2008. november 30., vasárnap

Dízelgomba


Tessék, itt az új üzemanyag:) Úgyis gondban van a világ, válság válság hátán ér bennünket, a föld gyomrának kincsei is kimerülőben vannak, de ennek most vége, van bőven gomba az erdőben, méghozzá dízelgomba. Nagyon érdekes felfedezés. Dél-Amerikában egy patagóniai esőerdőben amerikai kutatók még 2002-ben számos növényt begyűjtöttek, köztük egy ősi fa, az úgynevezett "ulmo" ágait is.

Amikor megvizsgálták az ágakat, belsejében egy gombát találtak, amit vizsgálatoknak vetettek alá és felfedezték, hogy a gomba, a "Gliocladium roseum" gázokat termel. A későbbi tesztek kimutatták, hogy a gomba - oxigén korlátozás hatására - több olyan alkotóelemet hoz létre, ami rendszerint a nyers olajból kinyert dízel üzemanyagban is megtalálható.

Az a jövő zenéje, hogy lesz-e, lehet-e ebből üzemanyag, mindenesetre azon érdemes elgondolkodni, hogy megint a természet nyújtja a bajainkra a megoldást. Az a természet, amit minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk teljesen hazavágni. Gondoskodik rólunk. Gyógyít, etet, és még üzemanyagot is ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...