2013. július 31., szerda

Fűszernövényeim - egy része


Szárítgatni kezdtem, legalább a fűszernövényeim szépek, nem úgy, mint a veteményes. Az Öngyógyító kiskert című könyv tanácsai alapján próbálkoztunk idén a zöldségeinkkel, nulla sikerrel. Alig van valami ehető a kertben: néhány darab répa, pár fej káposzta, kevéske krumpli. Volt viszont sok spenót. Teljesen értelmetlen az egész veteményezés, rengeteg vizet kívánna ebben az aszályos forró nyárban, de csak vezetékes vizünk van, ha nem esik, a tárolóban sincs semmi. A vezetékes víz megfizethetetlen.


Elkeserítő a kert. A fű kiszáradt, alapos eső kellene, de nincs. Félek, hogy még a gyümölcsfáink is ki fognak pusztulni. Zé kiszámolta egyik locsolásunkat: 3 órán keresztül ment a billegős spriccelő, 1700 forintba került és csak a veteményes egy részét locsolta be. Hol van még az egész kert? Két-háromnaponta kellene öntözni, de 30 ezer forintos vízszámlát a nyugdíjunkból lehetetlen kigazdálkodni. Ha maradnunk kell, jövőre nem veteményezünk egyáltalán, befejeztük. Fű lesz a helyén, ami ha kiszárad, talán majd felújul. Itt tartunk most.

14 megjegyzés:

  1. Ne hagyd abba. Hiányoznál! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó, akkor nem hagyom abba:) Csak most éppen mélyponton vagyok, nagyon rosszul bírom a meleget:) De majd jobb lesz hamarosan, ősszel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ok! :) Elmaradt az eső. Azt terveztem, hogy a hétvégén visszamegyünk Tátika és Rezi várához, megjárni a várhegyeket. Letettem róla. Most nem vágyok az izzó sziklákra. :(

      Törlés
  3. Azt kell mondjam rosszul locsoltok, lehet olcsóbban is csinálni.

    1. Este locsoljatok.
    2. Mulcsal takarjátok le a földet a növények körül ez megakadályozza a kiszáradást, vissza tartja a nedveséget.
    3. Ne spriccelőssel locsoljatok, mert az csak pocsékolja a vizet. Kannával a növények tövét mert mást nem kell. A fű had száradjon ki.

    Illetve még ön locsolóval is lehet manipulálni.

    http://4.bp.blogspot.com/-f5u9phHPcEI/UJA_IEBGZBI/AAAAAAAAAz4/hCKzTlK7laE/s400/kondenskompressor.jpg

    Ez a kép elégé jól elmondja mit hogyan.

    A gyümölcs fáknál esetleg próbáljátok meg, hogy egy csövet ástok a gyökerekhez. Így közvetlenül oda menne a víz ahova kell.Ha nem is teljesen a gyökérig de kicsit lejjebb mint a talaj szint.

    VálaszTörlés
  4. Csináljatok veteményest tavasszal és ősszel, akkor remélhetőleg csapadékos lesz az idő. Tavasszal lehet ültetni retket, borsót, spenótot, meg még egy csomó mindent. Ősszel ugyanígy. Olyan zöldséget, meg aminek a nyáron van a főszezonja, mint az uborka, meg krumpli hagyjátok. Valószínűleg én is így fogok cselekedni. Szóval abba ne hagyjátok, hanem csináljátok így.
    A paradicsomok se voltak jók? Az nálam viszonylag kevés vízzel is el van a száraz évszakban. Meg igazából a paprika is ilyen

    VálaszTörlés
  5. Ja és ültess sok-sok levendulát ha még nincs! Az feldobja a kertet, meg időnként a lelket is:) Bírja a szárazságot, talán még jó is neki

    VálaszTörlés
  6. Tara, lelkesíteni szeretnélek. Harmadik évünk az öngyógyító kiskert alapján. Az első évbennekem sem volt sikerem, majd sorba jöttek a tapasztalatok, felismerések. Mi a locsoláshoz csepegtető szalagot használunk... Ne add fel!!!Az uborka és a paradicsom mulcsozással nem kíván annyi vizet pés nagyon igénytelen, úgyhogy érdemes ültetni. :)
    Hajrá!!!

    VálaszTörlés
  7. Akkora a forróság, hogy a mulcsozás nem sokat ér. A csöves öntözés ötletét köszönöm, megvalósítjuk. Uborkánk nem szkott teremni, legfeljebb egy-kettő. Jövőre biztosan nem veteményezünk, szerintem utána sem. Annyit dolgozunk vele, és nem lát el bennünket, nem győzöm fizetni a bioszállítónak a rengeteg pénzt. Plusz a vízdíj, szóval értelmetlen az egész. És valószínűleg ügyetlenek is vagyunk. A paradicsom még éretlen nálunk, pedig már ettünk idén rengeteget, megveszem. De akkor mi értelme ennyi munkának? Túl nagy ez a kert nekünk, belefáradtunk. Előző években valahogy jobb volt. Ez a mostani - kiütött bennünket. Túl forró a kertünk, kevés az árnyék, a veteményesnél meg nincs is. Ültettünk oda bokrokat, egy meggyfát és egy húsvéti rozmaring almafát, de még kicsik. Napok telnek el, hogy ki sem megyek a kertbe. Úgyhogy feladtuk sajnos:)

    VálaszTörlés
  8. Akkor ültessetek szedret az igénytelen, mélyre mennek a gyökerei elvan víz nélkül. Nem utolsó sorban finom és nem igényel törődést, málnát ne mert az nem bírja a víztelenséget. Meg csipke bogyót és ilyeneket, bokrokat amiknek nem sok törődés kell.

    VálaszTörlés
  9. van szedrünk, galagonyánk, somunk kettő is, áfonyánk, berkenyénk, most telepített be Zé kettő kis eperfát - alig 10 cm-esek, reméljük, megmaradnak. Van fügénk is, szépen terem. Meg egres és ribizli, málna, ezek bőven teremnek. Van mivel foglalkozni vetemény nélkül is:) Kialakítunk egy teret a fűszerkertnek, ott lesz petrezselyem, zeller, kapor és van ott rengeteg pipacs, amit imádok:)

    De azon is gondolkodunk, hogy megszórjuk rengeteg maggal a veteményes helyét és akkor rét lesz, mák, mustár, pipacsok, vadnövények ilyesmi. De víz nélkül ők sem élnek meg. Legjobb fűmagot elszórni és nyírni, az legalább rendezett. Majd eldöntjük ősszel.

    VálaszTörlés
  10. A csalánt lehet használni mint spenót, csak mondom.

    VálaszTörlés
  11. Igen, köszi, esszük-isszuk már régen:)

    VálaszTörlés
  12. Én is a kora tavaszi és az őszi vetésekre összpontosítok. Bár a paradicsom szereti a meleget is.

    VálaszTörlés
  13. Egy kicsi veteményesünk nekünk is lesz, paradicsom, saláta, mustár, ilyesmi. De nagy veteményest nem csinálunk többé, ez biztos.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...