Vikóc kérésére - ez vonatkozik a zsurlóra is (a képen)
A vizes módszer révén kapott italt általában teának nevezik, amely lehet forrázat, vagy főzet. Létezik még másik két módszer is, aminek a végeredménye alkoholos kivonat vagy titnktúra, vagy kapszulákba töltött por - ezekről most nem írok.
Forrázat: száraz vagy friss virágokból, levelekől készül. Öntsünk forrásban lévő vizet a kerámia vagy porcelánkannába (semmiképp sem fémedénybe) helyezett gyógynövényekre. Fedjük le, hagyjuk állni húsz percig, szűrjük le és igyuk meg. Fél liter vízhez 2,5 dkg szárított keveréket tegyünk. A gyógyteákat termoszba is tehetjük, így meleg marad és könnyű szállítani.
Adagolás: naponta 2-4 alkalommal fél csésze tea étkezések között.
Főzet: gyökerekből, kérgekből, magvakból, szárból készül. Főzzünk 2,5 dkg szárított növényi részt másfél liter vízben fél-egy óráig lassú tűzön, fedő alatt. Szűrés után fogyasztható. A nagy, kemény darabokat, mint például a kínai angyalgyökeret akár két-három órán át is főzhetjük, ebben az esetben két-három liter vízben tegyük fel.
Legjobb az üveg, a kerámia, a zománcozott vagy mázas kőedény. Ne használjunk alumínium vagy öntöttvas fazekat, szintetikus zománcú edényt. A jó minőségű rozsdamentes acél azonban megfelel.
Ha friss gyógyfüveket használunk, kétszerezzük meg a fenti mennyiséget.
Adagolás: mint a forrázatoknál. A mezei zsurlóhoz, ami az előző posztban került szóba, főzetet kell készíteni.
Nagyon jó ez az írás.
VálaszTörlésKérlek olvasd el az utolsó bejegyzésemet az oldalamon és fogadd szeretettel el a díjat!
Én merev vagyok a tekintetben, hogy a tea az, ami tealevél forrázata.
VálaszTörlésA többi pedig az épp leforrázott növény forrázata, pl. hársfavirág lé stb. De mivel túl sok lenne a lék megnevezése, ezért én az egyszerűség kedvéért mindre a "lucernalé" nevet biggyesztem. Nem lenézésként.
Tudom, ez a hozzászólás most ehhez az íráshoz komolytalan volt. Azért kívánok kellemes hétvégét! :)
Köszönöm Gyula:)
VálaszTörlésMJ, úgy is tökéletes, ahogy te gondolod:) A lucerna egyébként nagyon egészséges, a leve is:)
VálaszTörlésEzt sem tudtam, bár gondolhattam volna. Ha a lovaknak jó ugye, akkor ... Nem akartam a marhákkal előjönni. :)
TörlésHülyeséget félretéve. Mit lehet belőle készíteni?
Salátát például:) Meg teát is.
TörlésA képen nem egy mocsári zsurló van, ami mérgező? Ezt csak azért kérdezem mert nálam rengeted ilyen nő (ki sem lehet irtani őket).
VálaszTörlésNem vagyok biztos benne, bevallom. A mocsári zsurló szára erősen barázdált. Nekem nincs saját fotóm a mezei zsurlóról, a kertemben nem maradt meg, bár igyekeztünk betelepíteni. Selymes, nagyon kedves kis növény, puha, könnyen végig lehet simítani. Durvább lehet sokkal a mocsári zsurló érintésre, a fotók néha megtévesztőek. De mert igazad is lehet, keresek egy másik, jellemzőbb fotót (a netről, ez is onnan van). És köszönöm, hogy szóltál.
VálaszTörlésKicseréltem egy jellemzőbb fotóra, de a google-ban a mezei zsurlónál találtam a korábbi fotót is, most megnéztem. Nagyon nehéz képről felismerni:)
VálaszTörlésMr. Pickles, nagyon tetszik a blogod, fel is vettem a kedvenceim közé:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :) A kitüntető figyelmet.
VálaszTörlésBiztos ami biztos alapon nem fogok zsurló teával kísérletezni. Egyszerűen túlrizikózik és a neten is zavaros infók vannak. Ezek a zsurlók baromira egyformák.