2009. november 21., szombat

A Szűzanya pénteken öltözik


1747-ben szentelték föl az andocsi templomot, és már az avatás napján különös szokás született. Széchenyi Katalin grófnő ugyanis a nagy alkalomra ünnepi palástba öltöztette a Szűzanya szobrát. A helyiek máig őrzik a hagyományt: kéthetente, pénteken új ruhát adnak a magyarok nagyasszonyára. Szalay Tamás atya nemrég vette át elődjétől a gyülekezetet és Mária-szobruk mély áhítattal övezett ruhatárát.

Jaj, de tetszik ez nekem. Hagyomány és értékőrzés. Van ilyen a falunkban is, majd tavasszal lemegyek fotózni a falumúzeumba, láthattok csodákat bőven. A katolikus templomunkat meg éppen felújítják, csaknem teljesen készen van már és most, hogy lehullottak a levelek, jól látjuk a kertünkből, hiszen a második szomszédunk. Nem tartozom egyik felekezethez sem, csak úgy egyszerűen a belső istenemben hiszek, de a templomokat, magát az építményt kívül és belül, a csendet, a hangulatot, vagy éppen az orgonaszót nagyon szeretem. Szenkirályban, a református templomban van orgona, így aztán mindkét templomba bejáratosak leszünk már csak amiatt is, hogy a református lelkész a barátunk, nem kis része van abban, hogy ezen a tájon találtunk otthonra.

fotó és hír: NatGeo

8 megjegyzés:

  1. Kedves Tara.

    A blogodon a "Kecsketej szappan" link "RedirBA-inf[Trj]" Trójai vírussal fertőzött. Ajánlom, hogy távolítsd el a linket, és futtass egy általános víruskeresést a gépeden.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Laci, levettem a linket. NOD 32-m van, nem jelzett vírust, jól működik a gépem, nem lehet, hogy a kecsketejes weboldal a fertőzött? Most nem nyitottam meg, nem mertem.

    VálaszTörlés
  3. Igen, azon az oldalon egy *.ico fájl volt vírusos. Most rendben van. Nekem az Avast jelezte, egy adatbázis-frissítes után, ahogy a linkhez ért. Az Avast több olyan vírust felismer, amit más programok nem. És forditva:)

    VálaszTörlés
  4. el vagyok ragadtatva a jeddzetelődtül.
    kívánom, hogy 1x T'is légy a tempromba'!
    addig es minden jóut!
    X
    it

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Babóca, nagyon kedves Tőled!:)

    VálaszTörlés
  6. Fúúú, a korábbi víruskeresőm az Avast volt, nem tudom, te hogy boldogulsz vele, nekem nagyon nem vált be. Indulásnál vag 10 percig nem hagyott dolgozni a gépen, addig keresgélte a vírusokat, nagyon lelassított. A mostanit észre sem veszem. Viszont az Avast tényleg sokszor jelzett vírust, a Nod 32 meg soha. Lehet persze, hogy eltávolítja, csak nem jelzi.

    VálaszTörlés
  7. Samsara, elmegyünk a karácsonyi éjféli misére, megbeszéltük Zével. Biztos gyönyörű lesz:)

    Köszi, és nektek is minden jót és nyáron találkozunk:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...