2011. július 30., szombat

Alakítás


Amikor a fazekas nekilát egy új edénynek, először vesz egy darab agyagot, gömbformára gyúrja, majd rádobja a korongra. Nem feltétlenül találja el a korong közepét, ezért gondosan formálja, míg szabályos henger nem lesz. Fordulóról fordulóra nyújtja és összenyomja.

Először olyan, mint egy torony, azután inkább egy húsos gombára hasonlít. Csak miután többször felhúzta majd összenyomta, kezdi lassan gyúrni, amíg az edény falai ki nem emelkednek a korongból. Nem gyurmázhat vele sokáig, mert az agyag elkezd fáradni, azután összeesik. Megadja neki a megálmodott formát, majd félreteszi.

Másnapra bőrkeményre szárad, így a fazekas megfordíthatja, hogy megformázza a talpát. Néhány díszt is belekarcolhat a falába. Végül kiégeti, és azután már csak a színét variálhatja, az alakját nem.

Hasonlóképpen alakíthatjuk mi is az élethelyzeteinket. Meggyúrjuk valamelyest, majd életünk középpontjába vetjük. Nyújtjuk és tömörítjük, vizsgáljuk a dolgok természetét. Ahogy alakítjuk az adott szituációt, szem előtt kell tartanunk, milyen alakot akarunk a dolgainknak. Minél jobban közeledik valami a befejezéséhez, annál jobban körvonalazódik. Fogynak a változtatási lehetőségeink, amíg teremtményünk teljes hatásában meg nem jelenik. Hogy szépséget hoz-e vagy csúfságot, sikerrel jár vagy kudarcba fúl, az alakítás folyamán dől el.

(Teng Ming-Tao - Meditációs témák)

5 megjegyzés:

  1. Érdekes és nagyon élvezetes a blogja Hölgyem!
    És amint látja: megkaptam az üzenetét és megtaláltam önt! ;)
    Ezentúl itt kísérem figyelemmel!

    Hódolattal,
    Zsedely

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, kedves Zsédely:) Tudja, hogy mindig örülök, ha látom.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Hölgyem!

    Ön újfent nagyon kedves! :)
    Szabadságon voltam, és most benéztem megint.
    Remélem, hamarosan lesz újabb érdekes téma, amiről értekezni fog.
    Várom! :)

    Hódolattal,
    Zsedely

    VálaszTörlés
  4. Biztosan jól telt a nyaralás:) Most jó idő van, sok a kerti munka, a nagy esőzések után erőre kaptak a vadnövények, nem nagyon ülök le a géphez, de azért szánok majd egy kis időt a blogomra is. És én is várom az Ön posztját, bizony, régen írt már:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes írás, tetszett!:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...