2011. július 3., vasárnap

Joghurtos kenyerem

Friss, meleg, ropogós, pár perce lett készen:) Az úgy volt, hogy minden nap kerek egy órát töltök tempós gyaloglással a futógépen, és azalatt a Spektrumot, kedvenc csatornámat nézem. Van egy sorozat, a River Cottage, ha nem láttátok, nézzétek majd meg, ha ismétlik. Egy kedves bumfordi ír fickó a saját házában, a saját kertjében, a saját termesztésű zöldségeiből, egyebekből remek kajákat készít. Közben megismerjük a falubelieket, megtudjuk, hogyan kell pitypanglekvárt készíteni - tavasszal készítettem is - és megtudunk sok-sok mindent, például ma a kenyérsütés titkaiba avatott be. Láttam már ezt a részt, ebből származik a lekvárrecept is, de ma a joghurtos kenyérhez támadt kedvem, neki is álltam a kocogózás után nyomban.

Még jó, hogy mostanában linkeltem be Deansdale posztját a szénhidrátok ártalmairól, vegyétek is komolyan. De én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy mindenben számít a mérték és a megfelelő alapanyag, az elkészítési mód. Múlt hét szombaton Akli majorban jártunk- majd írok erről is- vettünk Janikától, a Hárskúton élő biogazdától mézet és vettünk egy kilót a saját termesztésű és őrlésű tönkölybúzájából. Abból sütöttem ma a kenyeret nem igazán jogurttal, aludttejet készítettem múltkor a frissen fejt tejből, azt használtam ma a kenyérhez. Könnyű, gyors és remek. Azóta már meg is kóstoltam, nagyon finom.

Így készült:

- fél kg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (valódi, nagyszemcsés, minden benne van, aminek benne kell lennie. Lassan kerül be a véráramba, nem dobja meg a vércukorszintet, nem vált ki heves inzulinreakciót, tehát nem fog ártani nekünk, mert a lektinek ártalmában, amiről Szendi ír a könyvében, nem nagyon hiszek. Aki gluténérzékeny, ne egye, de minden embert teljesen eltiltani az ilyen minőségű kenyértől szerintem marhaság).

- 4 dl aludtej illetve jogurt (vagy ez, vagy az)
- 1 teáskanál só
- másfél teáskanál szófabikarbóna

Semmi egyéb. Összekeverni, úgy jó mancsosan, ahogy én szoktam, előmelegített sütőlapra tenni, olajjal körben bekenni (olívát használtam hozzá, az bírja a 180 fokot) és mehet a sütőbe. 180 fokon 40 perc alatt lett tökéletes kész, fantasztikus, isteni illatú kenyérke.

5 megjegyzés:

  1. Tetszik a recept, ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, pont ezt készítettem tegnap, pont ilyen lett és nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Próbáld ki, tényleg nagyon egyszerű és finom. Lehet, hogy joghurttal még jobb, de nekünk így is ízlett:)

    VálaszTörlés
  4. Hát ez szuper, én is meg fogom sütni.:-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó volt még pár naposan is, jól szeletelhető. Hugim is megsütötte tegnap, neki is ugyanilyen jó lett. Ő formába öntötte a masszát, úgy szép szögletes kenyér lett, úgy is tökéletes.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...