2011. február 25., péntek

Sült csicsóka


Nagyon szuper lett a csicsókatermésünk. rengeteg van és gyönyörű egészséges mind, bár a fotót a netről nyúltam, de majd a következő felszedésnél készítek a miénkről is. Vagy Zé készít majd:)

Padlizsánt és csicsókát sütöttem ebédre. A padlizsánt félbevágtam, tepsibe tettem, megszórtam egy kevés oregánóval, repceolajjal és ment is a konyhai csikótűzhelyünk sütőjébe.

A csicsókát megmostam, de úgy, hogy némi föld maradjon rajta - ez nagyon fontos! Szükségünk van rá. És a miénk garantáltan bioföld, esszük is répával, céklával, karalábéval:) Négyfelé vágtam, szép nagyok a gumók, tepsibe tettem, megöntöztem kacsazsírral, fokhagymagerezdeket tettem melé bőven, a tetejére friss rozmaringot morzsoltam és 220 fokon 20 percig sütöttem. Ezért kapta a kacsazsírt és nem az olajat, ne csináljak használhatatlan transzzsírt a finom olajból. A csikótűzhely nem forrósodik fel ennyire, oda bátran használom.

Nagyon finom lett minden, aki nem tud termeszteni csicsókát, keressen a piacokon, megéri. Írtam már róla, mennyi jó tulajdonsága van.


4 megjegyzés:

  1. Szia Tara! Képzeld nálunk is bőséges lett a csicsóka termés és lassan fedezgetjük fel, hogy mit lehet és mit érdemes készíteni belőle. Azt tudtad, hogy finom a belőle készült puding is. Nálunk nyerő még a pásztortarhonyában is. Szép estét!
    Andi

    VálaszTörlés
  2. Szia:)

    Nekem a sült jön be legjobban, salátát is készítettem már, de nyersen elég nehezen emészhető a csicsóka, legalábbis nekem. Van többféle receptem is, még próbálhatom, beírom majd a sikerültebbeket:)

    VálaszTörlés
  3. És hogy ízlik a föld? :-)
    Tényleg, milyen célból eszitek? Én nagyon gondosan letisztítom kefével, a tálban összegyűlt földes vizet visszaöntöm a kertbe, vagy a komposztra. Nem enném, mert trágyázok is a kertben...

    VálaszTörlés
  4. Isten hozott új otthonomban:) Mi csak komposztálunk, még arra is vigyázok, mit bteszek a komposztba. Déligyümölcs héjat például nem. A földben lévő anyagok erősítik az immunrendszert, és tartalmaznak B 12 vitamint is. Csak nagyjából mosom le a gyökérzöldségeket vagy a csicsókát, jut még akár a levesbe is belőle. Jó dolog. Sosem jó a túl nagy tisztaság, a gyerekek kevésbé lesznek ellenállók.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...