2011. július 16., szombat

Akli major júliusban





























Elmegyünk kéthetenként, lassan alakulgat a piac, Esztiék nagyon lelkesek, megérdemlik, hogy történjen valami csoda végre. Pénz kellene a felújításra, sok, nagyon sok. Ma délelőtt befűtötték a kemencét, és valami csodás kenyértésztából készült fűszeres, szalonnás, tejfölös sült szeletet kaptunk csak úgy, szeretetből, sütöttek minden vásárlónak, minden árusnak. Megnéztük a filmet is, aztán még átrobogtunk Bándra, ahol egy aprócska biopiac működik szombatonként, háát... tényleg aprócska. Három árus volt, vettünk pár dolgot, de inkább csak azért, ne okozzunk nekik csalódást, úgy örültek nekünk. Mi voltunk ugyanis A vásárlók. Így, nagybetűvel :) Igaz, későn mentünk, 11 óra felé, az már nem az igazi piac órája.

Megmutatom nektek Akli major meghívóját, hát lehet egy ilyen meghívást figyelmen kívül hagyni?:) Már két éve, hogy megismerkedtünk Esztiékkel, írtam Akliról korábban már, megtalálja, akit érdekel:

Akli Major Piac

KONYHAKERTI ÉS KULTURÁLIS PIACTÉR

a helyi lakosság és az idelátogató vendégek szolgálatára és szemléletformálására

július 16. szombat: SZÜRKE MARHA BORJÚHÚS VÁSÁR

8.00 Nyitott Major Kapu és vásár: helyi termelők érkezése, helyi termékek kóstolója és vásárlása

9.00 Nyitott Major Udvar: állatok, emberek és gyermekek békés harmóniában a major udvarán

10.00 Major Fórum avagy Forum Majorum: vitaindító beszélgetés a mázsaháznál a helyi piacok

szükségességéről, a helyes termelői és vásárlói stratégiák kialakításáról,

a megbecsült műemlékek, épített örökségünk közösségmegtartó erejéről

14.00 Záruló Major Kapu: vásárlók és termelők hazatérnek

Eső esetén a boltíves istállókba húzódunk, a piacot vidám hangulatban folytatjuk.

Kóstolható és vásárolható helyi termékek:

Frissen vágott szürke marha borjúhús, cigája juhhús, cigája bárányhús hetente váltakozó rendben, (kéretik hűtőládát és jégakkut hozni a célra), kézműves cigája juhsajtok és juhtejtermékek, kézműves sajtok tehén és kecsketejből, kemencében sült házi kenyerek, házi sütemények, édességek, tönkölyliszt, akác, medvehagyma, vadvirág méz, házi lekvárok, házi savanyúságok, vegetáriánus zöldségkrémek, házi szörpök, Balaton-felvidéki és somlói borok.

Kóstoláshoz ki-ki füles bögréjét, vásárláshoz kosarát hozza magával!

Kézműves termékek:

Kosarak, fa és fazekas áruk, szövött-fonott termékek, rongyszőnyegek, csuhé munkák.

Gyermekfoglalkozások: malacvakarászás, tyúkhajkurászás, póni lovaglás, traktor szafari, gyertyamártás, nemezelés, szövés-fonás, agyagozás, alkalmanként más-más meglepetések.

Magtár Mozi: Vigyázat, ehető! című,a francia bioforradalomról szóló film nonstop vetítése a magtárban.

Istálló Kiállítás: „Ilyenek vagyunk: Arcok a Bakonyból!” címmel helyi termelők és helyi lakosok portrékiállítása az istállóban Juhász Sándor József fotós munkáiból.

A RÉSZVÉTEL INGYENES MIND A TERMELŐKNEK, MIND A LÁTOGATÓKNAK!

Őszinte szívvel adott adományokat Akli Major karbantartására, felújítására, a Major Piac heti rendszerességgel történő megtartására elfogadunk!

--------------------

Zé nagyon klassz fotókat készített, közreadok jó néhányat. Sajnos a malackákat, a kis csüngőhasú mamát meg a gyermekeit nem sikerült lekapni, elbújtak valamerre. Meg akartam simogatni a kicsit, úgy elrohant, viharsebesen, hogy a lába sem érte a földet, futott a mamához panaszkodni:)

Láthatjátok a fotókon szeretett Janikánkat a fehér kötényes kislányával. Janika a hárskúti biogazda, méhész. Írtam róla is korábban. Az ő frissen őrölt saját termesztésű biolisztjéből sütöttem két hete a joghurtos kenyeret.

Holnap meg Balcsi, majd jövök:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...