2010. január 28., csütörtök

Kelet és Nyugat



A Nyugat képviseli a hímnemű elmét, az agresszív észt. A Kelet a nőneműt, a befogadó intuíciót. A különbség jelentős és mély. Amit Rudyard Kipling mondott, nagy jelentőséggel bír: Kelet és Nyugat sohasem fognak találkozni. Ebben van egy kis igazság, mert a működésük annyira ellentétes irányú, hogy a találkozás lehetetlennek tűnik.

A Nyugat agresszív, tudományos, kész legyőzni, ha nem leigázni az egész természetet. A Kelet egyáltalán nem agresszív, sokkal inkább befogadó, és kész megadni magát az egész természetnek. Ez még napjainkban is így van, bár a betelepülő nyugatiak kultúrája hat rájuk, és nem mindig jó irányban. Egészséges, természetes ételeik mellett megjelentek a feldolgozott hústermékek, a szalámik, kolbászok, a nehéz, zsíros sajtok, ezek ismeretlenek voltak korábban, nem is tesznek jót az egészségüknek. Bár aranyárban mérik az ilyesmit, csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, híznak is szépen az ilyen étrendtől. Igaz, a kövér ember még mindig a gazdagságot jelenti a Kelet számára, a helybeliek ugyanis vékonyak, aprók, csodálattal néznek a nyugati nagy darab pocakosokra.

A Nyugat türelmetlenül tudni akar, a Kelet nagyon türelmes. A Nyugat mindent megtesz, hogy megtalálja az élet és a természet misztériumait; megpróbálja kinyitni az ajtókat. A Kelet pedig csak vár, mélységes bizalommal: 'Amint méltó leszek rá, az igazság megmutatkozik előttem".

Úgy tűnik, Kiplingnek logikailag igaza van, lehetetlennek tűnik, hogy Nyugat és Kelet valaha is találkozni tudnának. Különös, de Kelet és Nyugat nem csak a Föld két féltekéjét jelenti; az agyunk két féltekéjét is jelképezi. Agyunknak van egy "nyugati" és egy "keleti" része. A baoldali agyféltekénk a Nyugat; ez kapcsolódik a jobb kezünkhöz. A jobboldali agyféltekénk a Kelet, a bal kézhez kapcsolódik. Teljesen máshogy működnek.

A bal agyféltekénk logikus: számít, kalkulál, gondolkozik. Minden tudomány innen származik. A jobb agyféltekénk költő: misztikus, intuitív, meghatározhatatlan, ködös, érző. A kalkulatív elme olyan, mint a sivatag; a nem-kalkulatív olyan, mint egy kert: énekelnek benne a madarak nyílnak a virágok ... egy teljesen más világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...