2013. október 26., szombat

Teó kutyám meghalt....ő volt a népem utolsó tagja



A kép Horányban készült, 2003 környékén, akkor még mindhárman éltek. 2004-ben meghalt Mocsi kutyám, a hófehérke, 14 évesen. Tavaly áprilisban Ciróka cicám, tegnap este pedig Teó ment el az örök vadászmezőkre.

Búcsúzóul álljon itt egy régebben írt posztom a blogomból, hogy örök emléket állítsak neki, bár a lelkemben úgyis örökké élnek mindhárman.

Nem lehet mindenki hős

Sok kutyáról tudunk, aki cicát mentett, embereket keres és talál romok alatt, megmenti a gazdáját szóval igazi hősként szeretjük és tiszteljük őket, mint Mancsot, a legendás mentőkutyát. Az én Teóm nem hős, nem tud semmi különöset, de egyet nagyon tud: velem, Mocsival és a cicánkkal harmóniában élni.

Neki mindig minden úgy van jól, ahogy én csinálom. Akkor ébred, amikor én, nem ébreszt fel hajnalban, hogy enni kellene, ha dolgozom, szépen csendben elnyúlik a kosarában és figyeli minden rezdülésemet, együtt mozdul velem. Ha kimegyek a konyhába, elkísér, ha a kertbe, akkor pláne:) Ő is éppen úgy szereti a kertet mint én. Nem kaparja ki a növényeimet, nem megy olyan helyre, ahova nem szabad neki.

Gyorsan megjegyez mindent és aztán jól csinálja. Ha eljön a fél 12, akkor leül velem szemben és vár, tudja, hogy itt van a séta ideje, megyünk az erdőbe. Nagyon szeretjük az erdőt, ott aztán megmutatja, mit is tudnak a tibeti kutyák. Hatalmasakat ugrik dombról dombra, elképzelem mindezt sziklákkal, bizony ügyes a kis gazfickó. Neki mindegy, hogy nyár van vagy tél, mindig jól érzi magát.

Azok a reggelek. Hát lehet rosszkedvűen ébredni, amikor egy kis boldogsággombóc ott örvendezik nekünk, mintha hosszú útról tértünk volna vissza? Nem, nem lehet. Lehet-e rossz napom, mikor nevetősek a reggeleim? Nem, nem lehet. Teó ilyen. Szófogadó, sohasem csinál semmi rosszat, semmi kárt, nem ette meg a cipőimet, nem megy fel az ágyra, kanapéra, tudja, meddig tartanak a határai és sohasem lépi át azokat.

De nem hős az én kutyám. Fél az erős zajoktól, a petárdáktól, a tűzijátéktól. Volt olyan szilveszter, hogy be is pisilt ijedtében. Ölbe veszem, nyugtatgatom, elmondom neki, hogy mennyire szeretem és hogy nem kell félnie, megvédem mindentől és mindenkitől. Nem születik mindenki hősnek, kellenek az ilyen egyszerű kutyusok is, mint az én Teóm. Akik mellett boldog az élet. Sokat ad ez a kis állat, önzetlenül, nekem is és a társainak is. Különösen Ciróka cicát imádja és ez a feltétlen szeretet kölcsönös. Gyakran alszanak összebújva, vagy bújócskáznak a kertben, lélekmelengető látvány. Teó bármikor kapható a játékra, Ciróka, öntörvényű személyiségénél fogva csak ha neki kedve van. Játékosak, mint kölyökkorukban.Teodor a kuttyom neve. Annyit jelent: Isten ajándéka. Az bizony.


Köszönöm neked Teóm ezt a tizennégy évet. Jó volt veled élni. Nyugodj békében.

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon édes és szívfacsaró is volt egyszerre.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon, nagyon, hiányzik :(

    VálaszTörlés
  3. részvétem...tudom mit jelent. 13 éves Lili kutyánkat, ki már három éve meghalt, szinte naponta emlegetjük...

    VálaszTörlés
  4. köszönöm, Attila. Mi is így vagyunk ezzel. Mindhárom állatkám a lelkemben él, álmodom is velük sokszor.

    VálaszTörlés
  5. Én még mindig gyászolom Burkust...Nagyon rossz kutya nélkül, de még úgy érzem, nem lehet pótolni.

    VálaszTörlés
  6. Van két kis kölyökkutyánk, de Teót nem lehet pótolni. Majd idővel őket is megszeretem, de Teó csak egy volt.

    VálaszTörlés
  7. Ő is 14 évet élt... A mi Kicsink is legalább ennyit. Talán többet, nem tudhatjuk biztosan, hiszen találtuk. :)
    Szép megemlékezés!

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...