuk ki az egész növényt. Így a zöld hajtások tovább fognak növekedni, mielőtt a növény végleg megbarnul. És még akkor is, ha tavasszal az edény tartalmát kiültetjük a kertbe, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy a gyökérzet megint életre kel, mert felismeri természetes otthonát, a földet.

Zöldhagymát is termeszthetünk. Vagy dughagymával, vagy apró vöröshagymákkal, amelyek ültetés után szinte azonnal elkezdenek nőni. Biztos csírázott már ki nektek is vöröshagyma a konyhában a téli tárolás során. Ettétek már a nagyon finom, friss, zsenge zöldjét, ugye? Hát ilyen lesz ebből is, hasonlóan a fokhagymához. Alig van velük munka, és gyönyörű kertet lehet varázsolni belőlük a lakásban is.

Aztán ott van a lencse. Ki gondolná, hogy friss zöld növénykét nevelhetünk a száraz lencséből? Egy éjszakára áztassunk be egy pohár közönséges barna lencsét körülbelül fél liternyi langyos vízbe. Reggel jó alaposan mossuk meg a lencséket a csíráztatáshoz. Tegyük befőttes üvegbe, állítsuk be ferdén az edényszárítóba, tegyünk gézt az üveg szájára, befőttesgumival szorítsuk le. Így könnyű lesz lemosni a lencséket, nem potyognak ki az üvegből. Öblítsük le a lencsét reggel és este, és nagyjából két napon belül megjelennek a mini lencsecsírák. Viszonylag sötét helyen legyenek az üvegek, ne érje napfény semmiképp.

Töltsünk meg egy edényt földdel, és a tetején terítsük el a fiatal hajtásokat, mint egy szőnyeget. Mindaddig tartsuk a csírákat nedvesen, amíg azok gyökeret nem eresztenek. Az edényt világos helyre tegyük (nem szükséges a közvetlen napfény) és öt nap múlva el leszünk ragadtatva a látványtól, mert a leveles hajtások kb. tíz centiméter magasra fognak nőni. Ha lenyisszantottuk őket, a leveles részek nem nőnek újra, ezért érdemes folyamatosan csíráztatni és ültetni. Mindig csak étkezéskor vágjuk le a zöldeket, így teljes mértékben megkapja szervezetünk a biogenikus energiát.

Nevelhetünk így fűszernövényeket, füveket pl.  búzafüvet, gyógynövényeket. Tegyük gazdaggá a kis kertünket, nagyon jó hatással lesz az egészségünkre.

Az ötletek innen: Edmond Bordeaux Székely: Biogenikus élet esszénus útja

6 megjegyzés:

  1. Lencsét. Nahát! Még nem hallottam eleddig. :)

    VálaszTörlés
  2. Akkor éppen ideje kipróbálni:) Valójában én sem tudtam eddig, de ha jönnek a hideg napok, megcsinálom:)

    VálaszTörlés
  3. Már jó nagy, át is kellett ültetni:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...