2010. április 8., csütörtök

Igazi paradicsomszósz


Jamie receptjét tettem magamévá, egyszerű, és afféle igazi paradicsomszósznak tűnik. Nagyon szeretjük a gombás tésztát, ahhoz használok sűrűn paradicsomszószt, és bár még nincs itt a paradicsomérés ideje, el lehet készíteni sűrített paradicsomból is. Nekem, a bio sűrített paradicsom vált be, minden bioboltban kapható, de aki nem biomániás, mint én, veheti a hagyományos konzerveket hozzá. Arra azért ügyeljetek, ne legyen tele mindenféle adalékanyaggal, tartósítószerrel.

Nézzük tehát, hogy néz ki a paradicsomszósz alapreceptünk:

kell nekünk hozzá:

1 kilónyi paradicsom vagy 4 kis üveg sűrített paradicsom, olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma finomra szeletelve, egy csokor friss balazsalikom de megteszi a szárított is, kevés só és frissen őrölt fekete bors

így készítjük:

Változtattam picit Jamie módszerén és vokban készítem el a szószt. Felforrósítom, beleöntök 5-6 kanálnyi olívaolajat. Beleteszem a fokhagymát és rázogatva pirítom amíg picit színesedni kezd, ekkor hozzáteszem a bazsalikomot és a paradicsomot. Amennyire csak tudom, szétzúzom a paradicsomot egy fakanál hátával.

Közben sóval és borssal ízesítem a mártást. Amint forrni kezd, lehúzom a tűzről a vokot, a szószt durva szűrőn átszűröm egy tálba, fakanállal átnyomkodom a nagyobb darabokat is. A szűrőben maradt bazsalikomot és fokhagymát aki akarja félreteheti, aki akarja beleteheti a szószba, ízlés szerint.

Visszaöntjük a vokba a szószt, lassú tűzön felforraljuk, vagy öt percig lassan bugyogtatjuk, hogy az ízek megsűrűsödjenek. Olyan jó kis kenőcsös állaga lesz ha kész, szinte kenhető állapotba kerül.

Tiszta üvegben a hűtőben tárolhatjuk, legalább egy hétig eláll. Szedhetünk belőle levesnek, gombás tésztának - adom majd a receptjét - de jégkockatartóban le is fagyaszthajtuk és mindig csak annyit engedünk fel, amennyire éppen szükségünk van. Gyorsan elkészíthető mártás, nem is kell túl sokat bíbelődni vele, érdemes elkészíteni. Különösen majd nyár vége felé, mikor beérik a saját paradicsomunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...