2011. július 28., csütörtök

Paradicsom és padlizsán









Ma a paradicsom és a padlizsán lesz a két főszereplő az ebédünkben, úgyhogy meg is kértem Zét, fotózza le őket a nagyjából két perces esőszünetben. Mert esik és esik, pedig igazán nem kellene most több víz. Még jó, hogy hegy tetején lakunk, innen csak lefelé tud folyni.

Becsempésztem egy paprika képet is, szépen fejlődik, pedig nem igazán szereti a Bakony éghajlatát, azt mondták. Amit a földön láttok a növények között, az a mulcs. Mindenhol takarjuk a földet, így remekül tárolja a nedvességet a szárazabb napokra, és a vadnövényeknek is nehezebb a dolguk. Azért az eső előhozott belőlük bőven, lesz dolgunk, ha végre folytatódik a nyár.

Na és akkor a paradicsomról. Kedvenc gyümölcsöm - mert gyümölcs - a sok jótékony hatása mellett nagyon finom is. Mit is tud? A likopin daganatmegelőző állítólag. További hatóanyagai révén (biotin, niacin, C-és E vitamin, kálium, cink) erősíti a sejtek belső struktúráját, a sejtanyagcserét, véd a fertőzések ellen, védi a nyálkahártyákat, hozzájárul a haj, a bőr, a köröm egészségéhez, szabályozza a vércukorszintet, fiatalítja a sejteket, javítja a hangulatot, erősíti a szívet ezáltal javítja a keringést, szabályozza a szervezet vízháztartását, elősegíti a kötőszövetek regenerálódását, fokozza a hormonelválasztást, jól hat emésztési zavaroknál, székrekedésnél. Elég ennyi?:)

Különösen jó érzéssel eszi az ember ha maga termeszti vegyszerek nélkül, frissen, még a napsütés illatát érezve eheti (már amikor éppen süt, de lesz benne részünk még augusztusban, abban biztos vagyok). Nyersen a legfinomabb, de néha sütve és főzve is egyétek, mert a kincset érő likopin így tud hasznosulni igazán. Hőstabil, nem bomlik, felszívódását segíti az olaj vagy a kókuszzsír.

Mai ebédünk: paradicsommal sült padlizsán

két-három padlizsánt szeletekre vágok, lerakom egy tepsibe. Nagyon enyhén megsózom, borsozom, megszórom bazsalikommal. Saját hagymánkból karikákat vágok, ráteszem, majd paradicsomból ugyanígy. Szépen sorban, soronként fűszerezve. Felolvasztok közben egy kevés kókuszzsírt, rálocsolgatom, és a tetejét megszórom reszelt sajttal, jó bőven.

180 fokon 30 perc alatt kész is.

(a tudományos részt Horváth Adrienntől vettem át, a Herbációból)

6 megjegyzés:

  1. Nahát-nahát és én még azt hidtem milyen jól halad a padlizsánom és ez nem igaz. A tiétek gyönyörű. nekem az egyik kedvencem. :) Az eső már nálunk is elállhatna. Szerettem volna kertészkedni is és Kapolcsra vinni a gyerekeket. Egyik sem sikerült :(

    VálaszTörlés
  2. Már szedtünk is róla, jól terem hálisten, bár a padlizsánról is azt mondták, nem való a Bakonyba. Gondoltuk egy próbát megér:)

    Kapolcsot megtartották, bár tényleg végig esett, de talán a jövő héten már visszajön a nyár és mehetünk kertészkedni, ha Kapolcsot idén le is késted sajnos.

    VálaszTörlés
  3. Paradicsom és padlizsán, a két rokon....szép képek. A receptet is kipróbálom!Szegény kapolcsiak!

    VálaszTörlés
  4. Rokonok bizony:) Jól sikerült tegnap, a ráolvasztott sajttal finom is meg elég is.

    VálaszTörlés
  5. Hogy Ti milyen ügyesek vagytok.az én padlizsánjaim valamiért nem akarnak hízni, csak kis vékonykák, de azért holnap mér mi is meg fogjuk kóstolni. :-))

    VálaszTörlés
  6. Majd meghíznak, biztos kell még nekik egy kis idő:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...