2010. január 16., szombat

Az igazi Tao



Miért keres oly sok ember idegen vallásokat? Miért van annyi idegen nyelvről lefordított filozófiánk? Azok, akik vizsgálgatják a Taót, kérdezik, hogy kínainak kell-e születnünk ahhoz, hogy hasznunkra váljon. Való igaz, a Tao tanulmányainak egy része csak kínaiul létezik.Az is igaz, hogy a taoizmust soha nem exportálják - szemben a buddhizmussal, iszlámmal, hinduizmussal, kereszténységgel és a judaizmussal - és soha nem is hirdették Kína öt szent hegyén túl. De ez a taoizmus nem a Tao, amire neked van szükséged.

Az igazi Tao nemzetiségtől, felekezettől független. Messze meghaladja még a legértelmesebb emberi lény fogalmait is, tehát egyetlen kultúra vagy faj sem mondhatja magáénak. A Tao megértésének szükségessége egyetemes, az emberek pusztán más nevet adnak neki a maguk nyelvén. A Tao magának az életnek az esszenciája, így mindenkinek megadatott a lehetőség a megismerésére. Mindig megtalálható itt és most, így hát minden őszinte kereső számára elérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...