2010. december 6., hétfő

Gombás brokkolirakottas


Mostanában igyekeznem kell, hogy gabona, rizs, krumpli, tészták nélkül ehető, finom és laktató ételeket alkossak. Egyik ilyen a képen látható. Így készítettem:

hozzávalók:

1 közepes póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál ghí
50 - 70 dkg gomba
őrölt fehér bors
majoranna
20 dkg sajt
két közepes brokkoli

A felkarikázott póréhagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát megforgattam a ghíben. Van egy jó kis párolóedényem, amiből könnyen eltávozik a gőz, azt használom ilyenkor, de lehet wokban is készíteni, úgy is jó lesz.

Belepakolom a felszeletelt gombát - nagyon szeretjük a laskagombát, általában azzal készítem, vagy Zircen veszek bio csiperkegombát a Magyarok Szövetségétől, olcsón, 500 Ft-ért adják kilóját - és megfűszerezem (bors, majoranna, minimális só) és puhára párolom.

Közben egy másik gőzölőedényben forró víz felett megpuhítom a rózsáira szedett brokkolit. Csak pár percig, ne veszítse el a szép zöld színét.

Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kikenek ghível, és sorban lerakom a megpuhult brokkolit és gombát, reszelt sajttal lefedem, előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon fél óra alatt meg is van. Ilyenkor télen, ha mínuszok vannak, befűtünk a konyhai csikótűzhelybe is, annak a sütőjében is tökéletesen elkészül.

4 megjegyzés:

  1. Ez szuper jó recept! Holnap kipróbálom.:))
    Köszönöm Neked.
    Szeretettel üdvözöl: carpe diem

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom és nagyon könnyű elkészíteni. A sajttól tartalmas is, megéri kipróbálni. Egy kis változatosság:)

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik, megsütöm! A kép alapján azt hittem, paradicsom is van rajta, de akkor az valószínűleg a megpirult sajt a tetején (?). Esetleg milyen lenne tojással dúsítva (igaz, akkor már felfújt jelleget ölt...)?

    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
  4. szia MW, nem, az sajt valóban, jól megpirult, picit jobban is, mint szerettem volna:)

    Tojás az jó, de Bieler dokitól megtanultam, hogy ne keverjük a fehérjetípusokat, nem jó a szervezetünknek. Vagy sajt, vagy tojás:) Hiszek neki. Egy esetben teszek kivételt: rántott husi:) tojás, zabkorpa, ez a panír.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...