2009. május 5., kedd

Egy kis hinduizmus


A hinduizmusra nem mondhatjuk, hogy filozófia, sem azt, hogy vallás. Sokkal inkább társadalmi-vallásos szerveződés, amely számtalan szektából, kultuszból és filozófiai rendszerből áll. Megtalálhatók itt a legkülönbözőbb rítusok, ceremóniák és vallásos tanok éppúgy, mint a különféle istenek és istennők tisztelete.

A fennálló erős befolyású spirituális hagyomány sokféle arca jól tükrözi a hatalmas indiai szubkontinens földrajzi, nyelvi és kulturális sokszínűségét. A hinduk nagy része egyszerű falusi ember, akik mindennapos ceremóniákkal tartják elevenen a népszerű vallást (egyszerűbb így neveznem, ha írok róla), a hinduizmus ugyanakkor számos kiemelkedő spirituális tanítót adott a világnak.

A hinduizmus spirituális forrása a Védák, amely névtelen bölcsek, védikus látók régi iratainak gyűjteménye. Négy Véda létezik, ószanszkritul, India szent nyelvén írták valamennyit. A tömegek azonban leginkább népszerű mesékből és hatalmas eposzokból ismerik a hinduizmus tanításait. Az egyik iyen eposz a Mahábhárata része, India legkedveltebb vallásos szövege, a Bhagavad-gítá csodálatos spirituális költeménye. Írok majd talán róla, úgyis magamnak írom ezt a blogot, ahogy a bemutimban található, én meg szeretem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...