2010. április 1., csütörtök

Bálmos (erdélyi étel)


Hozzávalók:

30 dkg máléliszt, 1 liter író, só ízlés szerint, esetleg egy csésze tejföl, 2-3 tojás

Így készítjük:

Az írót egy-két napig tartjuk, amíg megsavanyodik, s megsózva nagyobb edénybe töltjük. Miután buzogni kezd, mérsékelt tűzön tovább főzzük, közben folyamatosan hintjük bele a kukoricalisztet, és megállás nélkül kevergetjük. Amikor megfőtt, levesszük a tűzhelyről, és melegen szolgáljuk fel.

Vannak, akik tejfölt, sőt tojást is tesznek bele, és addig keverik, amíg keményebb és egyöntetűbb lesz. A háború előtt a bálmost kínáló asszony még megszokott jelenség volt Kolozsvár környékén, akárcsak a házaló hütyüs, vagy a sült tököt kínáló árus.

forrás Kövi Pál: Erdélyi lakoma

Ettem Erdélyben én is, nagyon finom és már készítettem is ilyet, egyszerű étel, mint általában az erdélyi ételek.

Annak, aki nem tudná, mi az író: kezdjük a tejjel. A frissen fejt tejet leszűrve tejesköcsögökbe öntötték. Nagyon finom a frissen fejt tej, szerencsés vagyok, Bakonynánán hozzájuthatunk. A bolti tejnek az igazihoz semmi köze nincs. Jó a friss tej nyersen, kenyérrel, szomjoltónak étkezés után. Főzhetünk vele tejes ételeket, kását, habarást. Vagy nem tesszük be a hűtőbe, hanem hagyjuk megaludni. Én ezt szeretem legjobban, az aludttejet. Az aludttej tetején megjelenő zsír a tejföl. A tejfölből köpülő segítségével készül a vaj. A köpülő egy fából készült edény, amelyben rúdon elhelyezett szárnyakat mozgatnak. Ettől kicsapódik a vaj a tejfölből, melléktermékként visszamarad az író. De aludttejből készül a túró is. Az aludttejet lassú tűzön felmelegítjük, (fonnyasztjuk), ami ettől összecsomósodott, ezután leszűrjük és kész is a túró. Egyszerű, ősi módszerek, emgmarad a tej minden jó tulajdonsága, tartalma, annak persze, aki szereti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...