2009. május 18., hétfő

Szeretet és szabadság


Ez az emberi lények minden problémája: szeretet és szabadság. Ez a két legfontosabb szó az emberi nyelvben. És az állati nyelvben is, csak azt nem minden ember érti. De a beavatottak igen.

Nagyon könnyű választani közöttük: a szeretetet választani és lemondani a szabadságról, de akkor mindig kísérteni fog a szabadság és el fogja pusztítani a szeretetet. Úgy tűnik majd, hogy a szeretet a szabadság ellen van, a szabadság ellensége, szemben áll a szabadsággal. Hogyan hagyhatnád el a szabadságot? Azt nem lehet elhagyni, még a szerelemért sem. Lassan-lassan megelégeled a szerelmet és a másik szélsőség felé mozdulsz.

Egy nap elhagyod a szerelmet és elrohansz a szabadság felé. Na de csupán szabadnak lenni szeretet nélkül - hogy lehet úgy élni? A szeretetre borzasztó nagy szükség van. Szeretve lenni és szeretni szinte spirituális légzés. A test nem tud lélegzet nélkül élni, a lélek pedig nem tud szeretet nélkül élni. Ezért aztán szaladgálunk, mint az inga: a szabadságtól a szerelemhez majd vissza. Így foroghat a kerék, gyakran sok életen át. Tovább és tovább. Akkor jön el a felszabadulás, amikor sikerül elérnünk a szintézist szeretet és szabadság között. Paradoxon, de választható. Nem az alternatívákat kell választani, amit a paradoxon kínál, hanem az egész paradoxont. Együtt. Szeressünk és maradjunk szabadok. Méghozzá úgy, hogy ne tegyük a szabadságunkat szeretetellenessé.

Gondoljátok csak meg: ez a jó kapcsolat, a tartós házasság titka is. Szeretni és szabadnak maradni. És szabadnak hagyni a másikat, nem birtokolni. Engedni, hogy ő Ő lehessen. Nem is olyan nehéz, de még tanulnunk kell nekünk, embereknek, azt hiszem.

10 megjegyzés:

  1. A szeretet=elfogadás. Ha a társad szabad, és elfogadod őt, akkor szerted is - szabadnak szereted.
    Minél elfogadóbb vagy, annál szabadabb, mert nem kötnek ítéletek és előítáletek

    VálaszTörlés
  2. Úgy, úgy. Szabadnak szeretem a társamat, Oli. És hogy Mishmesnek nem volt igaza, és nem virtuális társ vagy, azt már Sat is tudja, mióta itt együtt paprikáskrumpliztunk nálunk:) Oli az Zoli, vagyis Zé:)

    Köszi, hogy rám mosolyogtál Insz:)(azérse mondom ki többé, hogy izé...olyan hosszú és a jelentését sem szeretem annyira).

    VálaszTörlés
  3. Hogy az emberek mennyit (lelki)kinlódnak a válaszutakon ?
    De megéri ! Nemde ?
    Nagyon kedves szivmelengető ez a kis irás !
    Örvendek,hogy a SAT jóvoltából "idetévedtem" !

    VálaszTörlés
  4. Én is örülök Neked, Do-mi, Isten hozott:)

    VálaszTörlés
  5. Bazz, fél éve nem írtam, de ez a negyedik blog, ahol a nickemmel futok ösze:-)

    Énekel: Engem nem lehet ,----- elfelejteni , értem könnyeket illik ejteni:)) Pararam pararammm, pararammmrarírarammm stb stb stb..

    Már akkor is mondtam, bocs, Oli nem virtuális, =(különben nem enne papri krumplit) Mea culpa! Mea maxima culpa, de tényleg bocs.

    Eladtátok már a házat? Ha igen, akkor gatyafelkötés, mi túl vagyunk a költözésen, átlátok Szentendrére, de 10 évet öregedtem míg kipakoltam a padlásról 30 év összegyűlt kacatát... meg a hivatali ügyintézés, stb...

    Üdvök, Dork.

    VálaszTörlés
  6. Szabadság, és édes rabság...
    Míg tart a szerelem, az az igazi,akkor rabok vagyunk, végletesen és ésszerűtlenül, de jólesik. A szeretetben már (ami erősebb és tartósabb a szerelemnél, nem szükségesek már a a kötözőszálak,de mindenki érzi, meddig érnek el, mi szabad, mi nem.....Valahogy így képzelem.

    VálaszTörlés
  7. Te átlátsz Szentendrére, mi meg jó messze kerülünk tőle. Igen, eladtuk a házat, nyár végi kiköltözéssel, mert a fiatal pár, akik megvették, még árulják a lakásukat.

    Még mi sem találtuk meg az igazit, állandóan a Bakonyban vagyunk és keresünk. Majd írok róla, ha több időm lesz. Holnap is megyünk, hat házat nézünk meg. Ekkerjoz is segít, annyira aranyos, holnap talizunk Cseszneken, szakért majd és nem hagy hülyeségeket csinálni, amit egyszer már megtettem. Olyan házat választottunk (bár a hibás én vagyok, nem Zé) és tettünk le rá 300 ezer Ft-ot, ami nagyon rossz vétel lenne. Beleszerettem a panorámába:) Joz segít holnap, így könnyebb lesz. A zsetont meg bebuktuk, úgy néz ki.

    VálaszTörlés
  8. Amúgy meg örülök, hogy túl vagytok a költözésen:) Majd visszafiatalodsz gyorsan. Annak is örülök, hogy visszataláltál szerény kis blogomba:) Hiányoztál.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...