2010. április 21., szerda

Diófasírt kenyérből


Különleges, egészséges és nagyon finom étel, Nagy Zsuzsától származik az alapötlet, tudjátok, ő írta a Legyen néktek eledelül című füzetkéket, nagyon hasznos olvasmány, forgatom is gyakran mindet.
Van sok diónk, a kenyérsütésbe már úgy belejöttem, hogy nem jelent gondot, így aztán gyakran készítek hasonló ételeket, minden kéznél van.
Egy négytagú család részére szól az előírt mennyiség. Igaz, mi csak ketten vagyunk, de szeretek többet készíteni, hogy többször ehessünk abból, ami ízlik.

Hozzávalók:

60 dkg teljes kiőrlésű kenyér, felkockázva
40 dkg darált dió, serpenyőben egy kicsit megpirítva
4-5 gerezd fokhagyma, összezúzva
kevés (Himalája) só
4 evőkanál őrölt pirospaprika
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A hozzávalókat a zsemlemorzsa kivételével egy nagyobb tálban összekeverjük és annyi forró vizet öntünk rá, hogy az anyagkupac feléig érjen csak a víz. Mancsoljuk össze a vízzel a keveréket, hagyjuk állni fél - egy órát, majd ha még szükséges, adjunk hozzá újból sót vagy fokhagymát. Vizes mancsocskákkal formáljunk fasírtokat, golyókat vagy laposabbat, ki hogy szereti, hempergessük zsemlemorzsába, és sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben süssük barnára 30-40 perc alatt, közepes lángon. Nekem villanysütőm van, ha éppen nem a kályhámban sütök, a 180 fok az, ami bevált.
Nem kell agyonsütni, hiszen az összekevert alapanyagok nem nyersek, az a lényeg, hogy a külső burok megszilárduljon és megpiruljon. Sült burgit készítek hozzá - héjában megfőzöma krumplit és olajban átforgatva picit megsütöm, gyakran héjastól. Tehetem, mindig vegyszermentes burgit eszünk, idén már saját termésünk is lesz.
Miután még tart a medvehagyma szezon - bár már itt-ott virágzik, azért még akad szedhető - párolhatunk hozzá medvehagymát is, azzal is nagyon finom. Vagy spenótot, azzal is tökéletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...