2010. január 21., csütörtök

Jó, ha tudjuk



Ajánlanék néhány weboldalt, talán hasznát veszitek:

http://www.ketesaruk.hu/
http://golgotha.uw.hu/

Az utóbbinál, ha a főoldal után beljebb léptek, az alsó húsz fejezet az érdekes. Meglepő dolgokat olvastok majd, de fontos és megszívlelendő minden szó.

Megrendeltem hat szakácskönyvet, nagyon ígéretes mind. Írok majd róluk.

9 megjegyzés:

  1. Szia Tara!

    Továbbküldtem a kolléganőknek is a linket, pont ma reggel ettünk virslit velük, és arról beszélettünk, hogy vajh most mit nyelünk le:-)Hát most megtudtam.:S,

    A Steviával kapcsolatban akartalak kérdezni múlt héten, csak megvártam míg T.Cecil lejjebb ugrik, nehogy offtopic legyek..

    Szóval úgy emlékszem valaha írtál a Steviáról, ami 300-szor édesebb a cukornál, és kalóriát nem nagyon tartalmaz.

    Itt a dietetikusunkkal beszéltem, mert az időseink közt sok cukorbeteg van, és nem bírja sem a gyomruk, sem az ízlésük(nem is csodálom)az általunk adott mesterséges édesítőszert.

    A stevia növénykéről reklámanyagaim vannak, de élő emberrel nem találkoztam, aki valóban kóstolta, használta volna. Gondoltam, Ti, vagy olvasóid közül valaki...
    Szeretnék tapasztalatot gyűjteni, mielőtt komolyabban belebonyolódnék a nagy szervezkedésbe, úgyhogy ha van itt valakinek tapasztalata, kérem osszátok meg velem.

    Előre is kösz.

    VálaszTörlés
  2. A Golgothát is olvassátok el, főleg te, nem fogod megbánni. Higyj nekem.

    A cukorral és édesítőszerekkel kapcsolatban nagyon merev a felfogásom, hajlíthatatlan: űzöm az étrendünkből mindkettőt. Nem emlékszem, hogy írtam volna a Steviáról, mert nem is ismerem. De lebeszéllek róla. Egyetek -egyenek egy-egy kanál mézet, de ha cukorbetegek, leginkább semmit sem. Sem fehér lisztet, sem fehér kenyeret, sem cukrot. Kapjanak főzelékeket, jó lenne persze vegyszermentesen de tudom, hogy az ilyesmire nincs pénz.

    Annyira keveset esznek a kis öregek: egyenek olyat, ami könnyen emészhető és nem kell bele cukor. Reggelire zab vagy köleskása, vagy hajdina, vízzel megfőzve, én is úgy készítem. Rá egy kanálka méz vagy lekvár, vagy semmi. Ebédre főzelék, vacsorára is lehet kása. Nagyon egészéges és olcsó is. Csak egy kis odafigyelés kell.

    Mindenféle édesítőszer káros és teljesen felesleges. Nem fogod elhinni, de mi Zével még sót sem teszünk az ételünkbe, megtanultuk, hogy a zöldféléknek, egyebeknek van saját ízük:) És finomak. Vegák vagyunk már mindketten, csak házi tejfölt és túrót veszek Bakonynánán, szabadban legelő tehenek tejéből készítik, a többi ételünk zöldféle és gabona, ökotermesztésű minden. Még az étolajunk is:) Olcsóbb a biokaja így, mintha húst vennénk.

    Forradalmasítsátok egy picit az étkezést, ha te ott vagy, menni fog.

    VálaszTörlés
  3. Biztosan egészséges dolog rövidebb ideig mellőzni az állati eredetű táplálékot. Nagyon sok toxint ki lehet mosni a szervezetből zöldségekkel, gyümölcslevekkel. A gond az, hogy az emberi szervezet a több ezer éves vegyes táplálkozással "lemondott" bizonyos aminosavak, vitaminok szintéziséről. Mivelhogy hozzájutott ezekhez az anyagokhoz a táplálékból. A vegyes táplálékból.
    Ilyen vitamin pl. a B12, amelynek hiánya vészes vérszegénységhez (anaemia perniciosa) vezet. Az elégtelen B12-vitamin felvétel jellemzően a vegetáriánusok betegsége. Ez a betegség igen lassan alakul ki, a betegek jól hozzászoknak, így csak jelentős vérszegénység esetén jelentkeznek a klinikai tünetek. Tehát "vegáknak" feltétlenül pótolni kell ezt a vitamint.
    A cukorral lehet, hogy igazad van, de azzal sem tudok egyetérteni, amit a sóról írsz. A nátrium létfontosságú elem. A növényi élelmiszerekben a sós ízt a kálium adja, amely óriási túlsúlyban van a nátriumhoz képest. Ezt tetézi, hogy a földekre kiszórt, káliumot tartalmazó műtrágyák miatt a növények nagyon sok káliumot tartalmaznak. A szervezetnek pedig nátriumra és káliumra is szüksége van. A fölösleget úgyis kiválasztja, mivel ezek vízben jól oldódó szervetlen sók formájában szívódnak fel. Szerintem a növényi táplálékok fogyasztása só nélkül, hosszútávon garantáltan káros.
    Kedves Ildikó. Nem akarlak lebeszélni a vegetáriánus étrendről, csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy nagyon sok dietetikus, természetgyógyász és önjelölt gyógyító beszél manapság "zöldeket". A végleteket a táplálkozásban (is) kerülni kell.
    Laci.

    VálaszTörlés
  4. Jaja... Kevés a pénze az önkormányzati intézményeknek. Ráadásul nincs külön konyhánk, csak melegítőkonyha, egy nagy élelmezési cég szállítja a borzalomkajákat. Keményítős főzelékek, meg olyan sós spenót, hogy kicsapódik az ember szája szélén. Ráadásul az olyan Ötleteket sem tudjuk megvalósítani hogy legalább néha a teakonyhában süssenek a lányok sütőtököt az időseknek mondjuk uzsonnára,vagy egy palacsintát néha néha, merthogy az ÁNTSZ meg az "eszápé"... grrr...
    Megnézem majd a golgothásat is.
    (Én is elég sótlanul főzök,sózok de csak nagyon módjával) paradicsomot paprikát meg ilyesmit pl. soha.

    VálaszTörlés
  5. No ha viszont nem ismered (lehet hogy más írt róla, rád emlékeztem, akkor azért megmutatom...)

    Csak túl szépnek tűnik hogy igaz legyen.. valami hátulütője biztos van, ha nem lenne, már elterjedt volna..

    http://stevia.uw.hu/kepek.html

    VálaszTörlés
  6. Laci, köszönöm. Nem csak úgy vaktában vagyok vega, tudom mit jelent és mire kell figyelni. Hosszú évek óta élek környezet- és táplálkozás tudatosan, aki ismer, jól tudja.

    A Magyarországon honos növények valóban nem tartalmaznak B-12-t, de a csíráztatott gabona igen. Van a sörélesztő pehelyben is, ezt is használom. Vannak olyan vélemények újabban, hogy a vastagbélben és a szájban is termelődhet.

    Bio ételeket eszünk, mindent magam készítek el, sohasem veszünk készételeket. De ha mégis, például bio zöldborsót, az üveges és van benne só. Teszek a kenyérbe is amit magam sütök Himalája sót, keveset, de muszáj, mert úgy ízletesebb. Viszont nem sózok meg szinte semmi mást.

    Sokan valóban azt gondolják, hogy ha elhagyják a húst, akkor már vegák. Közben eszik a cukros süteményeket, a fehér kenyeret, édességeket halomra. Ez nem vegaság. Megbetegszenek ettől az étrendtől. Akkor már jobb, ha valaki nem lesz vega, de jó helyről szerzi be a húst,szabadon élő állatoktól, akiket nem gyógyszereznek, akik nem halálfélelemmel, felszaporodott stresszhormonokkal, iszonyatos körülmények között élnek és pusztulnak el, és sok zöldséget eszenk hozzá, lehetőleg vegyszermenteset.Talán szánok majd egy posztot arra, hogy mi honnan szerezzük be az élelmiszert. Felér egy kincsvadászattal:)

    Dorka, köszi a linket, el fogom olvasni.

    VálaszTörlés
  7. Laci, még valami: hozzáértők szerint mindössze 2 grammra sóra van szükségünk naponta, az átlagember ennél lényegesen többet fogyaszt el. A vesénk 7 gramm sót képes kiválasztani (naponta), és ahhoz, hogy a többit semlegesíteni tudja, sejtfolyadékot kell használnia. Ez viszont dehidratálja a szervezetet,ami káros.

    Himalája sót használok egyébként, rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik. 250 millió éves tengeri só,a hegy gyomrában,olyan környezetben jött létre, amely szennyeződésektől mentes és számos létfontosságú ásványi anyagot és nyomelemet szerves formában tartalmaz.

    Mindezektől függetlenül nem én vagyok a Nagy Megmondó, mindenki döntse el maga, milyen életminőséget akar:) Nem vagyok beteg, sőt, mára már - meditációval, vagy nevezzük akár agykontrollnak:) - a pánikbetegségemet is legyőztem, teljes értékű életet tudok élni. Hogy a mozgás, a terhelés is mindennapos legyen, vettünk Zével egy futópadot és használom is:)

    VálaszTörlés
  8. Végül is az a fontos, hogy Te jól érezd magad tőle. Úgy látom, hogy jól is érzed.
    Én biztosan éhen halnék, ha csak zöldet kellene egyek. Örökmozgó típus vagyok, több ezer kalóriát égetek el naponta.
    Akkor erről még sokat vitatkozhatnánk, de nem akarlak meggyőzni az igazamról. A vegyes táplálkozás (amellett, hogy biztosan sokkal több toxint képez a szervezetben), könnyebben kielégíti, főleg az energiafaló szerveink igényeit (mint amilyen pl. az agyunk).
    Lehet, hogy csak vicc, de úgy hallottam, hogy volt egy hajószakács, amelyik eldöntötte, hogy megreformálja a tengerészek étrendjét, és műzliket kezdett adni nekik. A cápák ették meg. Nem a műzlit, a szakácsot...

    VálaszTörlés
  9. Nem akarok én sem vitatkozni senkivel sem, mert semmi értelme. arról írok, ami a meggyőződésem, ami nekem bevált.

    Hiszem, hogy teljes értékű, egészséges életet lehet élni hús nélkül is, de elfogadom, hogy nem mindenki gondolja így.

    Az agyunknak meg nem is kell szinte más, mint a gyümölcs, az abban lévő cukorral remekül elboldogul:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...