2009. november 16., hétfő

Tudományos kísérletek és misztikus élmények


Első pillantásra meglepőnek tűnhet a tudományos kísérletek és a misztikus élmények párhuzamba állítása, hiszen a megfigyelés egészen eltérő módjairól van szó. A fizikusok kísérleteit jól megtervezett csapatmunka és rendkívül kifinomult műszerek jellemzik, a misztikusok ezzel szemben tisztán belső figyelmük révén jutnak el a tudáshoz, nem használnak semmiféle műszert csupán a meditáció magányát.

A tudományos kísérleteket bárki és bármikor megismételheti, míg a misztikus élmények csak keveseknek és csak különleges alkalmakkor adatnak meg. A misztikus élmény semmivel sem különlegesebb, mint egy modern fizikai kísérlet. Még csak kifinomultabbnak sem mondható, csupán a kifinomultság más fajtájáról van szó.

A fizikus műszerarzenáljának bonyolultsága és hatékonysága egyenértékű a mély meditációban levő misztikus tudatának bonyolultságával és hatékonyságával - mind fizikai, mind pedig spirituális értelemben - sőt, olykor felül is múlja azt. A fizikusok és a misztikusok a természet megfigyelésének olyan rendkívül kifinomult módszereit fejlesztették ki, amelyek a laikus számára teljesen megközelíthetetlenek. Egyetlen oldalnyi szöveg egy fizikai szaklapból legalább olyan rejtélyesnek tűnik, mint amilyen egy tibeti mandala. Mind a kettő feljegyzés a világegyetem természetének vizsgálatáról.

Fritjof Capra: A fizika taója

5 megjegyzés:

  1. Talán a mai embernek figyelnie kellene a többezer éves védákban lévő tudásra. Hiszen már ott leírtak mindent, amit ma tudunk.
    Nekem nagy élmény volt a "Mi a fenét tudunk a világról?" című film.
    Gondolom, te is láttad.

    VálaszTörlés
  2. Einstein, tehát egy fizikus mondta: "A legcsodálatosabb élmény, ami bennünket érhet, a misztikum. Minden igazi művészet és tudomány születését a misztikum alapérzése övezi. Aki nem ismeri, akit nem tölt el már csodálattal, az félig már halott, és köd ereszkedett a szemére."

    VálaszTörlés
  3. Nem láttam a filmet, viszont sokat olvasok erről a dologról. És tökéletesen így gondolom én is, hogy elődeink mindent tudtak már, mielőtt egy kataklizma véget vetett volna az aktuális civilizációnak. Mi is így járunk, most éppen arrafelé halad a világ. Egy idő után nincs hova fejlődni, nincs hova növekedni.

    Einstein zseniális gondolkodó és tudós volt, de szinte minden fizikusról el lehet mondani, hogy eltalálnak Istenig. Hiszen gyorsan rájönnek, hogy nem lehet mindent a tudomány eszközeivel megmagyarázni. Sőt, vannak dolgok miket egyáltalán nem lehet megmagyarázni:)

    A mostani válság alkalmat adhatna arra, hogy minden ember elgondolkodjon, miért halad rossz úton és mi lenne a helyes. De mert nincs így, a szakadékba rohan az emberiség. Hiányzik a szeretet, a spiritualitás. Anélkül nem fog menni.

    VálaszTörlés
  4. Egy kataklizma réme sajnos nem zárható ki. De én nem látom annyira borúsan a dolgokat. Miután elolvastam azt, amit a misztikus élményekről írtál, fellapoztam egy régebbi olvasmányomat. Onnan idézek: "A mítoszok és vallások, világképek és műalkotások védtek és védenek minket egy üres és értelmetlen világmindenség rettenete ellen. A racionális univerzum hite s látomása harmóniába rendezte a káoszt. Hitünk egy morális univerzumban bevezette az igazságosság princípiumát egy olyan világba, amelyben lehet, hogy nem létezik igazság és igazságtalanság, csak a fizikai erők és törvények vak zakatolása".

    (Hankiss Elemér: Az emberi kaland)

    VálaszTörlés
  5. Igen, reméljük, hogy így lesz. De ha csak néhányan ismerjük fel ezt, félek, nem lesz elég. Azt is fel kell ismerni, hogy a fizikai valónkat fenyegeti a veszély a túlfogyasztással majd éhezéssel, az energiaválsággal, bolygónk ugyan remek öngyógyító képességgel rendelkezik, de azért a pusztítását abba lehetne hagyni. Az univerzumban végtelen energia van, onnan nyerhetnénk bőven, Hankiss jól gondolkodik, sok írását olvastam én is.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...