2013. március 28., csütörtök

Yoda kutyánk

Új családtaggal bővültünk. Yoda hét hetes tibeti spániel. Teó mellé hoztuk, hátha nem érzi majd olyan magányosnak magát szeretett cicája halála után. Arra nem számítottunk, hogy a vaksága miatt nagyon megijed, szabályosan fél a kicsitől.

A hibát én követtem el. Nagyon jó állatorvosunk van, különleges orvos és ember (dr. Környei, Győr) igazán megkérdezhettem volna, mi a véleménye, méghozzá előre. Most már itt van a kicsi, sok türelemmel talán sikerül. Sokat képzeltem magamról, mert nagyon jó a viszonyom az állatokkal, hamar megszeretnek még az idegen, nehezen kezelhető állatok is. Afféle "suttogó"-nak képzeltem magam öntelten, aki semmi perc alatt megoldja majd a kutyáink összeszoktatását.

Nos, ez nincs így. Egy vak kutyus reakciói egészen mások. Öreg is, de nem ez a baj. Kizárólag a vaksága. Nem fogtam fel, hogy ez mekkora hátrányt jelent neki, hiszen remekül közlekedik a házban, a kertben, csak akkor van baj, ha egy ismeretlen tárgy kerül elé, de erre vigyázunk, amennyire csak tudunk.

Szóval nehéz lesz, rengeteg türelmet és időt igényel, de bízom abban, hogy nem lehetetlen. Nem engedjük, hogy a kicsi ráugráljon, hogy a fekhelyére másszon. Nem engedjük, hogy bármilyen módon megijessze. Ezzel el is mondtam, hogy nagyjából miből áll a napunk:)














6 megjegyzés:

  1. A spánielt egyébként is imádom, de ez a kiskutyus nagyon aranyos. Olyan huncut a mozgása, még így fényképen keresztül is.
    Bizony nagy kihívás összeszoktatni két idegen kutyát, nálunk is így volt, de a mieink hamar megbarátkoztak egymással (német juhászok).
    Kellő türelemmel - biztos vagyok benne, hogy ez sikerül Nektek.

    VálaszTörlés
  2. A tibeti spániel nem spániel igaziból, ezt a nevet találták ki neki amikor behozták Európába. Nagyon aranyos, boldog kiskutya. Nálunk csak öreg kutyám vaksága a nagy probléma, de szívből remélem, összeszoknak a végén.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is van esély a barátkozásra. A szüleim két kismacskát fogadtak be. A ház ura, az öreg puli egy ideig majd megőrült tőlük, aztán úgy összebarátkoztak, hogy most már összebújva alszanak. Bár nekem ezek a fajta kutyák nem nagyon tetszenek, ez a kis gombóc tényleg tündéri.

    VálaszTörlés
  4. Teó legnagyobb barátja a cicája volt, de ő sajnos tavaly, 17 évesen meghalt. Teó az egész életét vele élte le, nagyon hiányzik neki a mai napig. Ezért gondoltunk egy kis társra. Cicánk sajnos nem lehet többé, nyáron elég nagy itt mellettünk a turistaforgalom, jönnek-mennek az autók, sok cicát elütnek, nem kockáztatom meg. Csak négy éve élünk falun, cicám, mikor idejöttünk, már nem járkált ki a kertből, de egy kicsit nem lehet keten belül tartani semmiképpen.

    A szüleid öreg pulija is vak volt? Mert akkor azonnal elkezdek reménykedni..

    VálaszTörlés
  5. Ez a kiskutyus nagyon aranyos.
    Boldog ünnepeket kívánok nektek!
    GGY.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Gyula! Neked is boldog Ünnepeket! És picivel jobb időt, itt megint havas eső esik:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...